szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Általános és határozatlan idejű sztrájkot hirdet két szakszervezet is Ferihegyen szerdán reggel 6 órától, a munkabeszüntetés alatt járatok késésére, törlésére lehet számítani - közölte a Budapest Airport.

Akár több napra is  megbénulhat a ferihegyi reptér szerdától a sztrájkot szervező szakszervezetek szerint, amelyek akár éjszaka is készek folytatni a tárgyalásokat.

Kovács Zoltán, a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) sztrájkbizottságának elnöke kedden este elmondta: a keddi tárgyaláson nem közeledett a felek álláspontja egyetlen kérdésben sem, amiért a sztrájkbizottság elnöke a munkáltatót tette felelőssé. Több kompromisszumos javaslata is volt az érdekképviseletnek, a BA menedzsmentje azonban mindegyiket "lesöpörte" - tette hozzá. Csorba Attila, a sztrájkot hirdető másik szakszervezet, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnöke is úgy vélte, hogy az álláspontok nagyon távol vannak egymástól, a munkáltató mintha meg sem hallaná a szakszervezetek javaslatait.
   
Az RDSZSZ és a LESZ tagjai lefedik a reptér valamennyi tevékenységi területét, így a sztrájk várhatóan megbénítja a repteret - tette hozzá Kovács Zoltán. Megerősítette: határozatlan idejű munkabeszüntetést hirdettek, a dolgozók készek több napig is kitartani abban az esetben, ha nem születik megegyezés a követelésekről. 
   
Az érdekképviseleti követelésekre adott munkáltatói választ kommunikációs blöffnek nevezte Kovács Zoltán. A korábban az MTI-nek eljuttatott közlemény szerint a szakszervezet követelései között szerepel egyebek között, hogy az új kollektív szerződést a munkáltató 3 évig ne mondja fel, illetve, ha mégis így dönt, akkor is folyósítsa a szerződésben szereplő anyagi és egyéb juttatásokat a hátralévő időben is. 
   
A munkáltató függessze fel a folyamatban lévő kiszervezéseket és a következő 3 évben erre ne is kerüljön sor. A BA a havi átlag munkaidő-kereten felül végzett munkaidőt 120 százalékos mértékben fizesse ki 3 évre visszamenőleg, és azt is kérik, hogy a munkáltató 2009. január 1-jéig szerezze vissza a magyar államtól a BA Zrt. üdülőjét, és ott a privatizációs szerződésben megjelölt határidő végéig folyamatosan biztosítsa a munkavállalók számára a kedvezményes üdülés lehetőségét. Egyben 65 millió forint kártérítést is követelnek, amiért a munkavállalók az elmúlt három évben nem használhatták az üdülőt.
   
Azt is követelik, hogy a munkáltató 2010-ig ne bocsásson el munkavállalókat, mivel véleményük szerint a létszámcsökkentések a repülésbiztonságot veszélyeztetik.
   
Szollár Domokos, a BA szóvivője a követelésekről azt mondta:  a BA vállalta, hogy jövő hét közepére a szakszervezetnek átadja az új kollektív szerződés javasolt szövegtervezetét. Hozzátette:  a BA 2008. június 24-én kezdett tárgyalásokat a kollektív szerződés módosításáról, amelyben a társaság újra szabályozza a repülőtéri munkaszervezés egészét, beleértve a munkarendeket és a munkaidőkereteket.  A reptér üzemeltetője szerint ugyanis a hatályban lévő ksz megköti a munkáltató kezét és nehézkessé, pazarlóvá teszi az üzemeltetést.
   
A folyó átalakítások célja a hosszú távú stabilitás megteremtése és a legtöbb munkahely megőrzése a rendkívül nehéz helyzetbe került légiközlekedés iparágban. Hangsúlyozta azt is, hogy a sztrájktárgyalás nem alkalmas a kollektív szerződés megvitatására, az átalakítási program felfüggesztése pedig elfogadhatatlan lenne a Budapest Airport számára.

Szerdán a menetrend szerint összesen 250 járatot indít és fogad Ferihegy. A Malév egyelőre nem kapott hivatalos tájékoztatást, így még nem tudni, hogy a légitársaság mely járatait érintheti a munkabeszüntetés - mondta el Németh Krisztina, a Malév szóvivője.

A munkabeszüntetést a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete, valamint a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet hirdeti, de valószínűleg csatlakoznak hozzá a Repülőtéri Üzemanyagkiszolgálási Kft. dolgozói is, így a BA azt tanácsolja a légitársaságoknak, hogy más repülőtéren tankoljanak.

MTI Itthon

Átadták az új radarállomást Ferihegyen

Átadták Budapest-Ferihegy nemzetközi repülőtéren az új közelkörzeti radarállomást (TAR) kedden, valamint befejeződött az úgynevezett fejlett földi mozgás ellenőrző rendszer (A-SMGCS) korszerűsítése is.

MTI Itthon

Szerencsés kényszerleszállás Ferihegyen

Minden gond nélkül földet ért Ferihegyen kedden délután háromnegyed négy körül az Austrian Arrows AUA) Donyeck (Ukrajna) és Bécs között közlekedő repülőgépe, amely kényszerleszállást hajtott végre a magyar főváros repülőterén

Nem a köhögés a koronavírus-fertőzöttség leggyakoribb tünete

Nem a köhögés a koronavírus-fertőzöttség leggyakoribb tünete

Havas Henrik elég durván beszólt Presser Gábornak

Havas Henrik elég durván beszólt Presser Gábornak

Megpuccsolt puccs: a több válságtól is sújtott Peru falja az elnököket

Megpuccsolt puccs: a több válságtól is sújtott Peru falja az elnököket