szerző:
hvg.hu

Ne engedd, hogy rádtörjön a munkahelyi depresszió, amikor úgy érzed, nem haladsz előre, karriered stagnál, s általában negatív érzések kerülgetnek az állásoddal kapcsolatban.

A legegyszerűbb módja, hogy elkerült ezt a helyzetet, ha nem esel bele néhány tipikus munkahelyi csapdába, s fenntartod karriered lendületét, amely továbblendít az ilyen nehéz helyzetekben is.

Kerüld az összehasonlítást
Ha folyamatosan korábbi, vagy kedvenc munkahelyeddel hasonlítgatod össze a jelenlegit, ezzel csak azt éred el, hogy negatív és elégedetlen leszel. Ugyanez a helyzet a kollégáiddal. Ha folyamatosan azon rágódsz, hogy miként kezelik a főnökök munkatársaidat, esetleg ők mennyi időt és energiát fordítanak a munkájukra, jellemzően a számodra negatív példákat találod majd meg, s ez azt eredményezi majd, hogy nem fogod magad jól érezni a bőrödben. Arról nem beszélve, hogy mennyi időt és energiát pazarolhatsz el az efféle elégedetlenkedésre.

Ehelyett gondolkodj el azon, hogyan tehetnéd kellemesebbé a munkakörnyezetedet. Ha nem találsz választ a kérdéseidre, itt az ideje elgondolkodni, hogy neked való helyen dolgozol-e. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy jó irányba halad-e a karriered az adott munkahelyen, s ha az igenlő válaszok nagyobb súllyal esnek latba, mint a nemlegesek, akkor ismételgesd magadban ezeket a pozitív gondolatokat.

Kerüld a pletykát
A munkahelyi pletyka is könnyen megmérgezheti a légkört. Egyrészt csökkentheti a munkavégzés hatékonyságát (amíg pletykálkodsz, addig nem dolgozol), másrészt bizalmatlan, gyanakvó környezetet teremthet, amely a már feljebb említett összehasonlításokhoz vezet, ez pedig senkinek sem jó.

Ha valamelyik kollégád pletykálkodni kezd, gyorsan mentsd ki magad a beszélgetésből, esetleg válts témát, üss meg konstruktívabb hangot, s beszéljétek meg, hogy melyek azok a tényezők, amelyekkel jobbá lehet tenni az irodai légkört.

Kerüld a panaszkodást
Ha folyton apró-cseprő problémákon morogsz, elősegíted a negatív légkör kialakulását, s nem leszel túl népszerű a munkatársak körében, ezzel pedig akár a karrieredet is veszélyeztetheted. Mindig adódik olyan helyzet, amelyen lehet problémázni, azonban ez nem vezet közelebb a megoldáshoz, csak csökkenti az irodai morált és felesleges energiapazarlást idéz elő.

Ehelyett inkább fogadd el a helyzetet és próbáld megtalálni a megoldást. Ha teljességgel elfogadhatatlan a szituáció, s már mindent megpróbáltál, hogy tégy ellene, akkor beszélj róla a kollégákkal és a feletteseiddel, s közösen keressetek megoldást.

Kerüld az aggodalmaskodást
Felesleges olyan dolgok miatt izgulni, amelyeken nem tudsz változtatni, mint például a munkahelyi hierarchia, vagy a bürokrácia menete. Ezek a tényezők adottak lesznek, bárhol dolgozzál is (még akkor is foglalkoznod kell adminisztrációval, ha saját vállalkozásban dolgozol. Építsd be ezeket a helyzeteket és feladatokat a munkarendedbe, így nem kell miattuk feleslegesen aggódnod.

