szerző:
MTI

Mintegy ötszáz külföldi munkavállalót foglalkoztatnak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg a cégek és intézmények - közölte a térségi munkaügyi tanács csütörtöki nyíregyházi ülésén a nyírségi munkaügyi központ igazgatóhelyettese.

Az engedéllyel alkalmazottak főként magyar anyanyelvű ukrán és román állampolgárok - mondta Temesfalvi Miklós. Az igazgatóhelyettes hozzátette, a külföldiek elsősorban könnyűipari üzemekben és egészségügyi intézményekben dolgoznak, s az utóbbiak között ápolónők és orvosok is vannak.

A munkaügyi vezető megjegyezte továbbá, hogy a szezonális munkahelyeken, a mezőgazdaság és a feldolgozóipar területén tavasztól őszig több a külföldi alkalmazott, a nyári hónapokban ezer fölé nő a számuk.

A nyírségi munkaügyi tanács csütörtöki ülésén foglalkozott a külföldiek bérének megállapításával és a magyar munkaerőpiac érdekében meghatározta a kötelező minimális fizetés összegét.

Temesfalvi Miklós elmondta, a döntés értelmében az érintett cégek az országos általános alapbér összegétől legfeljebb csak húsz százalékkal adhatnak ezután kevesebb fizetést a külföldi munkavállalóknak. A döntésre azért volt szükség, mert a munkaadók egy része a kötelező magyar minimálbérnél jóval kisebb fizetésre köt megállapodást a külföldiekkel, akik így is vállalják a munkát. A foglalkoztatóknak emiatt jobban megérte a külföldiek alkalmazása.

Az igazgatóhelyettes szerint az intézkedés megakadályozza, hogy a szabolcsi munkáltatók háttérbe szorítsák a hazai munkavállalókat, holott a térségben jelenleg is több mint negyvenezer helyi álláskeresőt tartanak nyilván.

Karrier

EU: meddig maradnak a munkavállalási korlátok?

Vaklármának bizonyultak azok az előrejelzések, melyek szerint a csatlakozás után kelet-európai munkavállalók 10-15 milliós tömege árasztja el az unió régi tagállamainak munkaerőpiacait. A nyugati félelmek mégis alig csökkentek.

Karrier

Munkavállalás az EU-ban - HVG-összeállítás

Kik, milyen munkát és mennyiért vállalnak el külföldön? Milyen papírok kellenek a kinti tevékenységhez, illetve miként lehet boldogulni az illegalitásban? A HVG tudósítói többek közt e kérdésekre keresték a választ abban a három uniós országban, amelyekben alighanem a legtöbb magyar dolgozik. HVG-összeállítás az európai munkaerőpiacról.

euractiv.hu Karrier

Az európai liberálisok a munkavállalás szabadsága mellett

Az Európai Parlament liberális képviselőcsoportja (ALDE) szerdai frakcióülésén Szent-Iványi István (SZDSZ) előterjesztésére úgy határozott, hogy a március közepén esedékes plenáris ülésen szóbeli kérdéssel fordul a Tanácshoz és a Bizottsághoz az EU egyes új tagállamaiból érkező munkavállalókat sújtó átmeneti korlátozások ügyében. A kérdéseket plenáris vita - és a többi képviselőcsoport beleegyezésétől függően - határozat követi majd.

MTI Karrier

Finnország is lehetővé teszi a szabad munkavállalást

Az Egyesült Királyság, Írország és Svédország után Finnország is vállalta, hogy szabad munkavállalást biztosít az új tagállamok állampolgárainak - jelentette be Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter pénteken a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az iráni, akié a végső szó Irakban

Az iráni, akié a végső szó Irakban

Fürjes Balázs: Ne a kinek a micsodája hosszabb játékot játsszuk

Fürjes Balázs: Ne a kinek a micsodája hosszabb játékot játsszuk

Magyar siker Argentína ellen a női kézilabda-világbajnokságon

Magyar siker Argentína ellen a női kézilabda-világbajnokságon

A női autótulajdonosok harmada még mindig az első kocsijával jár

A női autótulajdonosok harmada még mindig az első kocsijával jár

Vádat emeltek az anyja élettársát megkéselő sükösdi fiú ellen

Vádat emeltek az anyja élettársát megkéselő sükösdi fiú ellen

Adventi mesenaptár - december 9.

Adventi mesenaptár - december 9.