szerző:
MTI

Tizenkétezer fölé emelkedett augusztus végére az álláskeresők száma Vas megyében, ez közel 80 százalékkal magasabb, mint tavaly augusztusban volt - áll a Vas Megyei Munkaügyi Központ által a megye munkaerőpiaci helyzetéről készített elemzésében.

Az első negyedévben - döntően a pénzügyi-gazdasági válsággal összefüggő kedvezőtlen folyamatok következtében - hónapról hónapra emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma. A második negyedévet viszonylagos stagnálás jellemezte, ekkor még 12 ezer fő alatt maradt a nyilvántartott álláskeresők száma. Júliustól a pályakezdők erőteljes beáramlása miatt a munkanélküliség erőteljesebben nőtt, augusztusban az álláskeresők száma 12 ezer 704 fő volt.
 
Az álláskeresők száma egy év alatt 78 százalékkal emelkedett, így az elmúlt időszakban tapasztalt növekedési ütem lassulása ellenére Komárom-Esztergom, valamint Győr-Moson-Sopron megyét követően Vasban a leggyorsabb a munkanélküliség emelkedése.
 
A megyében Szombathely térségében megközelítette az 5 ezret az álláskeresők száma, Sárváron csaknem kétezer, Körmenden és Celldömölkön pedig 1.500 munkanélkülit tartottak nyilván augusztusban.
 
Vas megyében a munkanélküliségi ráta augusztusban 10,3 százalékos volt, ami az előző év hasonló időszakához képest 4,7 százalékos növekedést jelent. Az álláskeresők között kis mértékben ugyan, de tovább bővült a 25 éven aluliak aránya.

A munkaadók által bejelentett üres álláshelyek száma az év első felében csökkent, májusban például az előző havi felére esett vissza a munkaerő iránti kereslet, ami döntően a támogatott álláshelyek drasztikus csökkentésének következménye, de ugyanakkor 30 százalékkal csökkent a nem támogatott munkahelyek száma is.
   
Júniustól kezdődően azonban hónapról hónapra több üres álláshelyet jelentenek be a munkáltatók, augusztusban például 675 fős munkaerőigényt jeleztek a cégek, ami 7 százalékkal haladta meg az előző havit. Ennek ellenére az üres álláshelyek száma még mindig 40 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.


MTI Karrier

2500 munkanélkülit képeznek át

Kétezerötszáz munkanélküli átképzését kezdik meg a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében a Nyugat-dunántúli régióban.

MTI Karrier

Romániai vendégmunkásokat bántalmaztak Zákányszéken

Eddig ismeretlen tettesek bántalmaztak öt román állampolgárságú vendégmunkást vasárnap este a Csongrád megyei Zákányszéken; a négy férfi és egy nő közül hárman nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek

MTI Karrier

Bővülhet a foglalkoztatás 2010 második félévében

Jövőre lassú fellendülés indulhat, és ennek nyomán 2010 második felében a foglalkoztatás is bővülhet - mondta Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára pénteken Budapesten az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén.

MTI Karrier

Minimálbér, béremelés: nincs megállapodás

További egyeztetésekre van szükség a minimálbérről és a kormány által javasolt béremelés mértékéről, miután nem tudtak megegyezni a szociális partnerek az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén, a felek október elsején folytatják a pénteken megkezdett egyeztetéseket.

Jó húzásnak tűnik az Opel elektromos raliautója

Jó húzásnak tűnik az Opel elektromos raliautója

A Belvárosban elkezdték komolyan venni a kutyák kitiltását parkokból, játszóterekről

A Belvárosban elkezdték komolyan venni a kutyák kitiltását parkokból, játszóterekről

Újra Magyarországra jön Erdogan

Újra Magyarországra jön Erdogan

Döntő részesedést szerez az állam a balatoni hajózásban

Döntő részesedést szerez az állam a balatoni hajózásban

Napon hagytak egy kikötött kutyát, belepusztult

Napon hagytak egy kikötött kutyát, belepusztult

Probléma merült fel Corvinus mögötti alapítvány bejegyzésekor

Probléma merült fel Corvinus mögötti alapítvány bejegyzésekor