szerző:
hvg.hu

Bár egy előléptetés tagadhatatlanul hordoz pozitívumokat – nagyobb fizetés, kihívások, s karrierpresztízs – valójában arról van szó, hogy egy teljesen új állást kell betöltenie a szerencsésnek. Ebből kifolyólag érdemes átgondolni, hogy elfogadjuk-e az ajánlatot. Tanácsaink segítenek a választásban.

A legfontosabb kérdés, amit ez esetben fel kell tenned magadnak: vajon az előléptetés egyezik-e tervezett karrierutaddal. Ha a válasz igen, akkor minden valószínűség szerint a legjobb, amit tehetsz, hogy elfogadod. Érdemes azonban feltenni az alábbi kérdéseket is: olyan munkát kell végezned ezután, amivel szívesen foglalkozol, vagy elégedett vagy azzal, amit a jelenlegi pozíciódban csinálsz? Segít az előléptetés abban, hogy feljebb kerülj a ranglétrán, illetve ha nem, akkor teremt-e számodra lehetőségeket ehhez a jövőben.

Megfelelő a szakmai képzettséged az új munkakörhöz?
Lehetőség szerint informálódj arról, hogy milyen elvárások kapcsolódnak az előléptetés utáni pozícióhoz. Ezután vizsgáld meg, hogy ehhez mérten van-e olyan terület, ahol fejlődnöd kellene, annak érdekében, hogy hatékonyan lásd el az új feladatokat. Amennyiben van mit bepótolnod, elsajátítanod, kínál-e ehhez a munkaadód tréning-, illetve képzési lehetőségeket? Fontos kérdés, hogy mennyi időd lesz adaptálódni az új pozícióhoz, az új felelősségekhez, illetve, hogy ehhez kapsz-e megfelelő támogatást, személyi trénert (coach)?

Kihívások = előnyök
Nem mellékes, hogy az új munkával járó akadályok, problémák, ha úgy tetszik, kihívások, arányban állnak-e az előléptetés folyományaként jelentkező előnyökkel. Ha családot tartasz el, nem árt az ő igényeiket is számításba venni a döntésnél. Tedd fel az alábbi kérdéseket akár magadnak, akár a főnöködnek, hogy megfelelően választhass. A te kezedben lesz a számodra kijelölt terület költségvetése, illetve a döntéshozás joga? Magasabb státusszal és presztízzsel jár a munka? Neked erre van szükséged? Az eddigiekhez képest mennyi többletmunkát kell végezned és mennyivel nagyobb lesz a válladra nehezedő felelősség? Az új kötelezettségeid érdekesek és izgalmasak lesznek számodra? Emelkedik-e a fizetésed, illetve a juttatáscsomagod értéke az előléptetés eredményeként? Ez kellő ellentételezése a pluszban vállalt feladatoknak? Időben több munkát kell végezned? Ha igen, fel vagy erre készülve? Ugyanott végezheted az új munkát, vagy másik helyre kell járnod, netalán el kell költöznöd? Ha igen, a cég fedezi az ezzel kapcsolatos kiadásaidat? Kellően rendezett a magánéleted ahhoz, hogy új kihívásokat keress?

Talán az egyik legfontosabb kérdés, hogy az előző ember miért hagyta ott az általad betöltendő pozíciót. Kapcsolatba tudsz lépni ezzel az emberrel, hogy megtudd mit szeretett, illetve mivel volt problémája? Másoknak is felajánlották előtted az állást? Ha igen, miért voltak ők előrébb a sorban.

Kollégából főnök
Az előléptetés gyakran azt jelenti, hogy főnöki, vagy menedzsment-béli teendőid is lesznek. Az alábbi kérdések segítenek eldönteni, hogy felkészültél-e egy ilyen szerepre. Képes vagy kezelni a leendő beosztottjaidat? Képes vagy átlényegülni a munkahelyi órákra kollégából, vagy barátból főnökké? Szereted az adminisztratív munkát, vagy jobban kedveled a „kézzelfoghatóbb” projekteket?

