szerző:
hvg.hu

A masszőrökről sokan azt gondolják, hogy néhány év alatt megkeresik a lakásra valót. Sorozatunk következő részében megvizsgáljuk, mennyit kapnak a masszőrök havonta, hogyan alakul elhelyezkedési esélyük. Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

2005-ben a masszőrök átlagosan havi 80 ezer forintot, átszámítva évi 3800 eurót kerestek (az összes foglalkozási ág átlaga 150 ezer forint, évi 7200 euró). Ezzel itthon a kereseti alsó középmezőnybe tartoznak a szolgáltatók foglalkozás-főcsoporton belül, amely az Európai Unió statisztikáiban 2003-ban és 2004-ben évi 4500 euró egy főre jutó átlagkeresettel szerepel.

A masszőrök havi alapbére és bruttó keresete 2000-ről 2005-re egyenletesen nőtt, 2003 és 2005 között a növekedés üteme lelassult. Az alapbér több mint 80 százalékkal, a kereset 70-nel nőtt, vagyis csökkent az alapbéren felüli keresetrészek hányada.

Testi-lelki felfrissülés
© sxc.hu
A megyék közötti különbségek szerkezete jócskán eltér az összes hazai foglalkozási ág átlagától (aszerint 7 megyében átlagos volt a kereset, 12-ben átlag alatti, s csak a fővárosban átlag fölötti), amennyiben mindössze 3 megyében átlag alatti a kereset, 9-ben átlagos, és 8-ban átlag fölötti. A masszőrök körében a Nógrád megyeiek vitték haza a legtöbbet, itt a havi kereset átlagosan 20 ezer forinttal múlta felül a 83 ezer forintot.

Több mint 8 ezer forinttal maradt az országos átlag alatt Hajdú-Bihar és Somogy megyében, a legrosszabb helyzetű Pest megyében 70 ezer forint körül alakult az átlagkereset.

A nők e munkakörben is kevesebbet keresnek a férfiaknál, átlagosan több mint 10 ezer forinttal. A 25 év alatti nők átlagosan 16 ezer, a 25–45 év közöttiek 10 ezer forinttal kaptak kevesebbet, mint a férfiak, s ezt nem tudta ellensúlyozni, hogy az 55 év fölöttiek alig kerestek kevesebbet a férfiaknál.

Munkaerőpiac

A masszőr foglalkozási körbe tartozók 2005-ben héttized részben alkalmazottak voltak, a 35 év alattiak körében e hányad 80, az 50 év fölöttieknél 60 százalék körüli volt. A foglalkoztatottaknak átlagosan háromnegyede, ezen belül az 50 év felettiek 15 százaléka nő.

A szakmakör
Ide tartozó foglalkozások : fürdő-masszőr ● gyógymasszőr ● gyúró ● sportmasszőr.
Kapcsolódó foglalkozások: fizioterá-piás asszisztens ● gyógytornász ● gyógyúszás-foglalkoztató ● rehabi-litációs terapeuta.
Minimális képesítés: érettségi és egészségügyi szakképzés.
Foglalkozásjelemzők: a masszőr elsősorban kondicionáló és preventív passzív mechanoterápiás módszereket alkalmaz, a gyógy-masszőr kuratív és rehabilitációs tevékenységet végez.
A masszőrök létszámukhoz mérten nagyobb arányban jelennek meg álláskeresőként a munkaügyi hivatali regisztrációban, mint az összes hazai foglalkozási ág átlaga (2005-ben 20 százalék az összes mintegy 7-tel szemben). Az álláskeresőknek 2005-ben 11 százaléka pályakezdő, arányuk 2000 és 2005 között stagnált. Az álláskeresők többsége 2006 tavaszán nő volt.

Masszőröket a munkáltatók nem a munkaügyi hivatalokon keresztül keresnek, 2006 tavaszán e körben igen kevés volt a bejelentett álláshelykínálat.

2000-ről 2005-re a munkaügyi hivataloknál bejelentkezett álláskeresők száma több mint négyszeresére, a bejelentett állásoké csaknem tízszeresére nőtt. Hat év alatt összesen 1,2-szer annyi betöltetlen álllást regisztráltak, mint ahány munkakeresőt.

