Magyar Felsőoktatási Bizottság: nemzetközi akkreditáció öt évre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Újabb öt évre megerősítették a Magyar Felsőoktatási Bizottság (MAB) teljes jogú tagságát a felsőoktatási minőségbiztosítási szervezetek európai szövetségében (ENQA) - jelentette be Bazsa György, a MAB elnöke.

A döntéssel a MAB európai elismertségét, az európai sztenderdeknek megfelelő működését erősítették meg. A döntés közvetve a magyar felsőoktatási intézmények bizottság általi akkreditációjának európai elismertségét is jelenti - mondta Bazsa György.

Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára közölte: a tárca üdvözli, hogy pozitívan zárult a MAB nemzetközi akkreditációja.

A MAB a felsőoktatási intézmények és programok minőségének vizsgálatára és hitelesítésére, a felsőoktatási törvény rendelkezései alapján létrehozott független szakmai testület. 

Szántó Tibor, a MAB főtitkára szólt arról, hogy 2003 októbere óta a testülethez 163 alapszak-létesítésre irányuló kérelmet nyújtottak be, ebből 141 kapott támogatást a bizottságtól. A több mint ezer alapszak-indítási kérelemből mintegy 800-at támogatottak.

A mesterképzés létesítése miatt benyújtott 450 kérelemből 320 nyert támogatást, 900 mesterszak-indítási kérelemből mintegy 500-at támogattak.

A MAB az 1999-2000-es első vizsgálat után, 2007-ben kezdeményezte ismét külső értékelését. A vizsgálat koordinátorai az oktatási tárca és a Magyar Rektori Konferencia voltak.