szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A napokban fejeződött be az MTV második roma ösztöndíjas programja. A két éve indított képzésnek köszönhetően eddig heten fejezték be a többhónapos képzést, és váltak a közszolgálati televízió csapatának tagjává.

Berkes Béla 2006-ban végzett, és szombaton Hégető Honorka-díjjal jutalmazták Uzsorások című riportjáért, a programért felelős kisebbségi műsorok szerkesztősége pedig december 18-án a Parlamentben kapta meg a terület legnagyobb állami elismerését, a Kisebbségekért-díjat.

Klein Judit, a Magyar Televízió Kisebbségi Műsorok Szerkesztőségének vezetője kedden vehette át a kitüntetést a Parlamentben Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől.  Az 1995-ben alapított kitüntetéssel a kisebbségi közéletben kiemelkedő munkát végzőket honorálják. „Tizenöt nyelven készítünk műsort, minden nemzetiséghez a saját nyelvén szólunk. Büszkék vagyunk arra, hogy ezzel hozzájárulhatunk a kisebbségek identitásának megőrzéséhez – mondta Klein Judit. Ez a díj harminc év munkáját ismeri el.”

A szerkesztőség gondozza a Magyar Televízió roma ösztöndíjas programját is. „Ha évtizedek múlva visszatekintünk a roma program mögöttünk álló két évére, tudni fogjuk: történelmet csináltunk” – mondta Leipold Péter, a nemzeti főadó esélyegyenlőségért felelős ombudsmanja.  A Magyar Televízió képzésén 2006 óta tehetséges roma fiatalok sajátíthatják el a televíziózás alapjait a közszolgálati MTV-nél. Tavaly négy szakember fejezte be sikeresen egyéves gyakorlatát, ők ma mindannyian a Magyar Televízió munkatársai: a Kultúrház, az Ablak, a Kékfény szerkesztőségében dolgoznak.

A köztévé felhívására 2007 elején negyvennyolc diplomás fiatal jelentkezett a második „évfolyamra”, közülük kilenctagú bizottság választotta ki az öt legígéretesebbet. Egyikük Walesben tanulta a televíziózást egy uniós ösztöndíjnak köszönhetően, a többi végzett gyakornok közül a Magyar Televízió Hosszú Andrea vágóval, Daróczi Tímea szerkesztővel (Múlt-Kor című műsor) és Boda János gyártásvezetővel kötött munkaszerződést. 

Korábban sem vártak jó évet a magyar építőiparban, aztán megérkezett a koronavírus

Korábban sem vártak jó évet a magyar építőiparban, aztán megérkezett a koronavírus

Könnyen lehet, hogy Orbánéknak van igazuk, és nem kell ész nélkül szórni a pénzt

Könnyen lehet, hogy Orbánéknak van igazuk, és nem kell ész nélkül szórni a pénzt

Még 800 fölött a halottak száma, az új fertőzötteké csökkenőben Olaszországban

Még 800 fölött a halottak száma, az új fertőzötteké csökkenőben Olaszországban