szerző:
hvg.hu

Milyen kilátásai vannak egy tűzoltónak? A nők vagy a férfiak keresnek többet e munkakörben? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

2005-ben e foglalkozási körben átlagosan havi 200 ezer forintot, átszámítva évi 9600 eurót kerestek (az összes foglalkozási ág átlaga 150 ezer forint, évi 7200 euró). Ezzel itthon a kereseti felső mezőnybe tartoznak a tűzoltók a szolgáltatók foglalkozás-főcsoporton belül, amely az Európai Unió statisztikáiban 2003-ban és 2004-ben évi 4500 euró egy főre jutó átlagkeresettel szerepel.

Tűzoltók. Széles sugárban
© Kiricsi Gábor
A tűzoltók havi alapbére és bruttó keresete 2000 és 2002 között egyenletesen emelkedett, 2004-re ugrásszerűen megnőtt, majd 2005-re megtorpant. Összességében az alapbér mintegy 233 százalékkal, a kereset 277 százalékkal nőtt, vagyis nőtt az alapbéren felüli keresetrészek hányada.

A tűzoltók körében a fővárosiak vitték haza a legtöbbet, itt a havi kereset átlagosan 65 ezer forinttal múlta felül a 200 ezer forintot. A legrosszabb helyzet Tolnában volt, ahol 190 ezer forint körül alakult az átlagkereset.

A nők e munkakörben jóval többet keresnek a férfiaknál, átlagosan 85 ezer forinttal. Ez az össszeg a 45–54 év közötti korosztályban 17 ezer forint - derül ki az ÁFSZ (Állami Foglalkoztatási Szolgálat) adataiból.

Munkaerőpiac

Az e foglalkozási körbe tartozók 2005-ben kivétel nélkül alkalmazottak voltak. A foglalkoztatottaknak elenyésző kisebbsége volt nő.

A szakmakör
Ide tartozó foglalkozások (munka-körök): beosztott tűzoltó ● szerparancsnok ● tűzmegelőzési előadó
Kapcsolódó foglalkozások: tűzoltó-készülék-ellenőr ● tűzoltótechnikus ● tűzrendész
A tűzoltók létszámukhoz mérten kisebb arányban jelennek meg álláskeresőként a munkaügyi hivatali regisztrációban, mint az összes hazai foglalkozási ág átlaga (2005-ben 1 százalék az összes mintegy 7-tel szemben). Az álláskeresőknek 2005-ben 25 százaléka pályakezdő, arányuk 2000 és 2005 között erősen nőtt. 2006 tavaszán az álláskeresők mindegyike férfi volt.

Tűzoltókat a munkáltatók nem a munkaügyi hivatalokon keresztül keresnek, 2006 tavaszán e körben alig volt bejelentett üres álláshely.

2000-ről 2005-re a munkaügyi hivataloknál bejelentkezett álláskeresők száma 81 százalékkal, a bejelentett állásoké 87 százalékkal nőtt. hat év alatt összesen 1,9-szer annyi betöltetlen állást regisztráltak, mint ahány munkakeresőt.

2005-ben – a KSH adatai szerint – a nem anyagi szolgáltatási foglalkozás-alcsoportban a foglalkoztatottak mintegy 30 százaléka nem a lakóhelyén dolgozott.

Foglalkozásjellemzők

Főbb tevékenységek: gyakorlaton való részvétel ● helyszíni bírság kiszabása ● károk és a következmények felszámolása ● műszaki mentés ● napi szolgálati feladatok szervezése, irányítása ● szakértői feladat ellátása a szervezet képviseletében ● továbbképzés, gyakorlatok szervezése ● tűzvédelmi ellenőrzés ● tűzvédelmi hatósági tevékenység ● tűzvizsgálat ● ügyeleti tevékenység ● veszélyeztetett emberek és anyagi javak mentése, tűzoltás
Elvárt szakmai ismeretek:  alapvető mechanikai ismeretek ● égéselmélet ● fémipari alap- és gyártásismeretek ● hírforgalmazási szabályok ● környezetvédelem ● különleges szerek típusai, alkalmazási lehetőségeik ● mentéslélektan ● munkavédelem ● a műszaki mentés és katasztrófaelhárítás feladatai ● oltáselmélet ● rendvédelem ● szivattyúk működési elvei ● szolgálatellátási szabályok ● társszervek hatáskörei ● tűzmegelőzés ● tűzoltás-taktika ● tűzoltóság szerkezeti felépítése és irányítása
Képzésjellemzők: Ahhoz, hogy valaki tűzoltó legyen, minimális képzettség (képesítés) szükséges: szakmunkásképző, szakiskola elvégzése. A képzés maximális időtartama 650 óra. Többletképesítés szerezhető (tűzoltótechnikus).

