Pókerarcok: hogyan születnek a jó döntések?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ésszerű kockázat, vállalt jó és rossz döntések. Helyzetelemzés. Póker. Hívószavak, melyekre sokan felkapják a fejüket. Hogyan hozható össze mindez, és főképp hogyan hasznosítható az üzleti életben? Hogyan lehet szimplán valószínűségként kezelni a szerencsét, a valószínűségre pedig – mint a döntés egyik tényezőjére – magabiztosan alapozni bizonyos helyzetekben? Három budapesti közgazdász mesél kalandos vállalkozásáról.

„A pókerezést öt-hat évvel ezelőtt kezdtük. Eleinte azt gondoltuk, csak egy jó játék, később a szakirodalmat böngészve rájöttünk, hogy a póker alapvetően nem szerencsejáték, illetve nem arról szól, hogy kinek van jobb lapja. A póker döntéshozatali sport. Az itt tanult mechanizmusokat munkánk során (üzleti döntések meghozatalakor, döntési helyzetek elemzésekor) kamatozatni tudtuk” – mesél a kezdetekről Kardos Marcell közgazdász. Két barátjával, Vitézy Péterrel és Huszty Gáborral közösen találták ki, majd építették fel a tréninget, amelyet Helyzetelemzés és Döntéskontroll Tréning néven Közép-Kelet-Európa egyik vezető cége, a Develor értékesít.

Egy asztalnál baráttal, ellenséggel
© AP
Elkezdtünk azon gondolkodni, hogyan lehet mindezt átadni az embereknek, és rájöttünk: meg kell tanítani őket pókerezni. Két évünkbe került, míg a struktúrát kidolgoztuk. Ezalatt főként hétvégén, munka után „ötleteltünk”, merthogy napközben mindhárman dolgozunk. Szakkönyveket rendeltünk a netről, kijegyzeteltük őket, ismereteket, tapasztalatokat cseréltünk. Lassan öltött testet a dolog – mesél Huszty Gábor a tervekről és a megvalósulásról.

Miért a póker? – veszi át a szót Kardos. A póker egyszerű játék – a szabályok pár óra alatt megtanulhatók –, más kérdés, hogy sokszor egy élet is kevés rá, hogy valakiből első osztályú játékos váljék. „Adódik egy helyzet, amelyben a döntést szűkös erőforrásokkal, szűkös információk mellett, időprés alatt, döntéskényszerben kell meghozni. A döntések ráadásul könnyen ellenőrizhetők” – hangzik a szakszerű, ám kissé száraz magyarázat. Valójában arról van szó, hogy meghozunk egy – üzleti – döntést, amit az adott helyzetben, a tényezők mérlegelése mellett, a kockázati tényezők figyelembevételével helyesnek tartunk. Később eldől, hogy jól vagy rosszul döntöttünk. „Kiderült, hogy ilyen jellegű (póker-döntés) tréninget senki sem tartott még a világon, legalábbis mi nem tudunk róla” – teszi hozzá a közgazdász.

Elsősorban a felsővezetőket, középvezetőket, értékesítőket céloztuk meg, hiszen ők nap mint nap olyan döntési helyzetekbe kényszerülnek, amelyeknek anyagi vonzatai és kihatásai jelentősek. A tanultak azonban más területen, a magánéletben, például a párkapcsolatokban is kamatoztathatók – mondja Huszty Gábor.

Huszty Gábor, Vitézy Péter és Kardos Marcell
© hvg.hu
A kérdésre, miszerint mi lesz azokkal, akik idegenkednek a szerencsejátékoktól, esetleg antitalentumnak bizonyulnak, Kardos megnyugtató választ ad: „Volt ugyan olyan, aki az első pillanatban kijelentette, hogy nem akar kapcsolatba kerülni a szerencsejátékokkal, a tréning második napján azonban már ő is lelkesedett.”

Az ésszerű kockázatot vállalni lehet, és vállalni kell. Minden partit elemzünk, így a résztvevők visszajelzéseket kapnak saját helyes vagy helytelen döntéseikről. A játékostípusok – a tárgyaló-partner – megismerése, a kockázat-elemzés, helyzetfelmérés (adott információk birtokában), a megfelelő stratégia kialakítása az üzleti életben is elengedhetetlen.

Túl az első tréningeken elmondhatjuk, hogy jórészt pozitív tapasztalatokkal gazdagodtunk. A résztvevők átértékelték a múltban hozott döntéseiket, látták, hogy egyes helyzetekben mit csináltak jól, illetve rosszul – magyarázza Kardos Marcell. „Azt azért tegyük hozzá, hogy mielőtt „élesben” ment volna a dolog, tartottunk egy próbatréninget a barátainknak, közeli ismerőseinknek – köztük van marketingigazgató, termékmenedzser, filmrendező – tehát mindenféle célcsoport képviseltette magát.”

Érdekes, ahogy az emberek megértik a magukén kívül mások döntési mechanizmusait is, tanulnak egymás hibájából: egy résztvevő döntéséből az egész csoport levonja a tanulságot. Sajátos látásmódot tárunk az emberek elé, de rajtuk múlik, hogy hosszú távon hogyan profitálnak a tanultakból” – hangsúlyozza Vitézy Péter, a vállalkozás harmadik tagja.