szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezúttal Thália papjainak kereseti lehetőségeit tekintjük át. Mennyit kapnak a kezdők és a nagyágyúk? Milyen esélyeik vannak azoknak, akik ezen a pályán akarnak elhelyezkedni? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

2005-ben a színészek átlagosan havi 180 ezer forintot, átszámítva kevesebb mint évi 8600 eurót kerestek (az összes foglalkozási ág átlaga 150 ezer forint, évi 7200 euró). Ezzel a színészek, előadó- és bábművészek a kereseti alsó mezőnybe tartoznak a szakirányítói foglalkozás-főcsoporton belül, amely az Európai Unió statisztikáiban 2003-ban és 2004-ben évi mintegy 11 ezer euró egy főre jutó átlagkeresettel szerepel.

A színész, előadóművész, bábművész foglalkozásúak havi alapbére és bruttó keresete 2000-ről 2005-re összességében nőtt, ezen belül 2003-ban ugrásszerűen megemelkedett, a bér csaknem másfélszeresével, a kereset 120 százalékkal.

Álarc mögül a világ
© sxc.hu
A megyénkénti kereseti különbségek a rendelkezésre álló kevés releváns adat alapján eltérnek az összes hazai foglalkozási ág átlagától (aszerint 7 megyében átlagos volt a kereset, 12-ben átlag alatti, s csak a fővárosban átlag fölötti).

A színészek, előadó- és bábművészek körében a Hajdú-Bihar megyeiek vitték haza a legtöbbet, itt a havi kereset átlagosan több mint 30 ezer forinttal múlta felül az országos átlagot, a 180 ezer forintot. Több mint 40 ezer forinttal maradtak az országos átlag alatt a keresetek Veszprém, Fejér és Békés megyében.

A nők e munkakörben is kevesebbet keresnek a férfiaknál, átlagosan 5 ezer forinttal. A minden korosztályra releváns adatok szerint 2005-ben a nők kis mértékű lemaradása abból adódott, hogy 35-45 év között átlagosan 30 ezer forinttal kaptak kevesebbet, a 25-34 évesek viszont körülbelül 20 ezer, a 25 alattiak pedig 60 ezer forinttal többet kerestek.

Jövedelemkiegészítés
„Az alkalmazottként dolgozó színészek a színháztól havi fizetést kapnak, emellett, ha megvan az adott évadra előirányzott, és bevállalt előadásszám, ezen felül minden előadásért fix összeg üti a markukat. Hogy kinek, mennyi jár, nagyban függ a színész népszerűségétől, sikerétől. Lehet 15 ezer, de 50-80 ezer forint is alkalmanként” - mondta a hvg.hu-nak egy fiatal musicalszínész, hozzátéve, hogy keveseknek adatik meg a kiugrás lehetősége, a legtöbben épphogy megélnek a fizetésükből. Egy felkapott színész azonban, akiért a tömeg betódul a színházba, akár havi bruttó egymillió forintot is megkereshet. Ők azok, akik vendégszerepléseikért bruttó 200-500 ezer forintot is elkérhetnek.
A színházi szerepekért kapott összeghez jöhetnek még a haknipénzek - önálló estekért, fellépésekért -, esetenként a szinkron-szerepekért, reklám- és film-szerepekért járó gázsi.
Munkaerőpiac

A színész, előadóművész, bábművész foglalkozási körbe tartozók 2005-ben több mint felerészben alkalmazottak, ezen belül a 35 év alattiak kivétel nélkül alkalmazottak, az ennél idősebbek háromnegyede önálló volt. A foglalkoztatottaknak átlagosan a fele volt nő, ezen belül a fiatalok körében 70 százalék.

A színészek, előadóművészek és bábművészek létszámukhoz mérten kisebb arányban jelennek meg álláskeresőként a munkaügyi hivatali regisztrációban, mint az összes hazai foglalkozási ág átlaga (2005-ben körülbelül 6 százalék az összes 7 százalékkal szemben). Az álláskeresők tíz százaléka pályakezdő, arányuk 2000 és 2005 között alig változott.

Színészeket, előadóművészeket és bábművészeket a munkáltatók nem a munkaügyi hivatalokon keresztül keresnek, 2006 tavaszán például e körben alig volt bejelentett álláshelykínálat. Az üres állások felét Tolna megyében jelentették be.

2005-ben – a KSH adatai szerint – a kulturális, művészeti és vallási foglalkozás-alcsoportban a foglalkoztatottak 18 százaléka nem a lakóhelyén dolgozott.

Piaci esélyek

2000-ről 2005-re a munkaügyi hivataloknál bejelentkezett álláskeresők száma 34 százalékkal, a bejelentett állásoké 44 százalékkal nőtt. Hat év alatt összesen ugyanannyi munkakeresőt regisztráltak, mint ahány betöltetlen állást, 2000-ben 60 százalékkal, 2005-ben 50 százalékkal többet.

Foglalkozásjellemzők
Jellemző feladatkörök: a színész szerepet alakít(tat) színdarabokban, filmekben, rádiós vagy televíziós műsorokban vagy más szórakoztató produkciókban. Önálló esteken verseket, dráma- és musicalrészleteket ad elő, film- vagy szinkronszerepeket vállal.
Ide tartozó foglalkozások (munkakörök): musicalszínész ● prózai színész
Minimális képzettség (képesítés): főiskola, egyetem (színész)hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy buszvezető?

Sorozatunk harmadik részében lehull a lepel az autóbusz-vezetők fizetéséről, és az is kiderül, milyen esélyeik vannak a munkaerőpiacon, milyen elvárásoknak kell megfelelniük, ha ezen a területen akarnak érvényesülni. Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy cégvezető?

Most induló sorozatunkból kiderül, milyen kilátásaik vannak az egyes szakmák képviselőinek Magyarországon. Először a vezető irányítókat vesszük górcső alá: mennyit kap havonta egy gazdasági szervezet vezetője, és ezért mit kell tennie? Összefoglalóink a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapulnak.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy könyvelő?

Hogyan alakult a könyvelők bérezése hazánkban és az Európai Unióban? A nők vagy a férfiak körében népszerű e szakma? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy rendőr?

Sorozatunkból kiderül, milyen kilátásaik vannak az egyes szakmák képviselőinek Magyarországon. Ezúttal a rendőrök szakmai és anyagi lehetőségeit összegezzük: kiderül, mennyit kapnak havonta, mi a feladatuk és milyenek a piaci esélyeik. Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy fogorvos?

Sorozatunk következő részében a fogorvosok kereseti lehetőségeit, piaci esélyeit tekintjük át. Miért kaptak többet 2005-ben e munkakörben a nők? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy pap?

Ezúttal a papok és egyházi foglalkozásúak piaci esélyeit tekintjük át. Hogyan alakult a bérezésük az elmúlt években? Hány nő dolgozik ezen a területen? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

Nem elég hatásos az a fertőtlenítő, amelyből bölcsődékbe, óvodákba és orvosokhoz is került

Nem elég hatásos az a fertőtlenítő, amelyből bölcsődékbe, óvodákba és orvosokhoz is került

Komoly jogi hatása is lehet a koronavírusnak a hazai cégekre nézve

Komoly jogi hatása is lehet a koronavírusnak a hazai cégekre nézve

A kormány szerint Mirkóczki „hanyag” volt, háromszáz milliót kell visszafizetnie Egernek

A kormány szerint Mirkóczki „hanyag” volt, háromszáz milliót kell visszafizetnie Egernek