szerző:
hvg.hu

A munkaadók nem csak olyanokat keresnek, akik adott feladatokat végre tudnak hajtani. Előnyt élveznek azok, akiknek nem csak szaktudása, hanem mindennapi helyzetekben bevethető képességei is akadnak. Ezért érdemes ez utóbbiakat is kihangsúlyozni egy állásinterjún.

A gyakorlati tudás – angol szóval hard skills – alapvető a jelentkezésnél, hiszen ez határozza meg, hogy a jelentkező egészen pontosan milyen jellegű munkára alkalmas. Az egyéb körülmények között is alkalmazható tudás, képzettség tartozik az úgynevezett soft skills kategóriába. Ez utóbbiak közül a három legfontosabb a tanulás, fejlődés, képzés iránti érdeklődés, a cég iránti lojalitás, illetve az ügyfelek iránti bánásmódhoz való érzék.

Többféle módon mutathatod be egy állásinterjún, hogy nem csak szakmai szinten állod meg a helyedet, hanem egyéb szociális helyzetekben is, amelyek előfordulnak a munkahelyen. Egy kanadai felmérés szerint a megfelelő kapcsolatteremtő képességgel megáldott emberek többek között magabiztosak, hozzáállásuk pozitív, megbízhatóak, szavahihetőek, jól adaptálódnak és hatékonyan dolgoznak.

A jó kommunikációs képességek ismérve ha valaki képes követni a főnökei utasításait, szóban és írásban egyaránt megfelelően tudja prezentálni az ötleteit, emellett nem fél kérdezni, annak érdekében, hogy többletinformációhoz jusson, amelyet a későbbiekben munkája hatékonyabbá tételéhez fel tud használni. Nem megvetendő szempont, ha valaki nyíltan és őszintén kommunikál, a birtokában lévő információkat nem rest megosztani a kollégáival, véleményét és ötleteit a közös fejlődés érdekében nem rejti véka alá, s konstruktív kritikával tudja elősegíteni mások hibáinak a kiküszöbölését.

Az emberekkel való bánásmód is külön szakértelmet igényel. Aki e téren járatos, jól kijön a kollégáival, miközben felelősséget vállal a tetteiért, s azok következményiért, ha pedig hibázik, azt elismeri, s tanul a visszajelzésekből. Természetesen alapvető, hogy tisztelettel bánjon a kollégákkal, akiket szükség esetén jótanácsokkal lásson el, s ne sajnálja megosztani velük a tudását, emellett pedig ügyesen tárgyal és jó a konfliktuskezelő képessége is.

A fentiek mellett hasonlóan fontos – legalábbis hasznos – a jó problémamegoldó és döntéshozó képesség, a hatékony információszerzés, a találékonyság, a második idegen nyelv ismerete, a megújulás, innováció iránti érdeklődés és a kezdeményezőképesség.

Ha hatékonyan szeretnéd a munkaadó felé kommunikálni a fenti adottságaidat, nem elég, ha a korábbi munkáidban alkalmazott tudásodról beszélsz. A szakmai önéletrajzodban emeld ki a fentiek közül azokat, amelyek a legközelebb állnak hozzád, ezek közül is hangsúlyozd, hogy melyek azok, amelyeket a munkavégzésed során tudsz alkalmazni. Ha emellett akad olyan, amelyről úgy gondolod, hogy felkeltheti a munkaadó érdeklődését, ne habozz megemlíteni. A beszélgetés során jó, ha alá tudod támasztani az állításaidat, ezért érdemes elmesélned egy-két olyan esetet, amikor a fenti adottságok segítségével oldottál meg bizonyos helyzeteket, s tedd hozzá, hogy ez milyen előnnyel járt a korábbi céged számára.

hvg.hu Karrier

Tippek telefonos állásinterjúhoz

Néha logisztikai szempontból, néha azért, mert telefonos, vagy távmunkáról van szó, egyszerűbb, vagy hasznosabb az éterben lebonyolítani az új munkaerő meginterjúvolását. Tippek.

hvg.hu Karrier

Tippek, amelyekkel bevágódhatsz az állásinterjún

Sok álláskereső beleesik abba a hibába, hogy az unalomig ismételt követelményeknek – öltözék, helyes önéletrajz, stb. – megfeleljen, s eközben csak az őt érdeklő dolgokra – fizetés, felelősség, munkakör – koncentrál. Az asztal túloldalán azonban egészen másra kíváncsiak, konkrétan arra, hogy mire számíthatnak, ha a jelölt elhelyezkedik a cégnél. Tanácsok.

