szerző:
MTI

Június-augusztusban a 15-74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 800 ezer, a munkanélkülieké 419 ezer volt, ami 9,9 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett - közölte Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Az idén május-júliusban a 15-74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 811 ezer, a munkanélkülieké 407 ezer volt, a munkanélküliségi ráta 9,7 százalék. Tavaly június-augusztusban a munkanélküliségi ráta  7,5 százalék volt, a foglalkoztatottak száma 3 millió 914 ezer, a munkanélkülieké pedig 317 ezer volt.

Az idén június-augusztusban a 15-64 éves népesség 61,8 százaléka, ezen belül a 15-61 évesek 64,4 százaléka jelent meg a munkaerőpiacon. A KSH közlése szerint jóllehet a munkaerőpiac nagysága az előző év azonos időszakához képest nem változott, összetétele jelentősen módosult, a foglalkoztatás szintje csökkent, míg a munkanélküliségé nőtt.

A 15-64 éves foglalkoztatottak létszáma 2009. június-augusztusban átlagosan 3 millió 769 ezer volt, 112 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. Az erre a korcsoportra számított 55,7 százalékos foglalkoztatási ráta az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,4 százalékponttal csökkent.

A 15-74 éves munkanélküliek létszáma 419 ezer fő volt, ami 102 ezer fős növekedést jelent a 2008. június-augusztusi adatokhoz képest.     A munkanélküliségi ráta 9,9 százalékos értéke 2,4 százalékponttal haladta meg az egy évvel korábbit. A férfiak munkanélkülisége 2,8 százalékponttal, a nőké 1,9 százalékponttal nőtt.

A munkanélküliek 19,3 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki, az erre a korcsoportra számított 26,5 százalékos munkanélküliségi ráta 6,7 százalékponttal haladta meg az egy évvel ezelőttit. A 25-54 évesek, azaz a legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 9,0 százalék volt, 2,2 százalékponttal magasabb, mint 2008. június-augusztusban.

A munkanélküliek 41,7 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,3 hónap, 2,7 hónappal rövidebb az egy évvel korábbinál, ami a munkanélküliségi státusba történő intenzív beáramlás következménye. Az Eurostat által publikált, a regisztrációs munkanélküliségi adatok dinamikája alapján továbbvezetett harmonizált munkanélküliségi ráta a vizsgált időszak középső hónapjában, júliusban az EU-15 tagállamában 9,0 százalék, EU-27 tagállamában 8,8 százalék Magyarországon 10,2 százalék volt. (GRAFIKA)

MTI Karrier

Hatezerrel több regisztrált munkanélküli Zala megyében

Közel 6 ezer fővel nőtt az álláskeresők száma augusztusban az elmúlt év azonos időszakához képest Zala megyében - közölte Hegyi László, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ zalaegerszegi kirendeltségének igazgatója.

MTI Karrier

Tovább nőtt a munkanélküliség Észak-Magyarországon

Csekély mértékben, mindössze fél százalékkal, de nőtt a munkanélküliek száma az észak-magyarországi régió három megyéjében, ahol augusztusban 107,1 ezer állástalant regisztrált a régió munkaügyi központja.

MTI Karrier

Háború utáni csúcsra jut a munkanélküliség

Az OECD szerint a vezető ipari országokban jövőre a második világháború utáni csúcsra jut a munkanélküliség: a szervezet tagállamainak átlaga megközelíti majd a 10 százalékot. Ez azt jelenti, hogy összesen mintegy 57 millióan lesznek állás nélkül a jövő év második felében az OECD tagországokban, a szervezet mostani becslése szerint.

Totális bukás lett Budapesten a műanyagmentes július

Totális bukás lett Budapesten a műanyagmentes július

Újabb fontos pozícióba kerülhet az uniós bankfelügyelet magyar főigazgatója

Újabb fontos pozícióba kerülhet az uniós bankfelügyelet magyar főigazgatója

Hárman állhatnak bíróság elé Kósz és Petőváry rágalmazása miatt

Hárman állhatnak bíróság elé Kósz és Petőváry rágalmazása miatt

Különleges oldtimer Lada Samarát árulnak Budapesten

Különleges oldtimer Lada Samarát árulnak Budapesten

Folytatódó hongkongi tüntetések: 29 embert őrizetbe vettek

Folytatódó hongkongi tüntetések: 29 embert őrizetbe vettek

Egy hónap múlva ilyenkor már ingyenesek lesznek a most fizetős YouTube-tartalmak

Egy hónap múlva ilyenkor már ingyenesek lesznek a most fizetős YouTube-tartalmak