 

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy házmester?

Ki megy házmesternek manapság? Milyen feladatai vannak a ház őrének és ezért mennyit kap havonta? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy könyvelő?

Hogyan alakult a könyvelők bérezése hazánkban és az Európai Unióban? A nők vagy a férfiak körében népszerű e szakma? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy színész?

Ezúttal Thália papjainak kereseti lehetőségeit tekintjük át. Mennyit kapnak a kezdők és a nagyágyúk? Milyen esélyeik vannak azoknak, akik ezen a pályán akarnak elhelyezkedni? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy fogorvos?

Sorozatunk következő részében a fogorvosok kereseti lehetőségeit, piaci esélyeit tekintjük át. Miért kaptak többet 2005-ben e munkakörben a nők? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy cégvezető?

Most induló sorozatunkból kiderül, milyen kilátásaik vannak az egyes szakmák képviselőinek Magyarországon. Először a vezető irányítókat vesszük górcső alá: mennyit kap havonta egy gazdasági szervezet vezetője, és ezért mit kell tennie? Összefoglalóink a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapulnak.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy masszőr?

A masszőrökről sokan azt gondolják, hogy néhány év alatt megkeresik a lakásra valót. Sorozatunk következő részében megvizsgáljuk, mennyit kapnak a masszőrök havonta, hogyan alakul elhelyezkedési esélyük. Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy pap?

Ezúttal a papok és egyházi foglalkozásúak piaci esélyeit tekintjük át. Hogyan alakult a bérezésük az elmúlt években? Hány nő dolgozik ezen a területen? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy buszvezető?

Sorozatunk harmadik részében lehull a lepel az autóbusz-vezetők fizetéséről, és az is kiderül, milyen esélyeik vannak a munkaerőpiacon, milyen elvárásoknak kell megfelelniük, ha ezen a területen akarnak érvényesülni. Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy postai kézbesítő?

Hány százalékkal nőtt a postai kézbesítők átlagkeresete az elmúlt években? Mely megyék a legvonzóbbak az e munkakörben elhelyezkedni vágyók körében? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy rendőr?

Sorozatunkból kiderül, milyen kilátásaik vannak az egyes szakmák képviselőinek Magyarországon. Ezúttal a rendőrök szakmai és anyagi lehetőségeit összegezzük: kiderül, mennyit kapnak havonta, mi a feladatuk és milyenek a piaci esélyeik. Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

Fotó: így vacsoráztak együtt a Jóbarátok az utolsó rész forgatása előtt

Fotó: így vacsoráztak együtt a Jóbarátok az utolsó rész forgatása előtt

Gyászos lett a Magyar Kultúra Napja

Gyászos lett a Magyar Kultúra Napja

A kormány közel hétezer munkahelyet vett 2019-ben, darabját 16 millió forintért

A kormány közel hétezer munkahelyet vett 2019-ben, darabját 16 millió forintért

Melyik szenvedélyt válasszuk az alkohol helyett?

Melyik szenvedélyt válasszuk az alkohol helyett?

50 milliárdos hitelt ad az EU Magyarországnak tornateremre és iskolai uszodára

50 milliárdos hitelt ad az EU Magyarországnak tornateremre és iskolai uszodára

Közel 4 millióval csökkent a lakosság száma Ukrajnában 10 év alatt

Közel 4 millióval csökkent a lakosság száma Ukrajnában 10 év alatt