hvg.hu Karrier

A legrosszabbra számíts az állásinterjún

Tőlünk nyugatabbra az álláskeresőkre egyre nagyobb erőfeszítések várnak a munkába állás előtti utolsó nagy megmérettetésen. Az egyik jelentkezőnek egy plüssmacival kellett beszélgetnie az interjút lebonyolító személyzet kérésére.

hvg.hu Karrier

A legrémesebb állásinterjúk a személyzetisek szemével

A CareerBuilder nemzetközi állásközvetítő szájt felmérést készített vállalati személyzeti menedzserek körében arról, hogy melyek az állásinterjúkon a legrémesebb dolgok, amelyeket a jelentkezők elkövetnek. Íme a toplista.

hvg.hu Karrier

1000 állásinterjú kérdés

Az alábbi kérdéseket felvételi interjúkon tették fel fejvadászok vagy a személyzeti osztályok munkatársai a meghirdetett állásokra jelentkezőknek. A kérdésekből kiderül, hogy a jelöltek megismerése igen sokrétű, s ezért jól fel kell készülnie annak, aki eredményesen akar szerepelni az állás megszerzése szempontjából oly fontos beszélgetésen.

hvg.hu Karrier

Tippek a sikeres állásinterjúhoz

A cégek hagyományosan kora ősszel töltik fel az üres álláshelyeket, hogy a rövid alkalmazkodási periódus után az év üzleti csúcspontjának számító utolsó három hónapban már némi rutinnal a hátuk mögött teljes gázzal dolgozhassanak az új emberek, s a társaságok teljes gépezete zökkenők nélkül adhassa le legnagyobb teljesítményét. Akik ebben az időszakban akarnak felugrani egy cég szekerére, azoknak adunk tippeket hatrészes sorozatunkban.

hvg.hu Karrier

Leggyakoribb kérdések és a legjobb válaszok állásinterjúra

Ott ülsz a bizottság előtt a legszebb ruhádban, remegő gyomorral, a veled szemben ülők pedig éppen arra készülnek, hogy alaposan kivesézzenek. Milyen kérdésekre számíthatsz, s melyek az ezekre adható legjobb válaszok? Összeállításunkból kiderül.

hvg.hu Karrier

Miben menj el állásinterjúra?

Nincs, akinek ne okozna gondot, hogy milyen ruhát vegyen fel, ha állásinterjúra megy. Nem könnyű eltalálni a kiöltözés szintjét, s a stílusjegyeket, amelyekkel azt kívánnánk sugallni, hogy beleillünk abba a munkahelyi környezetbe, ahová tartanánk, ha elfogadnák a jelentkezésünket.

hvg.hu Karrier

Testbeszéd-szótár állásinterjúra

Mindenkinek megvannak a saját, magára jellemző mozdulatai, gesztusai, arcmimikája. Aki megtanulja kontrollálni ezeket a sokszor tudatalatti rezdüléseket, szabályozhatja, hogy mit közvetít magáról például egy állásinterjú során, illetve fontos többletinformációhoz juthat, hogy az asztal túlsó oldalán ülők mit gondolnak az addigi teljesítményéről.

Fischer Iván: "a zene a legjobb eszköz hidakat építeni"

Fischer Iván: "a zene a legjobb eszköz hidakat építeni"

Radar 360: Gyerekek közt kampányoló államtitkár és remény a brexit megoldására

Radar 360: Gyerekek közt kampányoló államtitkár és remény a brexit megoldására

Türk nyelvű államok irodája nyílik Budapesten

Türk nyelvű államok irodája nyílik Budapesten

Idén eddig 69 gyereket ütöttek el gyalogátkelőn

Idén eddig 69 gyereket ütöttek el gyalogátkelőn

A budapesti Bartók Béla út is rajta van a világ legmenőbb negyedeinek listáján

A budapesti Bartók Béla út is rajta van a világ legmenőbb negyedeinek listáján

Különös fejsérülése miatt kétóránként törlődik egy amerikai tini memóriája

Különös fejsérülése miatt kétóránként törlődik egy amerikai tini memóriája