szerző:
hvg.hu

A felmérések azt mutatják, hogy a munkavállalók többsége elégedetlen a munkahelyével, s ennek a kényelmetlenségnek a legfőbb okozója, hogy kevesebb a fizetésük, mint amennyit méltányosnak, illetve a teljesítményükkel arányosnak tartanának.

A fizetés sohasem elég. Jövedelmi tévérzetek
© sxc.hu
Egy nemrégiben közzétett amerikai kutatás szerint a munkavállalók 65 százaléka készül arra, hogy elhagyja jelenlegi munkahelyét, közülük 57 százalék az alulfizetettséget jelölte meg fő okként. A Salary.com vizsgálati eredményeihez hasonlókról számoltak be korábban európai és ausztrál jelentések is. Ugyanakkor a 13500 előre meghatározott pozícióban lévő ember alkotta kutatási mintában azt is kimutatták a szakemberek, hogy az iparági átlagokhoz mérten valójában csak 19 százalék volt alulfizetett, 17 százalékot túlfizettek, s 34 százalék miden szempontból tisztességes kompenzációt kapott.

A munkavállalók alulfizetettség érzése és a piaci valóság közötti rés abból származik, hogy az egyes munkákkal kapcsolatban mindenkinek más a várakozása, az előképe, a percepciója, ráadásul a munkavállalók többnyire úgy érzik, hogy nem aknázzák ki a bennük lévő lehetőséget, s így amellett, hogy alulfizettek, amiatt is veszteség éri őket, hogy nem kapnak lehetőséget valódi képességeik megmutatására. Amikor pedig azt kérdezik, hogy kollégájuk fizetése miért magasabb azonos munkakörben, csak ritkán fogadják el a választ, hogy azért, mert kevesebbet teljesítenek munkatársuknál. Az emberek ugyanis többnyire saját teljesítményüket másokénál és a valóságosnál többre értékelik.

Az alulfizetettség érzése abból is táplálkozik, hogy az inflációkövető fizetésemelések után az emberek úgy érzékelik, mintha körülbelül 10 százalékkal kevesebb jutna nekik. Az elfogadható életszínvonalat ugyanis akkor érzékelik, ha egyre újabb javakat sajátíthatnak el. Ha a fogyasztásukban nincs növekedés, akkor azt visszacsúszásként élik meg, s ezzel összefüggésben alulfizetettnek gondolják magukat. Mi több azt gondolják, hogy más munkaadónál hozzájutnának az általuk elfogadhatónak érzett fizetéshez, ami pótlólagos frusztrációt, s erősödő elégedetlenséget eredményez.

És az állásváltáskor elérhető fizetésemeléshez fűzött remények nem is teljesen alaptalanok, mert a frissen felvetteket gyakran 5-10 százalékkal túlfizetik. Ennek akár bérfeszültség is lehet az eredménye, illetve a későbbiekben a fizetésemelések elmaradása, ami szintén kínos.

Egy további fontos tényezője az alulfizetettségi érzésnek, hogy sokan az egyes beosztásokhoz, címekhez, sarzsikhoz, titulusokhoz bizonyos fizetést és juttatásokat tartanak elfogadhatónak, de ezek egy részét sohasem kapják meg. Felmérések szerint az alkalmazottak 30 százalékának van magasabb sarzsija, mint amit a munkaköre indokolna. A fizetését viszont nem a címhez, hanem a teendőkhöz szabják. Ráadásul könnyen megtörténhet, hogy ugyan abban az iparágban egy alacsonyabb beosztású ember egy nagyobb cégnél többet keres, mint egy magasabb beosztású, de kisebb vállaltnál alkalmazásban álló kollégája.

Ezért ahelyett, hogy valaki e számok ismeretében az alulfizetettség és boldogtalanság érzését választaná, hasznosabb, ha elolvassa a munkaköri leírásokat, áttekinti a viselt felelősség nagyságát, s ezek ismeretében alkot ítéletet a jövedelméről. Ez többnyire elég ahhoz, hogy belássa az adott körülmények között jobb, ha megkapaszkodik az állásában s jövedelmében. Aki azonban még mindig elégedetlen, vagy elég bátor a váltáshoz, akár futhat is.

euractiv.hu Karrier

Állami fizetés a szakmával felhagyó idősebb prostituáltaknak

A spanyol kormány fizetést adna azoknak a prostituáltaknak, akik felhagynak az „ősi mesterséggel”. A munkaügyi és szociális miniszter, Jésus Caldera Sanchez-Capitan jelentette be a parlamentben: vizsgálják a lehetőséget, hogy havi 432 eurót (mintegy 109 ezer forintot) fizessenek azoknak az idősebb prostituáltaknak, akik abbahagynák eddigi tevékenységüket, de nem jutnak munkához.

hvg.hu Karrier

A fizetési alku és egyezség titkai

A cégek hagyományosan kora ősszel töltik fel az üres álláshelyeket, hogy a rövid alkalmazkodási periódus után az év üzleti csúcspontjának számító utolsó három hónapban már némi rutinnal a hátuk mögött teljes gázzal dolgozhassanak az új emberek, s a társaságok teljes gépezete zökkenők nélkül adhassa le legnagyobb teljesítményét. Akik ebben az időszakban akarnak felugrani egy cég szekerére, azoknak adunk tippeket hatrészes sorozatunkban.

MTI Karrier

A többség szerint kevés a fizetés

Tíz magyar alkalmazott közül négy határozottan gyengének tartja a fizetését összehasonlítva más, az iparágon belüli cégeknél elérhető jövedelemmel – derül ki a Mercer tanácsadó cég munkavégzéssel kapcsolatos felméréséből.

MTI Itthon

Elégedettek fizetésükkel a pályakezdő mérnökök

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerzett diploma az átlagnál nagyobb jövedelmet jelent a végzettek számára már karrierjük legelején. A 2005 februári kereset az egyetemen diplomát szerzőknél 252544 forint volt átlagosan - derül ki az intézmény felméréséből.

hvg.hu Karrier

Tippek a fizetésről folyó alkuhoz

A fizetésről folyó megbeszéléseken kell az állásra jelentkezőknek a legtürelmesebben, legtaktikusabban viselkedniük. Mert bár a munkaadók nagyon örülnek, ha a munkatársaik elégedettek, de a megtakarításoknak legalább ennyire örülnek.

Eltűnt egy 13 éves kislány Budapesten

Eltűnt egy 13 éves kislány Budapesten

Hárman meghaltak és többen megsérültek egy floridai lövöldözésben

Hárman meghaltak és többen megsérültek egy floridai lövöldözésben

Az oroszok szerint Kövér László velük akart összefogni Ukrajnával szemben

Az oroszok szerint Kövér László velük akart összefogni Ukrajnával szemben

Támogatni kellett Harvey Weinsteint a bírósági meghallgatáson

Támogatni kellett Harvey Weinsteint a bírósági meghallgatáson

140 ezren haltak meg tavaly kanyaróban, főként kisgyerekek

140 ezren haltak meg tavaly kanyaróban, főként kisgyerekek

Még nem alakult ki a palacklakó remeterák

Még nem alakult ki a palacklakó remeterák