szerző:
MTI

Angol kutatók szerint a szerda délután a legalkalmasabb időpont arra, hogy a főnököt megkörnyékezzük egy kis fizetésemelés érdekében.

A felmérést ezerötszáz menedzser megkérdezésével az Office Angels brit fejvadász cég végezte - olvasható a NEWSru című orosz hírportálon.

A vizsgálat, amellyel eredetileg a munkahelyi vezetők gondolkodásában fellelhető törvényszerűségeket igyekeztek feltérképezni, váratlan eredményekkel zárult. Érzelmi vonatkozásban ugyanis a hét a menedzserek számára ismétlődő sztereotípiákra tagolódik, mivel munkaidejük javát találkozók, megbeszélések teszik ki.

A felmérést végzők szerint a vezetők gondolkodásmódja, gondolati sztereotípiái könnyen kiismerhetőek, s ezeket az ismereteket a beosztottak egy kis ügyességgel a saját javukra fordíthatják.  

A kutatók szerint hétfőn a legkipihentebb, s valószínűleg a legéberebb a főnök. A keddet kell választania a beosztottnak, ha jó benyomást akar kelteni, vagy ha kellemetlen hírt akar közölni munkahelyi vezetőjével, a szerda délután pedig a legjobb időpont, hogy a dolgozó fizetésemelést kérjen. Csütörtökön hajlamos leginkább a főnök új ötletek, javaslatok elfogadására, péntek délután pedig a beosztottak bátra(bba)n léphetnek le korán, mivel ilyenkor a legengedékenyebbek a vezetők.

hvg.hu Karrier

Hogyan lehet túlélni a rossz főnököt?

Mindenki előbb-utóbb találkozik a „rossz főnökkel”, akivel valamilyen oknál fogva nem "stimmel" össze. Ha a főnök nem megy el, akkor két lehetőség marad csupán: felmondani vagy továbbszolgálni. De a legrosszabb főnököt is túl lehet élni. Az alábbi tanácsok ehhez segítenek.

hvg.hu Karrier

Nézd meg a főnököt, aztán dönts az állásról!

A legtöbb munkahelyi konfliktus abból származik, hogy nincs összhang a főnök és a beosztottak között. Ezért a munkahelyi vezetők befolyása óriási a munkahelyi hangulat kialakulásában, ez a hangulat pedig alapvetően meghatározza az ott dolgozók teljesítményét. Ha valaki munkát vállal egy általa addig ismeretlen helyen, jobb, ha beleszagol a levegőbe, de legalább is találkozik a leendő főnökkel, mielőtt aláírná a munkaszerződését.

hvg.hu Karrier

Amikor a főnök a fiatalabb

Néhány év eltérés még nem a világ, de sok kellemetlen helyzet alakulhat ki, ha az ember felettese tíz-húsz évvel fiatalabb. Egy kis odafigyeléssel azonban könnyűszerrel ki lehet védeni ezt a csapdát.

hvg.hu Karrier

A főnök önéletrajza

A hagyományos CV-k és a vezetők önéletrajza között jelentős különbségek vannak. Az előbbiek a képességekről, a pallérozottságról, a tapasztalatokról szólnak elsősorban, az utóbbiak sokkal inkább (és érthetően) az irányítói kvalitásokról és a profitszerzésre való alkalmasságról.

Karrier

Mikor idegesítő a főnök?

Minden második beosztottjának elveszi munkakedvét az olyan főnök, aki állandóan megváltoztatja a véleményét. A folyamatos bizonytalanság a nőket sokkal jobban idegesíti, frusztrálja mint a férfiakat.

hvg.hu Karrier

Karriergyilkos lehet az új főnök

Bár az összes szociológiai vizsgálat azt mutatja, hogy a munkahelyi konfliktusok legnagyobb részéért a rossz vezetők tehetők felelőssé, ez mégsem zavarja a munkáltatót, hogy azokat az embereket rakják ki, akik nem felelnek meg a favorizált vezetők elképzeléseinek. Így aztán egy új főnök mindig a legnagyobb potenciális veszélyforrás a beosztottak számára.

hvg.hu Karrier

Küzdelem a stresszel és a rossz főnökkel

A kedélyállapot hullámzásait és a stresszt le lehet győzni. Ehhez meg kell érteni a stressz természetét, amely magasabb szintű kívánságaink kielégítetlenségének eredménye. Ezért a menedzsereknek is tudniuk kell, hogy a beosztottjaik stresszes panaszait ők okozzák, ami a cégnek igen sokba kerül.

Infinit Karrier

A főnökök agya az információs korban is a régi programmal fut

A cégvezetők gyakran a technológia adta lehetőségekkel visszaélve igyekeznek szemmel tartani alkalmazottaikat, nem törődve azzal, hogy mindez visszaveti a dolgozók produktivitását – állítja a Londoni Közgazdasági és Államtudományi Egyetem (LSE) által a napokban közzétett, a munkahelyi bizalom kérdését vizsgáló tanulmány.

Sebestyén Balázs a TV2 polipján nevetgél

Sebestyén Balázs a TV2 polipján nevetgél

Peter Handke magas szerb kitüntetést kapott

Peter Handke magas szerb kitüntetést kapott

Poénból kicsit átrendezte a forgalmat két férfi Tószegen

Poénból kicsit átrendezte a forgalmat két férfi Tószegen

Újabb életveszélyes vihar söpörhet végig Európán

Újabb életveszélyes vihar söpörhet végig Európán

2006-ban eltűnt, most ajánlott fel tízmillió forintot a rendőrség a nyomravezetőnek

2006-ban eltűnt, most ajánlott fel tízmillió forintot a rendőrség a nyomravezetőnek

Akár 320 km/h-val is szalad ez az elektromos motorkerékpár

Akár 320 km/h-val is szalad ez az elektromos motorkerékpár