Koncentrálj az éppen aktuális munkára, s vizsgáld meg, hogy azok a problémák, amelyeken aggódsz, milyen kapcsolatban állnak a jelenlegi feladataiddal. Ha nincs közöttük kapcsolat, akkor próbáld feloldani az érzelmi kötődésedet aggódásod tárgyához és foglalkozz a munkával. Ha van közte kapcsolat, akkor sem érdemes aggódni miatta, érdemes úgy tekinteni az adott problémára, mint egy újabb feladatra, amelyet meg kell oldanod, hogy befejezhesd a munkát.
Folk György (hvg.hu) Karrier

A munkahelyi stressz megduplázza a szívroham esélyét

Határidők, tárgyalások, meetingek – gyilkos mértékben növelhetik egy szívroham esélyét, az azt követő napon. Egy új tanulmány szerint az irodai stressz duplájára növeli a szívroham esélyét.

hvg.hu Karrier

34 tipp, hogy jó benyomást tegyél az új munkahelyen

Jó ha tudod, már az ajtón való belépésed pillanatában elkezdenek a kollégák bírálni. Az öltözéked, a modorod, a beszédstílusod mind pletykatémák lesznek aznap az ebédnél, vagy a kávészünetben. Tippjeink segítségével elérheted, hogy kizárólag pozitív hangnemben kerülj szóba leendő kollégáid körében.

MTI Karrier

Villanyoltás a munkahelyen este 8 után

A japán környezetvédelmi minisztérium új szabályokat léptet életbe a szén-dioxid kibocsátás mérséklése érdekében kötelezővé teszi a misztériumban az este 8 óra utáni villanyoltást.

hvg.hu Karrier

Küzdelem a stresszel és a rossz főnökkel

A kedélyállapot hullámzásait és a stresszt le lehet győzni. Ehhez meg kell érteni a stressz természetét, amely magasabb szintű kívánságaink kielégítetlenségének eredménye. Ezért a menedzsereknek is tudniuk kell, hogy a beosztottjaik stresszes panaszait ők okozzák, ami a cégnek igen sokba kerül.

hvg.hu Karrier

A munkahelyi pszichoterror hazánkban is szedi áldozatait

A munkahelyi pszichoterrorral kapcsolatos cikksorozatunk legújabb részében Vajda Róza szociológust egy a témával foglalkozó nemzetközi kutatásról, valamint a hazai helyzetről, Dr. Plette Richárd munkapszichológust egy új, 2005-ös magyarországi kutatás kapcsán kérdeztük.

hvg.hu Karrier

A munkahelyi stressz a munkáltatóknak is rossz

A növekvő nyomás miatt kieső alkalmazottak hatalmas költségeket jelentenek a cégeknek. Megfelelő hozzáállással, s munkahelyi környezet kialakításával azonban elébe lehet menni a problémának.

hvg.hu Karrier

Tippek a munkahelyi stressz kezelésére

Stresszes helyzetbe kerülni a munkahelyen nem feltétlenül rossz. Ha nem extrém mértékű az efféle nyomás, akár motiváló erőként is felhasználható, s megkönnyítheti a koncentrációt is. A lényeg ez esetben is - akárcsak bárhol máshol - a mértékletesség. Tanácsaink.

hvg.hu Karrier

Mit tegyünk, ha ki akarnak csinálni a munkahelyen?

A munkavállalók karrierjük során legalább egyszer célpontjai lehetnek főnökük, beosztottjuk, illetve egy vagy egyszerre több kollégájuk ellenséges akcióinak. A munkahelyi szurka-piszka jelenségét hajlamosak vagyunk személyes konfliktusnak értelmezni, holott – amint azt munkapszichológusok kimutatták – a jelenségnek szélesebb társadalmi háttere van.

Nézegessen cuki fehér oroszlánkölyköt!

Nézegessen cuki fehér oroszlánkölyköt!

Babos Tímea mégis főtáblás a Roland Garroson

Babos Tímea mégis főtáblás a Roland Garroson

Busz és autó ütközött a Hűvösvölgyi úton

Busz és autó ütközött a Hűvösvölgyi úton

Fogy a magyar olajtartalék

Fogy a magyar olajtartalék

Áder megszólalt: A horgászat a legtöbb embert vonzó szabadidős sport

Áder megszólalt: A horgászat a legtöbb embert vonzó szabadidős sport

EPP-kampányzáró: Merkel élesen bírálta a nacionalista politikusokat

EPP-kampányzáró: Merkel élesen bírálta a nacionalista politikusokat