szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Januárban indul az "Út a munkához" program, amely a rendszeres szociális segélyben részesülő munkaképes lakosság munkához jutását segíti - mondta Gúr Nándor (MSZP), az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke.

A parlament december 15-én fogadta el a szociális és foglalkoztatási törvények módosításait, amelyekkel a hangsúlyt a pénzbeli ellátások helyett az aktív eszközökre, a közfoglalkoztatásban és a képzésben, illetve a munkaerő-piaci programokban való részvételre helyezték át. A módosítás lehetővé teszi, hogy 2009-ben elinduljon az "Út a munkához" program. 

A programban résztvevőket egy az önkormányzatok és az Állami Foglalkoztatási Szolgálattal (ÁFSZ) közös adatbázisban tartják nyilván. 

Az önkormányzatok 2009 januárjában készítik el közfoglalkoztatási terveiket, amelyben leírják, hogy egy adott településen milyen típusú munkát tudnak ajánlani, és hány emberre van szükségük - ismertette Gúr Nándor. A terveket az ÁFSZ-nek 15 napon belül kell elfogadnia, és ezt követően a szolgálat kiajánlja a potenciális munkaerőt. Gúr Nándor hozzátette: megítélése szerint 2009 március-áprilisára már teljes mértékben beindul a segélyezettek foglalkoztatása. 
 
A munkára jelentkezőknek együttműködési megállapodást kell majd kötniük az ÁFSZ-szel, így lesznek jogosultak a közfoglalkoztatási támogatásra. A programra 97 milliárd forint áll rendelkezésre. Az összeg egyrészt a korábbi időszak "megszokott" segélyezésére, másrészt arra szolgál, hogy mintegy 100 ezer ember a munka világában helyt tudjon állni - mondta Gúr Nándor.

Magyarországon 230-240 ezer ember részesül rendszeres szociális segélyben. Közülük százezren továbbra is ebbe az ellátási kategóriába tartoznak majd, de további százezer ember - azok, akik munkaképesek és munkavállalási hajlandóságuk is van - találhatnak munkát a közfoglalkoztatásban. Ők 6 hónapon át, napi 6 órában  tudnak dolgozni, továbbá a versenyszféra 7-8 ezer embernek ad munkát - tette hozzá az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke.

Az "Út a munkához program" egyik elvárása és követelménye, hogy azokat, akik 35 év alattiak és nem végezték el a nyolc osztályt, kötelező képzésben kell részesíteni. A szociális és munkaügyi tárca becslése szerint 15-20 ezer ember vehet részt  az alapfokú illetve szakképzésben. 

    

MTI Itthon

Út a munkához: elfogadta a kormány a programot

A kormány múlt heti ülésén elfogadta az "Út a munkához" programot, amely jobb összhangot teremt a szociális segélyezés rendszere és a foglalkoztatás között - közölte Budai Bernadett kormányszóvivői hétfőn, Budapesten.

MTI Karrier

Út a munkához: segély helyett dolgoznak?

Októberben nyújtja be az Országgyűlésnek az "Út a munkához" programhoz kapcsolódó törvénymódosításokat a szociális tárca, amely azzal számol, hogy ennek segítségével több mint 80 ezer ember fog segély helyett dolgozni.

Vállalkozás

Út a munkához: mennyiből és kinek?

2009-ben a segély-előirányzatból 24,5 milliárd csoportosítható át a foglalkoztatás finanszírozására, tehát közfoglalkoztatásra 47 milliárd forint áll rendelkezésére az „Út a Munkához” program szabályozási koncepciója szerint. Összességében a támogatási rendszer finanszírozására rendelkezésre álló 97,5 milliárd forintnak több mint 50 százaléka szolgálna foglalkoztatási célokat az eddigi 22 százalékkal szemben. A közfoglalkoztatási támogatás havi összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegével egyezne meg.

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 4. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 4. rész

Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél

Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél

Kézzel fogható zene: újra divatban a kazetta

Kézzel fogható zene: újra divatban a kazetta