szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Nincs itthon a macska, cincognak az egerek” – a mondás, és persze a kínálkozó lehetőség sokakat arra késztet, hogy szabadidős tevékenységeikkel az irodában se hagyjanak föl, ha a főnök távol van. Tiltott gyümölcsök, hasznos tippek.

Órákig tartó ebédszünet? Utána egy kis vásárolgatás, majd hosszas telefonbeszélgetés a külföldön élő barátokkal? A leleményes munkavállalók akkor is találnak módot személyes ügyeik intézésére – számlabefizetés, levelezés, programszervezés –, ha a főnök orra előtt ülnek. Nem lát rá a monitorra? Akkor hajrá! Csakhogy a lebukásveszély sokszor nagyobb, mint azt a bátor „tilosban járó” gondolná.

A munkaadók 50 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ellenőrzi alkalmazottai netes „aktivitását”, vagyis figyelemmel kíséri, hogy kivel leveleznek, telefonálnak, esetenként utánanéz, hogy munkaidőben a céges gépen milyen weboldalakat nyitnak meg – derül ki a CarrierBuilder nevű amerikai álláskereső oldal vezetők körében végzett felméréséből. A válaszadó munkaadók 18 százaléka már rúgott ki alkalmazottat azért, mert az nem „rendeltetésszerűen” használta számítógépét.

Pikáns weblapok, szórakoztató oldalak

© sxc.hu
A dolgozók 61 százaléka használja az internetet saját céljaira munkaidőben, 20 százalékuk egy óránál is többet lóg a világhálón. A munkaadók az ellenőrzések alkalmával azt észlelték, hogy a tilosban járók 96 százaléka pornóoldalakat is nézegetett, 61 százalékuk játszott valamilyen online játékot, 40 százalékuk olvasott bulvárhíreket, 27 százalék webáruházban kalandozott, míg 21 százalékuk valamilyen sportoldalon böngészett – derül ki az amerikai felmérésből. Elcsépelt jótanács, de érdemes betartani: csak olyan oldalakat böngéssz munkaidőben, amit a céges szabályzat nem tilt. Ha tudod, hogy a főnököd rendszeresen ellenőrzi, mivel foglalkoztok az irodában, ne hozd magad kellemetlen helyzetbe, a barangolást hagyd otthonra, munkaidőben csak céges feladataiddal foglalkozz, akkor nem érheti szó a ház elejét!

E-mailek, személyes üzenetek, magántelefon

A legtöbb nagyvállalatnál ma már lehetőség van arra, hogy a kollégák e-mailben tartsák a kapcsolatot egymással, a céges levelezőrendszer azonban nem kedvez azoknak, akik magánügyeiket munkaidőben tárgyalnák ki. A céges mailcímről küldött üzenetek ugyanis nyomonkövethetőek, és előfordul, hogy a munkaadó erre hivatkozva – az alkalmazott a cégnél munkaidőben nem dolgozott –, elbocsátja az illetőt. A szigorú szabályozásra számos hazai példa is akad, a 26 éves Ági például két évig dolgozott egy képzéseket és tréningeket szervező nemzetközi cégnél, ahol minden percével el kellett számolnia. „Nem is adtam meg a benti e-mail címemet egyetlen barátomnak, ismerősömnek sem, nehogy bajba kerüljek, a kollégákkal pedig szigorúan benti dolgokról értekeztünk. Munkaidőben magánjellegű telefonokat sem bonyolíthattunk, ez alól csak az ebédidő volt kivétel, azzal mindenki szabadon gazdálkodhatott” – meséli a fiatal lány.

