szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Levélben kérte Ivan Vakarcsuk ukrán oktatási miniszter a felsőoktatási intézmények rektorainak a közreműködését annak a tervének a megvalósításában, amely az oktatás ukrán nyelvre történő átállítását tűzte ki célul 2012-ig az ország valamennyi felsőoktatási intézményében.

Az ukrán oktatási miniszter miniszter azt javasolta a rektoroknak, hogy szervezzenek egy- vagy kéthetes cserelátogatásokat az ukrán oktatási nyelvű felsőoktatási intézmények professzorai számára az orosz tannyelvű intézményekben és fordítva. Ugyanilyen időszakra küldené az oktatási tárca vezetője az orosz ajkú egyetemi és főiskolai diákokat ukrán tannyelvű felsőoktatási intézményekbe - írta szerdán online kiadásában a kijevi Kommerszant-Ukraina című üzleti napilap.

A cikk szerint levelében Vakarcsuk azt is indítványozta az egyetemek és főiskolák vezetőinek, hogy dolgozzanak ki nemzeti programot az orosz és az ukrán nyelvű országrészekben működő felsőoktatási intézmények közötti "dinamikus cserekurzusok" lebonyolítására. A tárcavezető elképzelése szerint kutatási csereprogramokat és közös szemináriumokat kell szervezni az orosz és ukrán ajkú aspiránsoknak, doktoranduszoknak, az orosz anyanyelvű diákok számára pedig lehetővé kell tenni, hogy egy-egy szemesztert vagy tanévet ukrán tannyelvű egyetemen vagy főiskolán töltsenek.  Ezek az intézkedések - véli Vakarcsuk - elősegítik az ukrán államnyelvként való megerősödését, és azt, hogy 2012-ig az ország minden felsőoktatási intézményében az ukrán legyen az oktatás nyelve.

Az orosz nyelvű régiók felsőoktatási intézményeinek vezetői szerint a miniszter tervének végrehajtása szervezési és pénzügyi problémákat vethet fel. Az oktatási tárca lapértesülések szerint még csak előzetes számításokat sem végzett arra vonatkozóan, hogy mennyibe kerülne Vakarcsuk "nyelvi projektjének" megvalósítása.

Ukrajnában az egyetemek és a felsőoktatási intézmények felében orosz nyelven folyik az oktatás. Mivel a múlt évben az iskolák végzőseinek háromnegyede ukrán nyelven tette le az emelt szintű érettségi vizsgákat, Ivan Vakarcsuk ezt úgy értelmezte, hogy a továbbtanulni vágyók zöme az egyetemi előadásokat is államnyelven szeretné hallgatni.

MTI Karrier

Diploma csak ukránul?

Az ukrán oktatási miniszter szeretné elérni, hogy a diákok kizárólag csak ukrán nyelven szerezhessenek felsőfokú végzettséget egy névtelenül nyilatkozó ukrajnai rektor szeirnt - írja a karpatinfo.net információs portál.

Teljesen bezárkózott egy Vas megyei falu, kritikus a járványhelyzet  a polgármester szerint

Teljesen bezárkózott egy Vas megyei falu, kritikus a járványhelyzet a polgármester szerint

Nem tudni a szakmai előéletéről azoknak, akik a Citadella húszmilliárdos felújításáról döntenek

Nem tudni a szakmai előéletéről azoknak, akik a Citadella húszmilliárdos felújításáról döntenek

Pion István a Pesti Hírlap új főszerkesztője, változások a 168 Óránál

Pion István a Pesti Hírlap új főszerkesztője, változások a 168 Óránál