szerző:
MTI

Újabb távmunkaházak létesíthetők európai uniós támogatással, az önkormányzatokból, civil szervezetekből és vállalkozásokból álló vidékfejlesztési közösségek május 22-éig adhatják be pályázataikat az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében.

Forgács Tamás, a Deloitte Zrt. szakértője  felhívta a figyelmet, hogy mindez alapvető változásokat hozhat a vidéki települések foglalkoztatási viszonyaiban, ez igen hatékony módja a hátrányos helyzetű régiók felzárkóztatásának.
   
A távmunka különféle formái közül a távmunkaház munkaszervezése hasonlít leginkább a hagyományos foglalkoztatáshoz. A távmunkaházakba csak a szerződéses munkavállalók léphetnek be, ott a hagyományoshoz hasonló munkahelyi körülmények alakíthatók ki. Ez bizonyos garanciákat nyújt az egyes tevékenységeiket a kedvezőbb munkabér adottságú területekre kitelepítő cégeknek, és több mint 30 százalékos költségcsökkenést jelenthet a hagyományos irodai foglalkoztatáshoz képest. A munkáltató internet, telefon, vagy videokonferencia segítségével tartja fenn a kapcsolatot a dolgozókkal. 
   
A település munkavállalóinak felkészítő képzést követően, út és egyéb más infrastruktúrák kiépítése nélkül is jelentős foglalkoztatási lehetőséget kínálnak ezek a távmunkaházak.  
    
Országszerte mintegy 100 ilyen vidékfejlesztési közösség alakult, Örkény városában már megvalósult egy ilyen távmunkaház a közelmúltban. Mint arról az MTI korábban beszámolt, ezt a távmunkaházat a gazdasági kiadványok telefonos értékesítésével foglalkozó MarketX Bt. kezdte el hasznosítani. A cég elsőként a távmunkaház 22 munkahelyére vett fel dolgozókat, de a tervek szerint az itt gyakorlatot szerzők később lehetőséget kaphatnak arra is, hogy otthonról végezzék ezt a munkát, helyükre pedig újabb dolgozók vehetők fel a távmunkaházba, akik ott szerezhetik meg a szükséges gyakorlatot.
   
A távmunkaház létrehozásával együtt a városból és a környékbeli településekről több mint hatvanan vettek részt számítógép kezelői tanfolyamon, illetve többen a távmunkavégzés feladataira is felkészültek. 
   
A távmunkaházat a Magyar Távmunka Szövetség kezdeményezésére hozta létre a település. A körülbelül 200 négyzetméteres épületben négy termet alakítottak ki 22 számítógépes munkahellyel. A város a 20 millió forint értékű ingatlannal járult hozzá a programhoz, a felújításhoz, a berendezéshez az Európai Uniótól 32 millió forintos, a magyar kormánytól 8,5 millió forintos támogatást nyertek el. 

MTI Karrier

A távmunkaházak jelenthetik a megoldást a vidéki foglalkoztatásban

A távmunka enyhítheti az elmaradott térségek súlyos foglalkoztatási problémáit; az önkormányzatokból, civilekből és vállalkozásokból álló vidékfejlesztési közösségek néhány napig még benyújthatják támogatási igényüket távmunkaházak létesítésére - hívja fel a figyelmet a Deloitte sajtóközleményében.

MTI Karrier

Távmunka: a programiroda felkavarja az állóvizet?

Az Európai Unió támogatásával két héten belül a Foglalkoztatási és Szociális Hivatalnál feláll egy olyan programiroda, amely a magyarországi távmunka fellendítését hivatott elősegíteni - mondta Székely Judit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára.

MTI Karrier

Távmunka-program 2010-ig: 12 milliárd forint a bérköltségre

A távmunka és a rugalmas foglalkoztatás mintegy 40 ezer ember számára biztosít munkalehetőséget, ezen túlmenően kezeli a legfontosabb munkaerő-piaci egyenlőtlenségeket - mondta Simon Gábor, az MSZP-frakció esélyegyenlőségi, foglalkoztatási és civil ügyek munkacsoportjának vezetője.

Gazdaság

Távmunka: rosszul belőtt támogatott célcsoportok

A táv- és mobilmunkahelyek elterjedése jelentősen hozzájárulhatna a gazdaság modernizációjához és az ország versenyképességének javításához - áll az MTA Szervezet- és Munkaszociológiai Műhelye által nemrégiben elkészített tanulmányban. A kutatás szerint ezen a téren eddig nagy áttörés nem történt, amelynek egyik oka az, hogy rossz alapokon nyugszik a támogatás rendszere. Ezt a véleményt a szaktárca nem osztja.

Tarlós soha, Demszky csak kétszer szerzett több szavazatot, mint Karácsony most

Tarlós soha, Demszky csak kétszer szerzett több szavazatot, mint Karácsony most

372 autót motoztak végig a rendőrök egy péntek éjjeli nagy razzián

372 autót motoztak végig a rendőrök egy péntek éjjeli nagy razzián

Szavazatvásárlás miatt tesznek feljelentést Pikó Andrásék

Szavazatvásárlás miatt tesznek feljelentést Pikó Andrásék

Csak a fideszes jelölt cége temethet Dunaújvárosban

Csak a fideszes jelölt cége temethet Dunaújvárosban

Radar360 extra: Karácsony Budapesten nyert, több fontos vidéki várost is vitt az ellenzék

Radar360 extra: Karácsony Budapesten nyert, több fontos vidéki várost is vitt az ellenzék

Új tarifákat vezetett be a Telenor, itt találja, melyikben mi van

Új tarifákat vezetett be a Telenor, itt találja, melyikben mi van