szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha valaki állást keres, s a bizonytalannal kell szembenéznie, akkor komoly önbizalomra van szüksége, hogy elviselje az elutasításokat, hogy túllépjen az ismétlődő frusztrációs hatásokon, hogy elfogadja, s kezelni tudja, ha nem igazolódnak a várakozásai. Az önbizalom fenntartásához szükség van egy jó eszközkészletre. Íme.

1. Oszd be a napodat! Az álláskeresés komoly munka. Ha valaki megfelelő terv és beosztás nélkül vág bele, akkor hamarosan azt tapasztalja, hogy a napjának jelentős része felesleges dolgokra megy el. Céltalan ábrándozásra, csapongó internetezésre, esetleges találkozókra. Jobb tehát előretekintő álláskeresési programot készíteni, s akár a napi beosztás szintjéig finomítani, hogy mit kell tenni az állás megtalálása érdekében. Ez nem fogja kitölteni az egész napot, de a kijelölt feladatok elvégzése után nyugodtan lehet hátradőlni, hiszen amit kellett az megtette az ember.

2. Légy otthon a szakterületeden! Az szerzi meg legkönnyebben a kívánatos állásokat, aki tudja, hogy ilyenek vannak egyáltalán. Ezért a szakterületen történő eseményekről informáltnak kell lenni, s kézben tartani a szakmában a kapcsolati szálakat. Ismerj sok embert, és ismerjenek téged is. Némi munkával jár fenntartani az állapotot, hogy halljanak felőled, de mindenképpen megéri.

3. Ismerd az erősségeidet! Sokan abban a mély meggyőződésben vannak, hogy pontosan ismerik előnyös és hátrányos tulajdonságaikat, képességeiket. Az álláskereséskor azonban az önkép nem mindig fedi azt a látványt, amit egy külső szemlélő számára nyújtunk. Érdemes tehát az intenzív álláskeresési időszak előtt elvégezni pár erősség/gyengeség tesztet, amiből akár egészen meglepő, s az álláskeresést, sőt a karriert befolyásoló eredmények is születhetnek.

4. Motiváld magad! Az álláskeresés különös, izgalommal teli időszak, amikor sokféle impulzus éri az embert. Ezért szüksége van rá, hogy napról-napra megerősítse magát. Sokféle módszer létezik. Magnóra lehet mondani, s akár naponta meg lehet hallgatni, hogy milyen célokat és miért tűztél magad elé, mi az amit el akarsz érni. Ha ehhez jobban vonzódsz, akkor írhatsz magadnak egy önerősítő mantrát, amely nem engedi elfelejteni, hogy miért vágtál bele az álláskeresésbe és mik a céljaid. De ha szükséges minden nap vagy szükség szerint meghallgathatod – mert jó szolgálatot tesz – az LGT „Nem adom fel című számát”.

5. Tölts sok időt pozitív kisugárzású emberekkel! Az álláskeresés közben még az átmeneti sikertelenség is depresszióssá tehet. Ilyenkor az ember hajlamos azt mondani, hogy úgysem sikerül. S ez akár önbeteljesítő jóslattá is válhat. Ugyanakkor, ha sok időt töltesz optimista, pozitív gondolkodású emberekkel, akkor a világot rózsásabbnak, élhetőbbnek, elérhető célokkal telítettebbnek fogod látni.

6. Önkénteskedj! Az önkéntes munka részben szélesíti a kapcsolati hálódat, részben pedig jóérzéssel tölt el, hogy tettél valamit embertársaidért. Ez megerősít abban az érzésben (mert valóban így van), hogy értékes vagy.

7. Ne hallgass a bulvármédiára! Ha az ember nehéz élethelyzetben van, akkor szinte mindenről nehézségeinek gyökere idéződik az eszébe. A bulvármédia gyilkosságokról, szerencsétlenségekről, betegségekről, katasztrófákról, bűnözésről, embertelenségről, ostobaságról s hasonlókról szóló hírei azt a képzetet kelthetik, mintha a világ rossz volna, az élet pedig telve volna reménytelenséggel. Aki állást keres legjobb, ha átmenetileg korlátozza médiafogyasztását, s csak a lényeges hírekre koncentrál.

8. Javíts magadon! Ha valaki állást keres, jól teszi, ha előtte formába hozza magát. Biztosítja a hátországát, azaz megerősíti családi kötődéseit, baráti kapcsolatait. Javít testi kondícióján, összeszedi azokat a korábban elvetett lehetőségeket, amelyek azonban esetleg most jól jöhetnek, felméri hiányosságait, s igyekszik ismereteit kipótolni. Ha hosszú távon gondolkodik, akár új iskolába is beiratkozhat.

9. Szórakoztasd magad! Nincs rosszabb a besavanyodott embereknél. Ezért szükség van feltöltődésre, kikapcsolódásra, ami a lelki kondíció javítása mellett növeli a kreativitást, a tettrekészséget s hozzásegít a pozitívabb világlátáshoz. Mivel a szórakozás általában társaságban történik az emberi kapcsolatok is erősíthetők általa. Persze a szórakozást jobb nem összekeverni a kicsapongással.

