szerző:
hvg.hu

A kormány által ugyan még be nem jelentett, de előrevetített takarékossági intézkedések jelentős mozgásokat fognak indukálni a munkaerőpiacon. Jobb félni, mint megijedni!

Több elemző intézet szinte egybehangzó véleménye szerint a feltétlenül szükségesnek tartott kormányzati intézkedések közül az egyik legfontosabb, hogy a minisztériumok és más főhivatalok háttérintézményeinek egy részét meg kell szüntetni, illetve számos ezekhez kötődő szerződéses szakértő megbízását felül kell vizsgálni, mert ettől több százmilliárd forintos megtakarítás várható. Ez a piac jól képzett munkaerőt foglalkoztató szegmensében igen jelentős változásokat indukálhat.

A hirtelen felszabaduló rengeteg jól képzett szakember lehetővé teszi a munkaadóknak, hogy válogassanak a nekik tetsző emberek között. Ami egyben azt is jelenti, hogy minőségi cseréket hajthatnak végre az egyes pozíciókban, s nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ejtőernyős csapatok jelenhetnek meg a munkaerőpiac egén. A túlkínálat lenyomhatja az árakat (fizetéseket) a piacon, másrészt a felülről érkezők bérfeszültséget okozhatnak a munkahelyeken.

Aki nem érzi jól magát jelenlegi munkahelyén, annak egy ilyen nagy átrendeződési hullám jó alkalmat teremthet, hogy a munkaerő-tőkéjük átrendezésére elszánt vállalatoknál új elfoglaltságot találjon magának. No persze semmi ugrálás, csak körültekintően és megfontoltan…

Ennek első lépése, hogy már most neki kell fogni a tájékozódásnak, hogy hol milyen lehetőségek nyílhatnak meg. Neki kell állni az önéletrajzok és egyéb pályázati anyagok leporolásának. A potenciális munkahelyek igényeinek megfelelően el kell végezni a testre szabási műveleteket. Ha szükséges, a felvételt segítő, s még hiányzó (piaci, szakmai, képzettségre és személyekre vonatkozó) információkat be kell szerezni.

Ebben az átrendeződési hullámban nyilvánvalóan hatalmas szerepe lesz a személyes kapcsolatoknak. Ezért a kapcsolati háló aktiválása még a kormányzati intézkedések bejelentése előtt szükségesnek látszik. Egyrészt, mert így lehet információt szerezni a megnyíló és a bezáródó lehetőségekről, másrészt mert az elhelyezkedést a nagy tülekedésben az ajánlások jelentősen segíteni fogják.

Ha megfelelően sikerül a tájékozódás, úgy kikristályosodhat, hogy melyik az a néhány hely, amelyre az álláskeresését fókuszálni kell. Az új munkaadó keresése ebben a helyzetben még a régi cégnek is elfogadhatóbb, hiszen könnyebben pótolhatja a továbblépő embereket. Arra azonban nagyon vigyázni kell, hogy e cseppet sem kockázatmentes játszma végén a munkát kereső ne találja magát két szék között a pad alatt.

hvg.hu Karrier

Kerüld el a munkahelyi csapdákat

Ne engedd, hogy rádtörjön a munkahelyi depresszió, amikor úgy érzed, nem haladsz előre, karriered stagnál, s általában negatív érzések kerülgetnek az állásoddal kapcsolatban.

hvg.hu Karrier

Munkahelyi pszichoterror

A dolgozók között előforduló erőszakkal a nyolcvanas évek elején kezdtek el foglalkozni Nyugat-Európában a munkapszichológusok: felfigyeltek azokra a munkahelyi jelenségekre, melyek során egy vagy több személy a szó szoros értelmében „kikészíti idegileg” egy vagy több munkatársát, különféle eszközökkel ellehetetlenítve a célpontok munkáját. Utóbbiak akár bele is betegedhetnek ebbe a zaklatási folyamatba, és gyakran elveszítik az állásukat.

hvg.hu Karrier

Kilenc új trükk a nyerő önéletrajzhoz

Aki meg akarja őrizni a versenyképességét az álláspiacon, kénytelen rendszeresen megújítani az alkalmazott taktikát. Az alábbiakban új szempontokat veszünk sorra.

hvg.hu Karrier

Tíz fontos dolog, amely magabiztossá tesz az álláskeresés idején

Ha valaki állást keres, s a bizonytalannal kell szembenéznie, akkor komoly önbizalomra van szüksége, hogy elviselje az elutasításokat, hogy túllépjen az ismétlődő frusztrációs hatásokon, hogy elfogadja, s kezelni tudja, ha nem igazolódnak a várakozásai. Az önbizalom fenntartásához szükség van egy jó eszközkészletre. Íme.

60 ezer tonna szennyezett olajat kaphattunk a Barátság vezetéken

60 ezer tonna szennyezett olajat kaphattunk a Barátság vezetéken

69 vádlottja van az autósportban feltárt 11 milliárdos csalási ügynek

69 vádlottja van az autósportban feltárt 11 milliárdos csalási ügynek

Átkozták és már büntettek is miatta, egyéves a GDPR

Átkozták és már büntettek is miatta, egyéves a GDPR

Idén is fekvő padokat tesz a Deák tér mellé a Hello Wood

Idén is fekvő padokat tesz a Deák tér mellé a Hello Wood

175 millió forint egy 1986-os Fordért, na de milyen Fordért

175 millió forint egy 1986-os Fordért, na de milyen Fordért

A címvédő Fucsovics az első meccsén kiesett

A címvédő Fucsovics az első meccsén kiesett