szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mintegy ötszáz külföldi munkavállalót foglalkoztatnak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg a cégek és intézmények - közölte a térségi munkaügyi tanács csütörtöki nyíregyházi ülésén a nyírségi munkaügyi központ igazgatóhelyettese.

Az engedéllyel alkalmazottak főként magyar anyanyelvű ukrán és román állampolgárok - mondta Temesfalvi Miklós. Az igazgatóhelyettes hozzátette, a külföldiek elsősorban könnyűipari üzemekben és egészségügyi intézményekben dolgoznak, s az utóbbiak között ápolónők és orvosok is vannak.

A munkaügyi vezető megjegyezte továbbá, hogy a szezonális munkahelyeken, a mezőgazdaság és a feldolgozóipar területén tavasztól őszig több a külföldi alkalmazott, a nyári hónapokban ezer fölé nő a számuk.

A nyírségi munkaügyi tanács csütörtöki ülésén foglalkozott a külföldiek bérének megállapításával és a magyar munkaerőpiac érdekében meghatározta a kötelező minimális fizetés összegét.

Temesfalvi Miklós elmondta, a döntés értelmében az érintett cégek az országos általános alapbér összegétől legfeljebb csak húsz százalékkal adhatnak ezután kevesebb fizetést a külföldi munkavállalóknak. A döntésre azért volt szükség, mert a munkaadók egy része a kötelező magyar minimálbérnél jóval kisebb fizetésre köt megállapodást a külföldiekkel, akik így is vállalják a munkát. A foglalkoztatóknak emiatt jobban megérte a külföldiek alkalmazása.

Az igazgatóhelyettes szerint az intézkedés megakadályozza, hogy a szabolcsi munkáltatók háttérbe szorítsák a hazai munkavállalókat, holott a térségben jelenleg is több mint negyvenezer helyi álláskeresőt tartanak nyilván.

Karrier

EU: meddig maradnak a munkavállalási korlátok?

Vaklármának bizonyultak azok az előrejelzések, melyek szerint a csatlakozás után kelet-európai munkavállalók 10-15 milliós tömege árasztja el az unió régi tagállamainak munkaerőpiacait. A nyugati félelmek mégis alig csökkentek.

Karrier

Munkavállalás az EU-ban - HVG-összeállítás

Kik, milyen munkát és mennyiért vállalnak el külföldön? Milyen papírok kellenek a kinti tevékenységhez, illetve miként lehet boldogulni az illegalitásban? A HVG tudósítói többek közt e kérdésekre keresték a választ abban a három uniós országban, amelyekben alighanem a legtöbb magyar dolgozik. HVG-összeállítás az európai munkaerőpiacról.

euractiv.hu Karrier

Az európai liberálisok a munkavállalás szabadsága mellett

Az Európai Parlament liberális képviselőcsoportja (ALDE) szerdai frakcióülésén Szent-Iványi István (SZDSZ) előterjesztésére úgy határozott, hogy a március közepén esedékes plenáris ülésen szóbeli kérdéssel fordul a Tanácshoz és a Bizottsághoz az EU egyes új tagállamaiból érkező munkavállalókat sújtó átmeneti korlátozások ügyében. A kérdéseket plenáris vita - és a többi képviselőcsoport beleegyezésétől függően - határozat követi majd.

MTI Karrier

Finnország is lehetővé teszi a szabad munkavállalást

Az Egyesült Királyság, Írország és Svédország után Finnország is vállalta, hogy szabad munkavállalást biztosít az új tagállamok állampolgárainak - jelentette be Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter pénteken a kormányszóvivői tájékoztatón.

Egy epizód után a podcastek negyede megy a levesbe

Egy epizód után a podcastek negyede megy a levesbe

10 fokos lehűlés jön

10 fokos lehűlés jön

Háromszög alakú ufót vettek videóra egy amerikai hadihajó fölött, hivatalos vizsgálat indult

Háromszög alakú ufót vettek videóra egy amerikai hadihajó fölött, hivatalos vizsgálat indult