10. Kövesd a saját utadat! Az álláskeresés mindig arról is szól, hogy ki-ki igyekszik a saját útját járni. Ez nem csak a cél elérést jelenti, hanem annak a módját is, sőt a cél elérésének következményeivel való számolást is. Ebben van, aki csak a materiális világra támaszkodik, s van, aki a hitére is. Akárhogy is, jobb, ha az ember saját belső vezérlőjére hallgat, s nem mások mintáit igyekszik másolni. Mert a célok és vágyak sem mások céljai és vágyai.

hvg.hu Karrier

Pontos gondolatközlés – sikeres állásinterjú

A jó svádájú emberek általában könnyebben érvényesülnek. Hatékonyabban adják el gondolataikat, saját magukat, mint szófukar vagy zárkózott társaik. De a nagy duma és a magabiztos fellépés elég-e a sikerhez az állásinterjún is?

hvg.hu Karrier

Unod a munkádat? Dobd fel tippjeink segítségével!

Nem lelsz már örömet a mindennapi robotban? Nem jelent már izgalmas kihívást számodra a munkavégzés? Az alábbi tippek, s néhány apró változtatás segítségével színesítheted, feldobhatod mindennapjaidat, s új megvilágításba helyezheted a hivatásodat.

hvg.hu Karrier

A hagyományos erkölcsi értékek és az állásszerzés

Az ezredforduló körüli években nem csak a politikai és gazdasági rendszer változásai hagytak mély nyomokat az életünkbe, hanem ezek (sőt az egész világ gyors átalakulása) miatt megkérdőjeleződött sok fontos érték is, amelyhez az egyén igazodni tudott, s ha tükörbe nézett, akkor ott egy derék embert látott. Pedig ezeknek az értékeknek manapság fontos szerepük van az állásszerzésben.

hvg.hu Karrier

Orvosi rendelő: jó hely az állásvadászatra

A legjobb állásokra a legfurcsább helyeken lehet szert tenni. Ennek pedig az az oka, hogy az emberek egy része, ha kizökken megszokott szerepéből, nyitottabbá válik, sőt önkéntelenül is társat keres, mások pedig kifejezetten esetlennek, kiszolgáltatottnak érzik magukat, s megerősítést, támogatást várnak embertársaiktól. Az orvosi rendelő ilyen hely, ahol a „betegszolidaritás” érzése könnyebbé teszi kapcsolatok kialakítását.

hvg.hu Karrier

Kevés időd van munka mellett? Csinálj többet!

Egy nap 24 órából áll, se több, se kevesebb. Ez nem túl sok mindenre elég, azonban tippjeink segítségével megtalálhatod azokat a pontokat, ahonnan lefaraghatsz egy keveset, s máris több idővel gazdálkodhatsz.

hvg.hu Karrier

Mit tegyünk, ha ki akarnak csinálni a munkahelyen?

A munkavállalók karrierjük során legalább egyszer célpontjai lehetnek főnökük, beosztottjuk, illetve egy vagy egyszerre több kollégájuk ellenséges akcióinak. A munkahelyi szurka-piszka jelenségét hajlamosak vagyunk személyes konfliktusnak értelmezni, holott – amint azt munkapszichológusok kimutatták – a jelenségnek szélesebb társadalmi háttere van.

hvg.hu Karrier

Hét kolléga, aki elvágja magát a főnöknél

Különféle, válogatott stratégiákkal még a legtehetségesebb munkatárs is elérheti, hogy a felettes megorroljon rá. Tippjeink segítségével elkerülheted, hogy te legyél az egyik szerencsés.

hvg.hu Karrier

Neked milyen állást kínál a horoszkóp? Itt megtudhatod

Van, aki hisz az asztrológiában, a horoszkóp által meghatározott sorsban, s van, aki merő badarságnak tartja az egészet. Mégis majd mindenki kíváncsi rá, hogy az adott hónapra mit forgatnak ki számára az állatjegyek. Nos az alábbiakban egy álláskeresők számára összeállított horoszkópot ismertetünk.

hvg.hu Karrier

34 tipp, hogy jó benyomást tegyél az új munkahelyen

Jó ha tudod, már az ajtón való belépésed pillanatában elkezdenek a kollégák bírálni. Az öltözéked, a modorod, a beszédstílusod mind pletykatémák lesznek aznap az ebédnél, vagy a kávészünetben. Tippjeink segítségével elérheted, hogy kizárólag pozitív hangnemben kerülj szóba leendő kollégáid körében.

Vöröskereszt: Világszerte nő a vakcinákkal szembeni bizalmatlanság

Vöröskereszt: Világszerte nő a vakcinákkal szembeni bizalmatlanság

38 millió éves baktériumokat találtak a bécsi tudósok

38 millió éves baktériumokat találtak a bécsi tudósok

A Google egyik szakértője rájött, hogyan törjön fel és irányítson iPhone-okat távolról

A Google egyik szakértője rájött, hogyan törjön fel és irányítson iPhone-okat távolról