A nem anyagi szolgáltatási foglalkozás-alcsoportban 2005-ben – a KSH adatai szerint – a foglalkoztatottak mintegy 30 százaléka nem a lakóhelyén dolgozott (az összes foglalkozási ágra ez 32 százalék).

Árak és kínálat

A szolgáltatások egyre bővülő tárházaból válogathat, aki testet-lelket ellazító masszázsra vágyik. Egy átlagos - középkategóriás - szépségszalonban már 3 ezer forinttól hozzájuthatunk egy negyven perces hátmasszázshoz, míg egy teljes, egyórás testmasszázshoz négyezer forintért. A 60 perces cellulitmasszázs a legtöbb helyen 4-5 ezer forintért, míg a negyvenperces talpmasszázs 4500 forintért elérhető. Az egész testet átmozgató egyórás frissítő masszázs - szolgáltatótól függően - már 3500 forintért kérhető, míg a 60 perces gyógyító masszázsért  körülbelül 4500 forintot kell fizetni. Négyezer forintért egyórás speciális - svéd-, aromaterápiás, nyirok-, relaxáló - masszázst is igényelhet a vendég, míg egy 60 perces thai masszázsért a legtöbb helyen 9-10 ezer forintot kérnek. Ha mindezekre valakinek egy wellness szállodában szottyan kedve, gyakran másfélszer-kétszer ennyit kell fizetnie.  
 

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy buszvezető?

Sorozatunk harmadik részében lehull a lepel az autóbusz-vezetők fizetéséről, és az is kiderül, milyen esélyeik vannak a munkaerőpiacon, milyen elvárásoknak kell megfelelniük, ha ezen a területen akarnak érvényesülni. Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy fogorvos?

Sorozatunk következő részében a fogorvosok kereseti lehetőségeit, piaci esélyeit tekintjük át. Miért kaptak többet 2005-ben e munkakörben a nők? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy cégvezető?

Most induló sorozatunkból kiderül, milyen kilátásaik vannak az egyes szakmák képviselőinek Magyarországon. Először a vezető irányítókat vesszük górcső alá: mennyit kap havonta egy gazdasági szervezet vezetője, és ezért mit kell tennie? Összefoglalóink a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapulnak.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy könyvelő?

Hogyan alakult a könyvelők bérezése hazánkban és az Európai Unióban? A nők vagy a férfiak körében népszerű e szakma? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy rendőr?

Sorozatunkból kiderül, milyen kilátásaik vannak az egyes szakmák képviselőinek Magyarországon. Ezúttal a rendőrök szakmai és anyagi lehetőségeit összegezzük: kiderül, mennyit kapnak havonta, mi a feladatuk és milyenek a piaci esélyeik. Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy színész?

Ezúttal Thália papjainak kereseti lehetőségeit tekintjük át. Mennyit kapnak a kezdők és a nagyágyúk? Milyen esélyeik vannak azoknak, akik ezen a pályán akarnak elhelyezkedni? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy pap?

Ezúttal a papok és egyházi foglalkozásúak piaci esélyeit tekintjük át. Hogyan alakult a bérezésük az elmúlt években? Hány nő dolgozik ezen a területen? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

Vajna Tímea talpig szőrben, Hargitai Bea egyenesen az űrből – a TV2 vagy az RTL Klub maszkos őrültsége jobb?

Vajna Tímea talpig szőrben, Hargitai Bea egyenesen az űrből – a TV2 vagy az RTL Klub maszkos őrültsége jobb?

Szellemhajót sodort a partra a Dennis vihar Írországnál

Szellemhajót sodort a partra a Dennis vihar Írországnál

Két hónappal tovább érvényesek a rezsiutalványok

Két hónappal tovább érvényesek a rezsiutalványok

Bemutatták a nemzeti konzultáció első kérdéseit

Bemutatták a nemzeti konzultáció első kérdéseit

Oktatási Hivatal: Külön kértük a szakszolgálatokat, hogy tájékoztassák a szülőket

Oktatási Hivatal: Külön kértük a szakszolgálatokat, hogy tájékoztassák a szülőket

Egészségügy: nagy fába vágták a fejszéjüket Karácsonyék

Egészségügy: nagy fába vágták a fejszéjüket Karácsonyék