szerző:
MTI

A budapesti szakképző intézmények tervezett átszervezése, illetve bezárása ellen a szervezők becslése szerint mintegy háromezren demonstráltak a fővárosi önkormányzat épülete előtt.

A három pedagógus szakszervezet 12 pontból álló közös petíciót adott át John Emesének, a fővárosi oktatási bizottság szabad demokrata alelnökének, amelyben követelik, hogy szakmai és ne költséghatékonysági alapon szülessenek a közoktatást érintő döntések, készüljön megvalósíthatósági tanulmány az iskolákkal kapcsolatos döntés előtt, s történjen valódi egyeztetés az érdekvédelmi szervezetekkel.

A demonstrálók az általuk törvénytelennek tekintett iskolabezárások azonnali leállítását is követelték. A szülők, pedagógusok és diákok magasba emelt transzparensein többek között az állt: "Feladott iskola, feladott jövő", "Bűnösök közt cinkos, aki néma", s az egyik táblán - utalva az egyik átszervezendő intézmény, a Kvassay Jenő Műszaki Szakközépiskola képzési profiljára - az "Így nem lesz több hídember" felirat volt olvasható.

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy a tervezett intézkedések következtében nagy múltú iskolák szűnhetnek meg, nevelőtestületek munkája válhat semmivé, s ezer pedagógus veszítheti el állását szeptembertől.

Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet alelnöke arról beszélt, hogy több mint egymilliárd forintot vonnának ki a rendszerből, s az iskolák bezárása után az ingatlanokat a tervek szerint értékesítenék.

A tüntetésen felszólalt Pécsi Ágnes, a Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakközépiskola korábban éhségsztrájkot folytató pedagógusa, aki szerint nincs szükség a térségi integrált szakképző központokra, mert helyben rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök a színvonalas oktatásra.

A demonstráción a tömeg többször ütemes, "Nem hagyjuk, nem hagyjuk!" felkiáltással és külön erre az alkalomra írt dallal próbálta jobb belátásra bírni a fővárosi önkormányzat döntéshozóit. A megmozdulást támogatta a LIGA Szakszervezetek, valamint a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete is.

MTI Karrier

Tízmilliárd forint a hátrányos helyzetű munkavállalóknak

Magyarország számára a hátrányos helyzetűek munkaerő-piaci integrálását segítő, közösségi kezdeményezésű Equal programban 10 milliárd forint állt rendelkezésére 2004-2006. között, amelyből 39 projekt kapott támogatást pályázat útján - közölte Ríz Ádám, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) humánerőforrás programok irányító hatóságának igazgatója.

MTI Karrier

„A roma munkavállalók is lehetnek képzettek”

Pozitív példákra van szükség ahhoz, hogy egyre többen megtapasztalják: a roma munkavállalók is lehetnek képzettek, jó csapatjátékosok, csak így szűnhetnek meg a társadalmi előítéletek - állapítja meg többek között az Ernst and Young felmérése, amelyet az ENSZ Fejlesztési Programja támogatásával és együttműködésével készült.

MTI Karrier

Hogyan alakul a foglalkoztatás Európában és itthon?

Az Európai Unió régi tagállamai közül Görögországban és Spanyolországban sikerült 2002 és 2005 között a 60 százalék alatti foglalkoztatási rátát e szint fölé emelni, Olaszországban viszont nem, így ott ugyanúgy 60 százalék alatti volt a foglalkoztatás, mint az új tagállamok közül négyben, közöttük Magyarországon is -derül ki az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány által kiadott munkaerőpiaci tanulmánykötetből.

Miért nem volt elég a tabudöntés Netanjahunak?

Miért nem volt elég a tabudöntés Netanjahunak?

Azerbajdzsáni kitüntetést és ölelést kapott Szijjártó

Azerbajdzsáni kitüntetést és ölelést kapott Szijjártó

Fideszesnek hitt budai kerületben fej-fej mellett a kormánypárti és az ellenzéki jelölt

Fideszesnek hitt budai kerületben fej-fej mellett a kormánypárti és az ellenzéki jelölt

Fagyos éjjel után kellemes őszi nap következik

Fagyos éjjel után kellemes őszi nap következik

Magasfeszültségű vezetéken akadt fenn egy belga vadászpilóta

Magasfeszültségű vezetéken akadt fenn egy belga vadászpilóta

Ronaldo meghívná vacsorára a nőt, aki gyerekkorában enni adott neki

Ronaldo meghívná vacsorára a nőt, aki gyerekkorában enni adott neki