szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Suzuki Rt. fellebbezést nyújtott be a Tatabányai Munkaügyi Bíróság határozata ellen, amely megállapította, hogy a társaság a törvényben nem megengedett módon akadályozta a gyár területén a szakszervezet érdekvédelmi tevékenységét - a társaság a fellebbezésről csütörtökön tájékoztatott.

Esztergomi Suzukik
© hvg.hu
A Suzuki Rt. közlése szerint azért támadta meg a bíróság első fokú ítéletét, mert abban a hatóság a tisztségviselők bejegyzésének elmulasztását nem rótta fel a Liga Vas és Fémipari Szövetség hibájául.

A társaság szerint ugyanis a hatályos magyar jogszabályok értelmében csak a szabályszerűen bejegyzett szervezeti egységeket és tisztségviselőket van módja elismerni.

A vállalat közlésében azt írja, hogy azért nem biztosított helyiséget a szakszervezet alakuló gyűlésének, mert "annak időpontja a Suzuki új modelljének hivatalos bemutatója előtt volt, amikor a gyár üzleti érdekből nem fogadott látogató csoportokat".

A cég hozzátette, a Liga Szakszervezetek tisztségviselői az új modell átadását követően több alkalommal is látogatást tettek a Magyar Suzuki Rt-nél. A fentiek alapján a vállalat megalapozatlannak tartja a Liga Szakszervezetek beadványában foglaltakat - szögezi le a társaság közlésében.

A bíróság első fokú döntéséről Gaskó István, a Liga elnöke múlt vasárnap tájékoztatta a nyilvánosságot. Akkori ismertetése szerint a bíróság kötelezte a Suzukit, hogy biztosítson helyiséghasználatot a szakszervezetnek, és nem fogadta el azt az érvelést, amelyet a tárgyaláson a gyár ügyvédje előadott: "a belépést nem tiltottuk meg, azt mondtuk, mivel nem lesz taggyűlés, a belépés ebből a célból szükségtelen".

Az elnök hozzátette, a Suzuki a törvényileg jogos kérést azért utasította el, mert álláspontjuk szerint a szakszervezet kizárólag érdekvédelmi tevékenységre, és erre is csak munkaidőn kívül és korlátok között használhatja a munkáltató helyiségeit.

Gaskó kiemelte, a meghallgatáson a Suzuki megkérdőjelezte, van-e jogalapja a szakszervezetnek a kifogás benyújtására, a bíróság viszont megállapította, hogy a szakszervezet jogosan működik.

hvg.hu Autó

Suzuki-ügy: a beszállítók szerint példásak a körülmények

A Magyar Suzuki Rt. beszállítói hálózatának hazai cégei, az autógyári munkások munkakörülményeivel kapcsolatos sajtóban megjelent állításokkal összefüggésben közleményt adtak ki. A hvg.hu szerkesztőségéhez eljuttatott dokumentumban a beszállítókat képviselő egyik cég vezetője, Sólyom Szabolcs azt állítja, hogy az esztergomi gyárban a munkakörülmények, a dolgozóknak biztosított széleskörű szociális juttatások például szolgálhatnak sok hazai termelővállalat számára.

MTI Autó

Suzuki: folytatódik az egyeztetés a szakszervezettel

A Magyar Suzuki Személygépkocsi Gyártó és Értékesítő Rt. képviselői újabb tárgyalást tartanak március 21-én a helyi szakszervezettel a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közvetítését is igénybe véve. A cég közleménye szerint véleménykülönbség ugyan van a cég és a vállalatnál működő szakszervezet között, de konfliktushelyzet nincs. A véleménykülönbségek tisztázása érdekében a közelmúltban már tárgyaltak, itt a szakszervezet bemutatta ágazati képviselete alapszabályát.

MTI Autó

A Suzukit elmarasztalta a munkaügyi bíróság

A Tatabányai Munkaügyi Bíróság pénteken közzétett határozatában megállapította, az esztergomi Magyar Suzuki Rt. a törvényben nem megengedett módon akadályozta a gyár területén a szakszervezet érdekvédelmi tevékenységét.

Kormányrendelet: hétfőtől ingyen parkolhatunk a parkolóházakban

Kormányrendelet: hétfőtől ingyen parkolhatunk a parkolóházakban

Önnél van a lottószelvény? - Nyerőszámok

Önnél van a lottószelvény? - Nyerőszámok

Minden belga járványadat javult a héten

Minden belga járványadat javult a héten