szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ma már 100 felett van a helyi foglalkoztatási együttműködések száma, amelyek szereplői a térség önkormányzatai, munkaadói, szakszervezetei, oktatási intézményei, a civil szervezetek, illetve a helyi munkaügyi intézmények – közölte Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a témával foglalkozó keddi budapesti konferencia megnyitóján.

Az együttműködést a helyi szereplők kezdeményezik, saját lehetőségeik jobb kihasználása érdekében. Néhány éve kezdődött az együttműködések szervezése Magyarországon a nyugat-európai, főként ausztriai tapasztalatok alapján. A miniszter figyelmeztetett rá, hogy helytelen, ha az együttműködés létrehozása túl sok energiát leköt, mert ezt követően már nem marad elég a tényleges együttműködésre.

A miniszter szerint az önkormányzatoknak igen fontos szerepük van a helyi foglalkoztatás javításában, az együttműködések kialakításában. Az önkormányzatok adó, az oktatási, a szociális és ingatlan politikájukkal, infrastrukturális fejlesztéseikkel, saját intézményeik munkalehetőségeivel jelentősen befolyásolhatják a helyi foglalkoztatási viszonyokat. Amennyiben ezeket a lehetőségeket a többi szereplővel összehangolva hasznosítják, sokkal jobb eredmények érhetők el. Ez igaz a többi szereplő rendelkezésére álló eszközökre is, az eszközök és információk egyeztetett hasznosítására, a közös cél, a helyi foglalkoztatás javítása érdekében.

A miniszter szerint egy befektető elsőként azt kérdezi: az adott településen milyen az infrastruktúra, az út, a közlekedés, a közmű, illetve milyen képzettségű munkaerő áll rendelkezésre. Az adókedvezményekről, az esetleges támogatásokról csak ezután érdeklődik. A foglalkoztatási együttműködések tehát sokat tehetnek a vonzó befektetői környezetért – jegyezte meg Csizmár Gábor.

MTI Világ

Sokat dolgoznak és keveset keresnek a mai fiatalok

Mókuskerék, lyukas zseb és taposómalom, ezek a szimbólumok jellemzik a mai a 25 és 35 év közötti városi, gyermekes illetve gyermek nélküli fiatalokat - állítja a Millward Brown nevű cég.

MTI Karrier

A piaci igényeket követő képzésre lenne szükség

Lényegesen javult a képzettségi szint az utóbbi években, ezt viszont többen kamatoztathatnák a munkaerőpiacon – állapítja meg a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium internetes címén olvasható elemzés.

MTI Karrier

Magyarországon 444 ezer a lógósok és feketézők száma

A gazdaságilag aktívak aránya Máltát kivéve az Európai Unió tagállamai között a legalacsonyabb Magyarországon – közölte Tóth László, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője. Többszázezren nem tudni, hogy miből élnek.

MTI Gazdaság

Munkanélküliek helyett álláskeresők

November elsejétől álláskeresési megállapodást kell kötni a regisztrált munkanélküliekkel a foglalkoztatási törvény most hatályba lépő módosítása szerint.

"Karanténba" rakja olasz edzőjét a Honvéd

"Karanténba" rakja olasz edzőjét a Honvéd

Orbáni értékeket vallanak magukénak a szavazók, de a Fidesznek nincs tartaléka

Orbáni értékeket vallanak magukénak a szavazók, de a Fidesznek nincs tartaléka

Koronavírus: Odavág a csalóknak a Facebook is

Koronavírus: Odavág a csalóknak a Facebook is