szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy érzed, hogy sínen vagy? Tiéd a megpályázott állás, sikeresen túlélted az első hetet, és éppen elégedetten dőlnél hátra - jó helyre kerültél -, amikor beüt a ménkű. Egyik kollégád kimutatja a foga fehérét: kezdeti kedvessége alábbhagy, ugráltat, parancsokat osztogat? Esetleg az álommunkáról kiderül, hogy csak rutinfeladatokat rejt? Ötletek a kezdeti nehézségek legyőzésére.

Ha újoncként szembesülsz azzal, hogy munkahelyed nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az a legcélravezetőbb, ha megkeresed elégedetlenséged okát. Ugyan a helyzet nem sok jóval kecsegtet - a próbaidő letelte előtt egyszerűen kiléphetsz - , mégse add fel! A kezdeti nehézségek sokszor annak tudhatók be, hogy a friss munkaerő nehezen illeszkedik be a számára ismeretlen közegbe, különösen akkor, ha előző munkahelyén évekig dolgozott, és megrögzött szokásait még nem vetkőzte le.

Nyögvenyelős beilleszkedés

Új helyeden minden idegen? Nem találod az alapvető dolgokat? Nem ismered az épületet, még egy teát sem tudsz főzni magadnak, mert szégyelled megkérdezni, merre van a konyha? Kollégáid nevére sem emlékszel, mert egyszerre tízen mutatkoztak be? Ahhoz, hogy megszokd új környezetedet, és otthonosan mozogj az irodában, meg kell tanulnod, hogy mi, merre van. Kérd meg legszimpatikusabb kollégádat, hogy vezessen körbe (ha főnököd ezt elmulasztotta). Miután feltérképezted az épületet, vedd szemügyre mikrokörnyezetedet. Fedezd fel, hol vannak a munkádhoz nélkülözhetetlen eszközök: a fénymásoló, a nyomtató, a telefon. Szánj egy kis időt arra, hogy kitapasztald, hogyan mennek a dolgok a cégnél, figyeld munkatársaidat, így átfogó képet kaphatsz az vállalat működéséről.

Összetartás. Túl a kezdeti nehézségeken.
© sxc.hu
Zavar a gépezetben

Hamar berendezkedtél:  a munkához szükséges eszközök rendekezésedre állnak, már csak arra vársz, hogy hozzáláthass, amikor kiderül, hogy feladataid gyökeresen eltérnek attól, amiről az állásinterjún szó volt, ami szerződésedben áll? Úgy érzed, szakértelmed fölösleges, munkádat más is el tudná végezni? Ne türelmetlenkedj! Néhány nap elteltével - ha nem változik a helyzet - beszélj főnököddel. Előfordulhat, hogy a betanulási időszakban kevesebb terhet rak rád, és megnézi, hogy bírod a munkát, be tudsz-e illeszkedni a csapatba. Hogyha látja eltökéltségedet, igyekezetedet, rövid időn belül a kollektíva teljes értékű tagja lehetsz.

Az is gyakori, hogy a főnök rögtön bedobja az újoncot a mélyvízbe, így villámgyorsan kiderül, hogy rátermett-e. Ne ess kétségbe, ha gyors a tempó, igyekezz megfelelni az elvárásoknak, ám ha valamit nem értesz, kérdezz!  Nem bírod az iramot, az első pár hét elég volt ahhoz, hogy teljesen kimerülj? Keresd föl felettesedet, és óvatosan közöld vele, hogy több időre van szükséged ahhoz, hogy beállj a fősodorba. Ne panaszkodj, csak finoman utalj rá, hogy az első pár hétben még nem tudod a maximumot nyújtani.

Nem jössz ki a kollégákkal, idegesít a főnök?

Mindent összehasonlítasz azzal, amit előző munkahelyeden megéltél? Visszasírod a kedves, megértő főnököt, akinek mindig volt egy jó szava alkalmazottaihoz? Úgy érzed, felettesed elzárkózik a beszélgetéstől, nem mered megemlíteni neki, hogy problémáid vannak? Az első időkben ne erőltesd a bizalmas beszélgetést! Ha főnököd megkérdezi, hogy érzed magad, meséld el - a nehézségekre is térj ki -, ám röviden, tömören és érzelemmentesen! Kérj segítséget, ha valamivel nem boldogulsz, de ne várd el tőle, hogy fogja a kezedet!
 
