szerző:
hvg.hu

A Graduate Management Admission Council (GMAC) világméretű felmérése szerint 2006-ban többen jelentkeznek menedzserképző intézményekbe, mint tavaly. Legalább is a megkérdezett menedzserképzők többsége arról számolt be, hogy a nappali és az esti tagozatra, valamint a vezetők számára szervezett képzésre is többen jelentkeztek, mint 2005-ben.

A felmérésbe bevont intézmények kétharmadában nőtt a nappali képzésre jelentkezők száma, míg tavaly ez az arány csak 21 százalék volt. Az esti tagozaton hasonló a kép: a növekedésről beszámolók aránya tavaly óta 46 százalékról 62 százalékra nőtt. A vezetők számára szervezett képzésre jelentkezők száma az intézmények 62 százalékánál emelkedett, szemben a tavalyi 38 százalékkal.

„Látványosan növekszik a menedzserképző kurzusokon résztvevők száma. Az ilyen típusú képzés iránt szerte a világban egyre nagyobb kereslet mutatkozik” – mondta David A. Wilson, a GMAC elnök-vezérigazgatója. Egyre több a menedzserképzőkbe tartó nő: a nappali képzésre jelentkezők száma az intézmények 64 százalékában emelkedett. Az esti képzésnél 47 százalék, a vezetői kurzusoknál pedig 50 százalék volt ez az arány. A kisebbséghez tartozó jelentkezők száma is növekedett mindhárom kategóriában.

Az amerikai menedzserképzők háromnegyedében nőtt a külföldi jelentkezők száma (tavaly csak 28 százalék volt ez az arány). Az Egyesült Államokon kívüli intézmények 62 százalékánál nőtt a külföldi jelentkezők száma (2005-ben 37 százalék).

A 2006-os felmérés során 147 posztgraduális intézmény 230 menedzserképző programjának válaszait dolgozták fel. A felmérés azt jelzi, hogy a menedzsereknek egyre jobbak a kilátásaik. A GMAC egyéb 2006-os felmérései szerint a pályakezdő menedzserek fizetése emelkedik, a végzősök többsége már tanulmányai befejezése előtt el tud helyezkedni. A vállalatok személyzetisei a gazdasági helyzet javulására számítanak, ezért egyre nagyobb számban keresik fel a menedzserképzőket, hogy frissdiplomás szakembereket találjanak.

„Korábbi felméréseink szerint egyre több menedzsertoborzó érkezik az intézményekbe, és egyre több ajánlatot tesznek a hallgatók számára. A jelentkezések növekvő száma csak alátámasztja a feltételezést, hogy a menedzserpiac felfutóban van” – mondta Wilson.

hvg.hu Tech

Az IVSZ megnevezte 2005 legjobb informatikai menedzsereit

A hagyományoknak megfelelően idén is két kategóriában – „Az Év Informatikai Cégvezetője”, valamint „Az Év Fiatal Informatikai Vállalkozója” – versenyeztek az informatika szakemberei a Gyurós Tibor-Díjért.

hvg.hu Karrier

Magyar vezető az APC regionális menedzseri pozíciójában

Az American Power Conversion (APC), az IT-infrastruktúra üzemeltetési hátterét (rendelkezésre állását) szavatoló teljes körű megoldásokat fejleszt cég Bíró Viktort nevezte ki a vállalat dél-kelet európai regionális menedzserévé.

Karrier

A brit menedzserek az álmatlanság miatt mogorvák

A vezető pozícióban lévőknek csaknem a fele arra panaszkodik, hogy nem tud eleget aludni, és a kialvatlanság miatt hajlamos rá, hogy veszekedjen beosztottaival – állapította meg egy brit kutató csoport.

Karrier

Magánélet és szakmai karrier a menedzserszemmel

Multinacionális cégeknél dolgozó vezetőket – egy nőt és egy férfit – kérdeztünk arról, hogy szerintük hogyan oldható meg a magánéleti és szakmai feladatok összeegyeztetése. Női beszélgetőtársunk HR-vezető, egy gyerek édesanyja; férfi interjúalanyunk pedig logisztikai vezető és két gyereke van. Egyrészt saját vállalatukról kérdeztük őket, mit tesz a vezetőség annak érdekében, hogy alkalmazottaik a munkájukon kívül családi feladataiknak is eleget tehessenek. Ugyanakkor a két terület összeegyeztetésének kihívásaira is reflektáltak, saját tapasztalataikon keresztül.

hvg.hu Karrier

A KözHáló kiépítésének irányítója lett az év projektmenedzsere

„A projekt menedzsment a gazdaságban” Fórum Szervező Bizottsága által évente kiírt pályázat 2006-os győztese Weiler Zsolt lett (HP Magyarország), aki „Az ország egész területére kiterjedő, szélessávú, emeltszintű, virtuális internet szolgáltatást megvalósító KözHÁló projekt” vezetésével pályázott.

hvg.hu Karrier

Jönnek a kockázati menedzserek

A vállalatoknál alkalmazott kockázati vezetők száma annak megfelelően emelkedik, ahogy egyre több fenyegetéssel találja szemben magát a cég. Az Economist Intelligence Unit (EIU) minap közzétett felmérésből az is kiderül, hogy e vezetők legfőbb dolga, hogy gondoskodjanak a cégen belüli szabályok maradéktalan betartásáról.

Szupererőt ad a szemeknek az új kontaktlencse, a sötétben is lát vele az ember

Szupererőt ad a szemeknek az új kontaktlencse, a sötétben is lát vele az ember

Radar360: a Bizottság aggódik a magyar jogállamiságért, a pedagógusok kiakadtak

Radar360: a Bizottság aggódik a magyar jogállamiságért, a pedagógusok kiakadtak

Elkezdődött az Australian Open, de vajon véget is ér?

Elkezdődött az Australian Open, de vajon véget is ér?

Ezek most a legjobb és legrosszabb autók a német ADAC szerint

Ezek most a legjobb és legrosszabb autók a német ADAC szerint

Hóban ácsorogtak a tevék a szaúdi sivatagban (videó)

Hóban ácsorogtak a tevék a szaúdi sivatagban (videó)

Győzött a magyar női vízilabda-válogatott, továbbra is százszázalékos az Eb-n

Győzött a magyar női vízilabda-válogatott, továbbra is százszázalékos az Eb-n