Ha még mindig nem vagy biztos a dolgodban, beszélj meg próbaidőt a főnököddel. Kérj meg valakit, hogy erre az időre lássa el a feladataid egy részét a jelenlegi pozíciódban, s így megbizonyosodhatsz róla, hogy neked való fába vágtad-e a fejszédet. A legfontosabb, hogy mielőtt bármire is rábólintasz, mindent rögzítsetek írásban. Ha nemet mondasz, hangsúlyozd, hogy a jelenlegi pozíciódban milyen értéket képviselsz a cég számára. Részletezd a tapasztalataidat, képzettségeidet, amelyek ideálissá tesznek az aktuális munkád betöltésére. Nyomatékosítsd a főnöködben, hogy annak ellenére, hogy most nemet mondtál, nem félsz a változásoktól és szívesen dolgozol más jellegű új projekteken.

Meixner Zoltán (hvg.hu) Karrier

Így kérhetsz eredményesen fizetésemelést

Különösebb közvélemény-kutatás nélkül is bízvást állítható, hogy a legtöbben hisznek abban, hogy magasabb fizetést is megérdemelnének, mint amennyivel pillanatnyilag kénytelenek beérni. De nincs bátorságuk emelést kérni, mert nem tudják, hogy miként is tehetnének ilyesmit a kategorikus visszautasítás veszélye nélkül.

hvg.hu Karrier

Tippek az álomállás felkutatásához

Egy hosszabb élettartamú villanykörtét nincs sok értelme elkezdeni árulni valakinek, akinek nincs áram a házában. Ugyanígy felesleges olyan munkaadónak reklámozni magunkat, aki nem tart igényt a szolgálatainkra. Mielőtt időt és energiát fektetsz egy állás megszerzésébe, érdemes felmérni, hogy az adott munka mennyire illik hozzád, illetve mennyire illesz a szóban forgó pozícióhoz.

hvg.hu Karrier

Álláskereső tippek a hét minden napjára

Az álláskeresés időigényes folyamat. Közben nem árt folyamatosan képezni magunkat, hogy a jövő héten esedékes interjún már a maximumot hozhassuk ki magunkból. Az alábbi javaslatok közül egyet-egyet gyakoroljál a hét minden napján, s így jövő héten már nem lesz probléma az a fránya interjú.

hvg.hu Karrier

Tippek (táv)munkakereséshez

Sorozatunk előző részeiben az atipikus foglalkoztatási, -és az atipikus munkavégzési formákhoz kötődő fogalmak magyarázatával foglalkoztunk. Az elméleti szempontok felvetése után jogosan merül fel a kérdés, hol lehet otthonról, rugalmas munkarendben végezhető távmunkát találni?

hvg.hu Karrier

Tippek, amelyekkel bevágódhatsz az állásinterjún

Sok álláskereső beleesik abba a hibába, hogy az unalomig ismételt követelményeknek – öltözék, helyes önéletrajz, stb. – megfeleljen, s eközben csak az őt érdeklő dolgokra – fizetés, felelősség, munkakör – koncentrál. Az asztal túloldalán azonban egészen másra kíváncsiak, konkrétan arra, hogy mire számíthatnak, ha a jelölt elhelyezkedik a cégnél. Tanácsok.

A kormány nem hirdeti ki a klímavészhelyzetet, de dolgoznak egy klímastratégián

A kormány nem hirdeti ki a klímavészhelyzetet, de dolgoznak egy klímastratégián

Marabu Féknyúz: Hadházy, Orbán és a magyar zászló

Marabu Féknyúz: Hadházy, Orbán és a magyar zászló

Döntöttek: Pikó is marad polgármester

Döntöttek: Pikó is marad polgármester

Egy olasz falu azért könyörög, hogy senki ne használja a Google Térképet

Egy olasz falu azért könyörög, hogy senki ne használja a Google Térképet

Mit szólna egy ilyen 625 lóerős kombi BMW M8-hoz?

Mit szólna egy ilyen 625 lóerős kombi BMW M8-hoz?

Szijjártó: 2021 januárjától érkezhet katari földgáz Magyarországra

Szijjártó: 2021 januárjától érkezhet katari földgáz Magyarországra