Inkább elszalasztasz egy jó üzletet, elrontasz egy projekted, de nem kérsz segítséget? Már első nap kiderül, kiben bízhatsz, ki viseli a szívén sorsodat, míg másokkal megtartod a három lépés távolságot. Segítséget mindig attól kérj, akitől tanulhatsz, aki neheztelés nélkül, türelmesen  válaszol kérdéseidre, és nem érezteti veled, hogy csak púp vagy a hátán.

Miután betetted a lábad az irodába, máris ellenséget szereztél?

Légy kedves, tartózkodó az első időkben, így aki kezdeti megnyilvánulásaid alapján tévesen ítélt meg, megváltoztathatja véleményét. Ne vitatkozz kollégáiddal - akkor sem, ha nyilvánvaló, hogy neked van igazad -, hiszen a régi motorosoknak előnyük van veled szemben. Ha egyikük kimutatja ellenszenvét, esetleg keresztbe tesz neked, vagy akadályozza munkádat, ne rohanj rögtön a főnökhöz! Beszélgess vele négyszemközt, és csak utána menj felettesedhez (ha a problémát nem sikerült megoldani). Nem szerencsés, ha rögtön azzal traktálod, hogy nem jössz ki munkatársaiddal. Adj magadnak, és nekik is időt! Egy hónap elteltével sem javult a helyzet? Ilyenkor érdemes komolyan elbeszélgetni a főnökkel, ám arra ügyelj, hogy ne márts be senkit a háta mögött, légy becsületes és lojális!

hvg.hu Karrier

Arcpirító hazugságok az irodában: amiért kirúghatnak

„Sajnálom, a munkájával nem volt gond, a hazugság viszont már más lapra tartozik, ki van rúgva.” Kerültél már kínos helyzetbe, mert inkább hazudtál, hogy ki ne derüljön, valamit elszúrtál? A valótlan állítások az állásodba is kerülhetnek! Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Hogyan tálald önéletrajzodban, hogy kirúgtak?

Kirúgtak? Azon morfondírozol, beleírd-e önéletrajzodba előző munkahelyedet, kockáztatva ezzel, hogy az állásinterjún kiderül, elbocsátottak? Íme néhány ötlet, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon.

hvg.hu Karrier

Interaktív ballépések: így égetheted le magad a kollégák előtt

Érezted már valaha, hogy a legszívesebben kiszállnál a beszélgetésből, de nem teheted, mert sok résztvevős konferenciahívásról van szó? Esetleg egy teremnyi ember kíséri minden mozdulatodat - a kivetítőn? A kellemetlen helyzeteken humorral és hidegvérrel kerekedhetsz felül. Ötletek.

hvg.hu Karrier

Megkaptad álmaid állását? Ott a banánhéj, amin elcsúszhatsz!

Sokan nem tudják elmagyarázni, mivel elégedetlenek, ha szóba kerül a munkájuk. Arra nem is gondolnak, hogy a kedvetlenség, a „valami másra vágytam”- érzés figyelmetlenségük következménye lehet, mert álláskereséskor nem mérlegelték az alapvető szempontokat. Messze van az iroda? Nem tudod kezelni a háklis főnököt? Tanácsok.

Sok mindenen spórol a VW a 8-as Golfon a 7-eshez képest – videó

Sok mindenen spórol a VW a 8-as Golfon a 7-eshez képest – videó

Elkezdtek vitatkozni azon, van-e köze az oroszoknak az amerikai zavargásokhoz

Elkezdtek vitatkozni azon, van-e köze az oroszoknak az amerikai zavargásokhoz

15-re ugrott az új fertőzöttek száma és 1 beteg meghalt

15-re ugrott az új fertőzöttek száma és 1 beteg meghalt