szerző:
hvg.hu

Az első munkanap mindenkinek az életében meghatározó. Az első benyomások, amelyeket munkahelyedről, kollégáidról szerzel, s amelyeket te keltesz másokban, befolyásolják boldogulásodat, sorsodat a cégnél. Hogyan készülj fel a legfontosabb megmérettetésre?

Nem is olyan régen, ha valaki az első munkanapjára készült, indulás előtt legfeljebb jó tanácsokat kaphatott családjától, barátaitól. „Ne idegeskedj, minden menni fog, csomagold össze a táskádat előző este, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodnod, egyél indulás előtt” - az ilyen, és ezekhez hasonló bölcseségek ma már nem csillapítják a munkába indulók idegességét. A tudatos felkészüléshez idő és elhatározás kell!


© sxc.hu
Aludd ki magad!

Már hetekkel az első munkanapod előtt készülj fel arra, hogy életedben új fejezet kezdődik! Ha tudod, hogy pontosan mikor kezdesz - és addig még van néhány napod -, mindennapi teendőidet ehhez igazítsd!

Reggel 8-ra jársz majd dolgozni? Ha alapvetően későn fekvő vagy, változtass alvási szokásaidon! Próbáld hozzászoktatni szervezetedet az új napirendhez, ne az első munkanapodon szembesülj azzal, hogy nem tudsz kimászni az ágyból reggel fél hétkor.


Tájékozódj!

Tanulmányozd a cég történetét, keress rá az interneten, böngéssz a vállalat honlapján. Nézz utána, mikor alakult a cég, kik dolgoznak ott, és milyen a megítélése szakmai körökben. Ha van időd, menj el és nézd meg, hol fogsz dolgozni, így nem első munkanapon kell – térképpel a kezedben – azon gondolkodni, merre találod az irodát. Ha az állásinterjú a cég székházában zajlott, ezért tudod, hogyan jutsz oda, azt is nézd meg, melyik osztályon fogsz dolgozni, és hogy jutsz el oda a legkönnyebben!

Jegyzetelj!

© sxc.hu
Vigyél magaddal egy jegyzetfüzetet! Új kollégák nevét kell megjegyezned, meg kell ismerkedned a vállalati szokásokkal, tennivalókkal. Hogy a legfontosabb információk ne vesszenek el, legjobb, ha azonnal feljegyzed őket. Mindenkinek bemutattak a cégnél, ám a legtöbbjük nevére nem emlékszel, és nem volt időd jegyzetelni?  Várd meg, míg kiderül, kikkel fogsz együtt dolgozni, és egyiküket faggasd ki! Egyáltalán nem kínos, ha mindent újra megkérdezel: szokásokat, helyeket, neveket, titulusokat. Sokkal kellemetlenebb, ha legközelebb találkozol egyik kollégáddal, és nem tudod hova tenni az illetőt, vagy elküldenek egy osztályvezetőhöz, és azt sem tudod, merre indulj.

Kérdezz, ha valamit nem tudsz!

Tartsd nyitva a szemed, és ha valamit nem értesz, kérdezz! Az a legjobb, ha rögtön az elején mindenről felvilágosítanak, így később nem kell azon aggódnod, hogy a cég elvárásainak megfelelően teszed-e a dolgodat. Kérdezz - ne bólogass, ha valami nem világos - , mert senki sem szereti, ha többször kell elmondani ugyanazt, úgy, hogy az illető elsőre látszólag megértett mindent.

Kapcsolódj be a cég vérkeringésébe!

Már az első nap nézz meg mindent! Ha a kollégák fölajánlják, hogy körbevisznek a cégnél, megmutatják, ki, hol dolgozik, ne tiltakozz! Ha rögtön bedobnak a mélyvízbe, legalább kiderül, mire számíthatsz a későbbiekben, és hamar túl leszel a beilleszkedés nehézségein.

hvg.hu Karrier

Mit ne írj az önéletrajzodba?

Hónapokig munkanélküli voltál? Lelkes, ám tapasztalatlan állásvadász vagy, aki első munkahelyét keresi? Esetleg sokadik nekifutásra sem sikerült elhelyezkedned? Íme néhány ötlet, mit ne említs önéletrajzodban!

hvg.hu Karrier

Öt karriergyilkos ballépés

Elég néhány rossz szokás, amelyet az irodában sem tudsz levetkőzni, és nehezen megszerzett állásod pillanatok alatt veszélybe kerülhet. Nem szívesen dolgozol együtt kollégáiddal, a jól végzett munkáért járó elismerést egyedül aratnád le?Saját pecsenyédet sütögeted munkaidőben? Íme néhány ötlet, mit érdemes elkerülnöd, ha munkahelyeden hosszútávra tervezel.

hvg.hu Karrier

Hat elrettentő apróság, amivel felbosszantod kollégáidat

E-mailek, amelyeket elfelejtünk elküldeni, hangposta-üzenetek, amelyeket soha nem kapunk meg, ártatlan hazugságok, melyeket szinte már észre sem veszünk: ezek „színesítik” a munkahelyi mindennapokat. Kérdés, hogy megszokod-e az apró kellemetlenségeket vagy felveszed a kesztyűt, és tudatosan kerülöd a félreérthető, másoknak bosszúságot okozó helyzeteket. Tippek.

hvg.hu Karrier

Tévhitek, amelyek megkeserítik az álláskeresők életét

Elkeseredett álláskeresők, kekeckedő interjúztatók, posztok, amelyekre ezreknek fáj a foga, ám csak egyvalaki kaphatja meg: az állásinterjúk feszült légköre ideális táptalaja a kiválasztást övező mendemondáknak, hiedelmeknek, elrettentő történeteknek. Most eloszlatunk néhány tévhitet.

hvg.hu Karrier

Állásinterjú élesben - oktató videóval

Jó lenne, ha tudnád, mi vár rád az állásinterjún? Milyen kérdésekkel bombáznak, és hogyan kell viselkedned, ha el akarod nyerni a megpályázott állást? Nézd meg videointerjúnkat!

Földtörvény-vita: válaszolt az EB a kormánynak

Földtörvény-vita: válaszolt az EB a kormánynak

Mindig azt akarták látni, hogy mi van a sapka alatt – Niki Lauda emlékére

Mindig azt akarták látni, hogy mi van a sapka alatt – Niki Lauda emlékére

Így próbálja befolyásolni Oroszország az EP-választásokat

Így próbálja befolyásolni Oroszország az EP-választásokat

Fel is mentették a szabadságpárti minisztereket

Fel is mentették a szabadságpárti minisztereket

A magyarok többsége szerint hazánknak csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez

A magyarok többsége szerint hazánknak csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez

Fontos döntést hozott az EU: két év múlva jön a nagy műanyagtilalom

Fontos döntést hozott az EU: két év múlva jön a nagy műanyagtilalom