50 százalékos béremelést követelnek a pedagógusok Bukarestben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Több ezer pedagógus tüntet Bukarestben 50 százalékos béremelést és a kormány távozását követelve.

Az román oktatási szakszervezetek elégedetlenségét az váltotta ki, hogy a kormány megtámadta az alkotmánybíróságon a parlament egyik korábbi döntését, mely szerint októbertől 50 százalékkal nő a közoktatásban dolgozók bére.

Éppen a szerdai tiltakozási akció közben tette közzé a taláros testület a határozatát, amellyel elutasította a kormány keresetét. Ez azt jelenti, hogy a törvényhozói testületnek a döntése a pedagógusok béremeléséről, nem ütközik alaptörvénybe.

A román kormány korábban azért támadta meg az alkotmánybíróságon a parlament által megszavazott jogszabályt, mert szerinte a költségvetésben nincs fedezet a többletkiadásra.

Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök közölte: a büdzsé csak a korábban betervezett fizetésemelést bírja el. E szerint szintén októbertől kilenc százalékkal növelik a pedagógusok béreit. Hasonló álláspontot fogalmazott meg Traian Basescu államfő is, aki élesen a bírálta a parlament döntését és a szakszervezetek követelését. Az oktatási érdekvédelmi szervezetek mellett ugyanis a tisztviselők és az egészségügyi alkalmazottak is 50 százalékos béremelési követeléssel álltak elő.