szerző:
MTI

A külföldre sugárzó legnagyobb francia rádió, a Radio France International (RFI) vezetősége csütörtökön bejelentett modernizációs programja részeként 206 munkahely megszüntetését tervezi a jelenlegi 1040-ből, és 34 új állás "lehetséges" létrehozásával számol.

Az RFI francia rádió  vezetősége egyelőre nem beszél leépítési programról - mondta Marc Thibault szakszervezeti vezető. A globális modernizációs programot - a tervezet szerint - az RFI-nek a hallgatóságát és pénzügyi helyzetét (2008-ban 9 millió eurós veszteség) tekintve is "nagyon súlyos nehézségeivel" indokolja a vezetőség.  

Az RFI megerősítette azt az októberben már bejelentett tervét is, hogy idegen nyelvű adásai közül kellő hallgatóság hiányában hatot: a németet, a lengyelt, a szerbhorvátot, a törököt, az albánt és a laoszit megszünteti. A vezetőség azt viszont cáfolta, hogy lekapcsolná az orosz adást, amelynek megmentéséért több mint ezer aláírással ellátott petíciót juttattak el hozzá, s a perzsa nyelvű sugárzás is megmarad.     
 
Fejlesztések várhatóak viszont az angol, a portugál és "hamarosan" a szuahéli nyelvű programokban, amelyekkel a "geopolitikai prioritásokra" kíván választ adni az RFI, valamint azt a célközönséget kielégíteni, amelyet ezentúl előnyben szeretne részesíteni, nevezetesen Afrikában.
 
A vezetőség szerint a rádió a jelentős vesztesége miatt került veszélybe, amelyet a büdzsé 98 százalékát biztosító állami támogatás egyre kevésbé tud fedezni a költségvetési megszorítások miatt. Az RFI tagja annak a francia közszolgálati médiacsoportnak, amely a közelmúltban jött létre a rádió valamint a TV5 Monde frankofon televízió és a France 24 hírtelevízió egyesüléséből.

Az 1975-ben létrehozott RFI volt az első francia nyelvű hírrádió. Párizsi székhelyen négyszáz újságírót, világszerte pedig hatszáz tudósítót foglalkoztat. Saját kimutatása szerint 45 millió rendszeres hallgatója van összesen 74 országban.MTI Plázs

Kikészülnek a modern irodában dolgozók

Az egyetlen nagy térben kialakított irodák kikészítik az embereket, a dolgozók több stresszhatással találkoznak, gyakrabban náthásak és kevésbé termelékenyek - állapították meg ausztrál kutatók.

MTI Autó

Tüntettek a Dacia-dolgozók

Munkahelyük megtartásáért tüntetett kedden a Pitestiben lévő Dacia autógyár több ezer dolgozója. A Mediafax hírügynökség beszámolója szerint a dolgozók egyebek mellett annak a környezetvédelmi adónak a fenntartása mellett demonstráltak, amit nem sokkal az év vége előtt a kormány a korábbi háromszorosára emelt a használt autók bevitelének nehezítése céljából. A dolgozók emellett a gyakori leállások ellen is tiltakoztak.

MTI Karrier

Több mint kétezer fős leépítésre készül a Barclays

A második legnagyobb brit bank, a Barclays 2100 fő elbocsátására készül, a személyzeti részleghez közel álló forrás szerint a leépítésre a bankóriás befektetési banki részlegeinél kerülne sor. A bank hivatalosan csak annyit közölt, hogy létszámcsökkentési tárgyalások kezdődtek.

Magyarországon is elindult a Brexitre felkészítő kampány

Magyarországon is elindult a Brexitre felkészítő kampány

Kövér szerint az ellenzék polgárháborút akar

Kövér szerint az ellenzék polgárháborút akar

Most lényegében minden kiszivárgott a Huawei Mate 30 Próról

Most lényegében minden kiszivárgott a Huawei Mate 30 Próról

Beépítették a bevásárlókocsik közé a szabálytalanul leparkolt autót

Beépítették a bevásárlókocsik közé a szabálytalanul leparkolt autót

Az ellenzéki összefogásmantra jövője a tét az önkormányzati választásokon

Az ellenzéki összefogásmantra jövője a tét az önkormányzati választásokon

Még ma is lehet 30 fok

Még ma is lehet 30 fok