szerző:
euractiv.hu

Az Európai Parlament liberális képviselőcsoportja (ALDE) szerdai frakcióülésén Szent-Iványi István (SZDSZ) előterjesztésére úgy határozott, hogy a március közepén esedékes plenáris ülésen szóbeli kérdéssel fordul a Tanácshoz és a Bizottsághoz az EU egyes új tagállamaiból érkező munkavállalókat sújtó átmeneti korlátozások ügyében. A kérdéseket plenáris vita - és a többi képviselőcsoport beleegyezésétől függően - határozat követi majd.

A csatlakozási szerződés a nyolc közép-kelet-európai tagállam (EU8) vonatkozásában 2+3+2 éves periódusra lehetővé teszi az EU15-öknek, hogy a munkavállalást előzetes engedélyhez kössék. 2004. május 1-től Nagy-Britannia, Írország és Svédország kivételével valamennyi tagállam élt ezzel a lehetőséggel. A fennmaradó 12 tagállamnak 2006. április 30-ig kell jeleznie a Bizottság felé, hogy fenn kívánja-e tartani a korlátozásokat újabb három évre.

A kezdeményezés több szempontból is időszerű. A Bizottság ma teszi közzé értékelését az átmeneti intézkedések eddigi tapasztalatairól, 2006 pedig az európai munkavállalói mobilitás éve.

"A korlátozások fenntartása ellentétes az Európai Unió legalapvetőbb értékeivel és eszméjével" - fogalmazott a frakció döntése kapcsán Szent-Iványi István."Az intézkedések eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy az özönvízszerű munkaerő-beáramlás, amitől sokan tartottak, nem következett be, és nem is várható. A munkaerő-piac megnyitása a három érintett tagállamban kifejezetten kedvező gazdasági és szociális hatásokat produkált. Minden jel arra mutat, hogy a valódi problémát nem a közép-európai munkavállalók, hanem a harmadik országokból érkező illegális bevándorlók jelentik."

A magyar liberális képviselő arra a visszásságra is felhívta a figyelmet, amit a harmadik országokból érkezett, tartósan letelepedett személyek jogairól szóló 2003/109/EK irányelv 2006. január 23-i életbe lépése okozhat. Az irányelv szerint januártól a tagállam területén legalább 5 éve jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli személyt munkavállalás szempontjából a tagállami állampolgárokkal egyenlő bánásmódban kell részesíteni.

"Elfogadhatatlan, hogy egyes tagállamok állampolgárai nem élvezhetik azokat a jogokat, amiket a közösségi szabályozás egy EU-n kívüli ország polgárainak biztosít" - kommentálta a helyzetet Szent-Iványi István.

HVG Vélemény

"Rugalmasabbá kell tenniük munkaerőpiacukat"

Borzalmas nyűg avagy áldásos örökség a sokat emlegetett európai szociális modell? Az EU állam- és kormányfőinek Hampton Court-i informális csúcsa előtt erről kérdeztük André Sapir professzort. Az Európai Bizottság elnökét segítő gazdaságpolitikai elemzőcsoport 55 éves tagjának válasza egyértelmű: a fenntarthatatlanná vált szociális rendszerek alapos reformját lehetetlen megúszni.

MTI Itthon

Interaktív kiállítás: "Gazdálkodj okosan a munkaerőpiacon"

"Gazdálkodj okosan a munkaerőpiacon" címmel olyan interaktív kiállítást szervezett a Budapesti Esélyek Háza és a Fővárosi Önkormányzat, ahova azok a főváros területén működő munkáltatók, egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok kaptak meghívást, amelyek még nem éltek a fogyatékos emberek alkalmazásának lehetőségével és az ebből származó előnyökkel.

MTI Karrier

Az eszközök és információk közös használata a munkaerőpiacon

Ma már 100 felett van a helyi foglalkoztatási együttműködések száma, amelyek szereplői a térség önkormányzatai, munkaadói, szakszervezetei, oktatási intézményei, a civil szervezetek, illetve a helyi munkaügyi intézmények – közölte Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a témával foglalkozó keddi budapesti konferencia megnyitóján.

MTI Karrier

Prága lezárhatja munkaerőpiacát a románok és a bolgárok előtt

Ha az Európai Unió régi tagállamai nem nyitják meg munkaerőpiacaikat a csehek előtt, Prága fontolóra veszi hasonló átmeneti korlátozó intézkedések bevezetését a román és a bolgár állampolgárok számára - jelentette be Zdenek Skromach népjóléti és munkaügyi miniszter.

Karrier

Az idősebbek egyre fontosabbá válnak a munkaerőpiacon

Magyarországon az elkövetkező évtizedek egyik legmarkánsabb demográfiai folyamata a népesség mérsékelt csökkenése és jelentős elöregedése lesz. A 2007-ig tartó időszakban még csak enyhén emelkedik az idősek száma, ezt követően nagyot fordulnak a tendenciák.

MTI Karrier

V4-ek és Szlovénia: az EU nyissa meg munkaerőpiacát

Az egységes európai munkaerőpiac megteremtését, az átmeneti korlátozások feloldását, monitoring rendszer kialakítását kezdeményezik az Európai Uniónál a visegrádi országok és Szlovénia - jelentette be az öt ország munkaügyi minisztere pénteken Budapesten, a zárónyilatkozat utáni tájékoztatón.

Karrier

Marketingeld önmagadat a munkaerőpiacon

Az álomállás csak egy karnyújtásnyira van. Csak meg kell találnod a megfelelő munkaadót és meggyőzni, hogy te vagy az ember, akit keresnek. Tippek az önreklámhoz.

Erről a grafikonról leolvashatja, hol és mennyire kell félni a koronavírustól

Erről a grafikonról leolvashatja, hol és mennyire kell félni a koronavírustól

Horthy, Kádár, Orbán – "Az abnormális lett normális"

Horthy, Kádár, Orbán – "Az abnormális lett normális"

Hollywood nem tűri tovább a partizsiráfokat

Hollywood nem tűri tovább a partizsiráfokat

Marabu Féknyúz: Így a katonatisztek is bemehetnek az évértékelőre

Marabu Féknyúz: Így a katonatisztek is bemehetnek az évértékelőre

Megvan az ír partokra sodródott kísértethajó tulajdonosa

Megvan az ír partokra sodródott kísértethajó tulajdonosa

Videó: Szétszedte a Xiaomi az új csúcsmobilját, hogy lássuk az óriási kameraszenzort

Videó: Szétszedte a Xiaomi az új csúcsmobilját, hogy lássuk az óriási kameraszenzort