szerző:
MTI

Vendéglátóipari dolgozókat, informatikusokat, mérnököket, műszaki rajzolókat keresnek ciprusi munkahelyekre – közli az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapja.

A vendéglátóiparba étel- és italmenedzsert, recepcióst, étteremvezetőt keresnek, a jelentkezőknek a jó angol nyelvtudás követelmény, több nyelv ismerete pedig előny. Követelmény továbbá a felsőfokú végzettség, illetve szakmai végzettség és gyakorlat. A fizetés bruttó 440-570 ezer forintnak felel meg. Ezekre a munkakörökre csak egy-egy dolgozót keresnek.

Zenészből és programszervezőből viszont áprilistól-októberig tartó szezonális munkára 17 dolgozót is felvesznek. Ezekben a munkakörökben 260-350 ezer forintnak felel meg a fizetés.

A konyhai kisegítő, takarító, valamint felszolgáló munkakörökbe 7 dolgozót keresnek, a fizetés itt 220-230 ezer forintnak felel meg. A konyhai segítők, takarítók esetében elegendő az alapfokú angol nyelvtudás. A munkáltató szállást, étkezést biztosít, valamint a munkakör jellegétől függő mértékben fizeti a repülőjegy árát.

Az állásajánlatban szerepel 10 informatikus szakember felvétele is. Számukra alapkövetelmény a magas szintű angol nyelvtudás, a pontosan előírt szakmai ismeretek, a szakmai tapasztalat. A fizetés 400-550 ezer forintnak felel meg. Itt is gondoskodnak a szállásról és állják az étkezés költségeit. Ezen kívül 2 programozó 260-400 ezer forint nagyságú fizetésre számíthat, de csak 1 éves szerződést kötnek velük 2 hónapos próbaidővel.

A ciprusi munkahelyre jelentkezhetnek még mérnökök és műszaki rajzolók is. Ezekre a munkakörökre 10-10 dolgozót vesznek fel. A mérnököknél jó angol nyelvtudást követelnek meg, a műszaki rajzolóknál elegendő a munkakörhöz szükséges mértékű nyelvtudás. Az 5, illetve a 2-3 éves szakmai tapasztalat mindkét esetben követelmény. A mérnökök keresete 438 ezer forintnak felel meg, a műszaki rajzolók 262800 forintos fizetésre számíthatnak.

Ciprus Magyarországgal egy időben, 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, az új tagállamok egymás között nem követelik meg a munkavállalási engedélyt, a munkavállalóknak csak regisztrációs kötelezettségük van.

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Színlelt szerződés: a munkavállalót is büntetik

A színlelt szerződések moratóriuma június 30-án lejár, s a következő hónaptól nemcsak a munkáltatót, hanem az illegalitásban közreműködő vállalkozót is megbírságolhatják. Amennyiben nem jelenti a hatóságoknak jogszerűtlen foglalkoztatást, kötelezhetik az évek során keletkezett adóhátralék megfizetésére.

MTI Karrier

EU: a nők 15 százalékkal kevesebbet keresnek a férfiaknál

Az EU-ban a nők még mindig 15 százalékkal kevesebbet keresnek hasonló beosztású férfi kollégáiknál, bár némi változás mutatkozik - erre a megállapításra jutott az Európai Bizottság a témával foglalkozó legfrissebb jelentésében, amely 2004-es adatokon alapul.

MTI Karrier

Belgium még nem engedi be az új EU-tagok munkavállalóit

Belgium egyelőre nem nyitja meg munkaerőpiacát az új EU-tagországokból, így Magyarországról érkező munkavállalók előtt – így határozott pénteken a szűk körű belga kormánykabinet, előrevetítve a néhány héten belül várható végleges döntést.

MTI Karrier

Februárban tovább nőtt a munkanélküliség Németországban

Németországban februárban 12,2 százalékosra nőtt a munkanélküliség a januári 12,1 százalékról, szezonális kiigazítás nélkül, a munkaügyi hivatali adatközlés előtt szokásos kiszivárogtatása szerint. A munkanélküliek száma 36 ezerrel 5,048 millióra nőtt, ezzel második hónapja van 5 millió fölött.

MTI Karrier

A munkanélküliség 7,5 százalék, és 43 ezerrel nőtt

A foglalkoztatottak száma, hasonlóan az egy évvel korábbihoz, 3 millió 898 ezer volt a 2005 november-2006 januári időszakban, a munkanélküliek száma 43 ezerrel 318 ezerre nőtt, ami 7,5 százalékos munkanélküliségi rátát jelent, szemben az egy évvel korábbi 6,6 százalékkal - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Karrier

Amerikában növekszik a kereslet az IT-szakmunkások iránt

Az amerikai számítógépgyártók szövetsége szerint az információtechnológiai szakemberek iránti igény az Egyesült Államokban gyorsabban növekszik, mint amilyen ütemben ezeket az állásokat az amerikai cégek olcsóbb bérű, elsősorban fejlődő országokba helyezik ki.

Babos Tímeát az Év párosjátékosának választották

Babos Tímeát az Év párosjátékosának választották

Seres: Ellenség a kapukon belül

Seres: Ellenség a kapukon belül

„Három kolbászfesztivál keresett meg minket a Szintis Laci után” – Ricsárdgír-interjú és lemezpremier

„Három kolbászfesztivál keresett meg minket a Szintis Laci után” – Ricsárdgír-interjú és lemezpremier

EP: Veszélyes útra lépett a magyar kormány Kovács Zoltán Twitter-posztjaival

EP: Veszélyes útra lépett a magyar kormány Kovács Zoltán Twitter-posztjaival

Kovács Zoltán ámokfutásának az országra nézve kínos következményei is lehetnek

Kovács Zoltán ámokfutásának az országra nézve kínos következményei is lehetnek

Nem lehet akármivel tisztítani az Apple 2,2 millió forintos monitorát

Nem lehet akármivel tisztítani az Apple 2,2 millió forintos monitorát