Nem csak a barátoknak, ismerősöknek írt levelek szúrhatják a munkaadók szemét, előfordulhat, hogy rossz helyen landol egy közeli kollégának címzett üzenet. Hogy akkor se kerülj kellemetlen helyzetbe, ha nem a címzetthez jut el a leveled, csak olyan dolgokat ossz meg másokkal e-mailben, amelyek a nyilvánosság előtt vállalhatók: magánéleti sikereidet, gondjaidat, a munkáddal, főnököddel, kollégáiddal kapcsolatos ellenérzéseidet ne írásban oszd meg másokkal. Ha magánjellegű telefont kapsz, ígérd meg az illetőnek, hogy visszahívod, és halaszd ebéd- vagy kávészünetre a beszélgetést.

Blogok, bejegyzések

Egyre többen vezetnek internetes naplót, blogot. Ez még önmagában nem baj – a főnök szemszögéből nézve –, azt azonban egyetlen vezető sem nézi jó szemmel, ha alkalmazottja munkaidőben frissíti, töltögeti naplóját. A kommenteléssel is érdemes csínján bánni. Ha valaki vállalja véleményét, és egy-egy cikkhez hozzászól, ám nézetei szélsőségesek, stílusa pedig hagy kívánnivalót maga után, kivívhatja a vezetőség rosszallását. Ráadásul, ha nézetei, etikai elvei, amelyeknek írásban hangot is ad, homlokegyenest különböznek a vállalat filozófiájától, akár ki is rúghatják. Éppen ezért gondold meg, mikor és hogyan adsz hangot véleményednek.

hvg.hu Karrier

Piszkos játszmák az irodában

A kollégák közötti rivalizálás ma már megszokott dolog, szinte nincs olyan cég, ahol a dolgozók ne szembesülnének a kiélezett versenyhelyzettel, az ügyeskedéssel, olykor piszkos trükkökkel, amelyek ellenük irányulnak. Hogyan foghatod ki a szelet a rosszakarók vitorlájából? Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Mit nem kell eltűrnöd a főnöktől?

Megcsappant a lelkesedés, a kezdeti ambíciónak nyoma sincs, sőt, mindenki számolgatja a perceket, mikor lesz vége a munkaidőnek? Néhány külső hatás jelentősen befolyásolja a dolgozók munkához való hozzáállását és hatékonyságát. Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Öt halálos munkahelyi bűn

Össze vagy zárva egy harcos, egy irigy, egy önfejű, egy kapzsi és egy hanyag kollégával? Úgy érzed, néha a falra mászol tőlük? Vajon ők milyennek látnak téged? Tanácsok problémás mindennapokra.

hvg.hu Karrier

Irodai pletykafészkek: te melyik típusba tartozol?

Még a legdiszkrétebb, legvisszafogottabb kollégák is hajlandóak egy kis pletykálkodásra, ha nap mint nap nyolc órát együtt töltenek. Az irodai szóbeszéd sosem kellemes, ám ha rosszindulattal párosul, komoly fejtörést okozhat elszenvedőjének. Kik a legveszélyesebb pletykafészkek?

hvg.hu Karrier

Tabuk: mit ne ejts ki a szádon az állásinterjún?

Hiába a tökéletes önéletrajz, a referenciák, ha az interjúztatóra nem teszel jó benyomást. A túl közvetlen jelölt riasztóan hat, ahogy az indiszkrét jelentkező is, aki azonnal tudni akarja, a felvételi beszélgetésen nyújtott teljesítményével lekörözte-e versenytársait. Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Lehull a lepel az álláskeresőket elrettentő tévhitekről

Szabályos, korrekt önéletrajz, kifogástalan megjelenés, milliószor elismételt jótanácsok. Mi az, amit az állásvadászok nem hagyhatnak figyelmen kívül, és melyek azok az alapigazságok, amelyek fölött el lehet, sőt, néha el is kell siklani? Tippek szabályszegőknek.

G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának

G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának

Most lenne csak igazán szükség az épületen belüli térképekre

Most lenne csak igazán szükség az épületen belüli térképekre

Tizenhárom éves fiút lőtt le egy chicagói rendőr

Tizenhárom éves fiút lőtt le egy chicagói rendőr