szerző:
MTI

A munkaügyi tárca tervei szerint 2013-ig megdupláznák a távmunkában dolgozók arányát, amely így a foglalkoztatottak számát tekintve 4-5 százalékáról 8-10 százalékára emelkedne - mondta Simon Gábor, a szaktárca államtitkára, a Távmunka Tanács elnöke.

Szűcs Erika munkaügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a távmunka kiváló eszköz lehet a válság kezelésére és úgy vélte, hogy a  közeljövőben várhatóan dinamikusabban bővülnek a távmunka lehetőségek, egyebek mellett a korábban elindított infokommunikációs technológiai fejlesztéseknek köszönhetően. 

Simon Gábor beszámolt róla, hogy öt olyan programot terveznek a közeljövőben, amelyek segítik a távmunka elterjedését. Az elmúlt hat évben hat pályázat keretében mintegy 5 ezer embernek tették lehetővé a távmunkában való részvételt. Az uniós operatív programok keretében a távmunkás programokra 14-15 milliárd forint tervezhető, ez azonban más tárcák forrásaival együtt elérheti akár a 30 milliárd forintot is.

Simon Gábor a tervezett fejlesztésekről elmondta, a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében a Foglalkoztatási és Szociális Hivatalon belül programirodát hoznak létre. Ennek közvetlen hatásaként mintegy 8 ezer embernek teszik lehetővé a távmunkában való részvételt, közvetett hatása azonban elérheti a 40 ezret is.

Simon Gábor elmondta: Magyarország pozíciójának javítása érdekében tudásbázist kívánnak létrehozni. Céljuk, hogy ezáltal a magyar munkavállalók olyan ismereteket szerezzenek, amelyekkel munkát tudnak találni a Magyarországon működő, nagy globális vállalatok szolgáltató-központjaiban. A tudásbázis keretében egyebek mellett megfelelő képzést biztosítanak, illetve a nemzetközi tananyagok adaptációját is elvégzik. A szaktárca számításai szerint ez akár 10 ezres nagyságrendű foglalkoztatás-bővítést is eredményezhet.

Az államtitkár elmondta: a Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központ, valamint a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal együttműködésében távmunka centrumot hoznak létre az interneten, a tervek szerint 2010 első felében. Ez a szolgáltatás széleskörű információkat tartalmazna azok számára, akik részt kívánnak venni a távmunkában. A tervek között szerepel az is, hogy jobban összehangolják, összekapcsolják a távoktatást és a távmunkát.

hvg.hu Vállalkozás

Távmunkahely hazai és uniós pályázati pénzekből

Hazai és uniós forrást egyaránt találhat az, aki pályázati pénz segítségével szeretne távmunkahelyeket létrehozni a cégénél – bár tény, hogy az uniós kiírások között jó ideig el kell bogarászni, és jó adag fantáziára, valamint a távmunkából való előzetes felkészülésre is szükség van.

MTI Karrier

Újabb távmunkaházak létesíthetők uniós pénzből

Újabb távmunkaházak létesíthetők európai uniós támogatással, az önkormányzatokból, civil szervezetekből és vállalkozásokból álló vidékfejlesztési közösségek május 22-éig adhatják be pályázataikat az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében.

MTI Karrier

A távmunkaházak jelenthetik a megoldást a vidéki foglalkoztatásban

A távmunka enyhítheti az elmaradott térségek súlyos foglalkoztatási problémáit; az önkormányzatokból, civilekből és vállalkozásokból álló vidékfejlesztési közösségek néhány napig még benyújthatják támogatási igényüket távmunkaházak létesítésére - hívja fel a figyelmet a Deloitte sajtóközleményében.

A magyarok többsége nem is hallott még az Európai Egyesült Államok tervéről

A magyarok többsége nem is hallott még az Európai Egyesült Államok tervéről

Gulácsi Péter a német bajnokság legjobb játékosa

Gulácsi Péter a német bajnokság legjobb játékosa

És akkor Mészáros nem tudott őszintén örülni a remek magyar GDP-adatnak

És akkor Mészáros nem tudott őszintén örülni a remek magyar GDP-adatnak

MSZP: a választás tétje a szélsőjobb megállítása

MSZP: a választás tétje a szélsőjobb megállítása

Unokázós csalás: egy 16 éves, káli lány is lebukott

Unokázós csalás: egy 16 éves, káli lány is lebukott

"Már rég túlhaladtunk az egy ember – egy asztal felálláson"

"Már rég túlhaladtunk az egy ember – egy asztal felálláson"