szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Idén augusztus végéig összességében csaknem 4 milliárd forintot fordított az úgynevezett decentralizált foglalkoztatási alaprészből a munkanélküliség enyhítésére az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ - közölte az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Tanács szerdai ülését követően a munkaügyi központ.

A Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye alkotta Észak-magyarországi régió munkaügyi szervezete az aktív eszközök és munkaerő-piaci programok támogatására biztosított 4,357 milliárd forint decentralizált foglalkoztatási alaprészből  augusztus végéig 3,895 milliárd forintot fordított a munkanélküliség enyhítésére.
  
A tájékoztatás szerint ebből a pénzből csaknem 20 ezer álláskereső jutott átmeneti vagy hosszabb távú munkalehetőséghez, képzéssel sikerült elhelyezkedési esélyeiket növelni, illetve munkahely-megőrzési támogatással és munkaviszonyos képzés keretében elősegíteni munkahelyük megtartását.
  
A csaknem 4 milliárd forintból 1,7 milliárd jutott foglalkoztatás bővítését szolgáló bértámogatásra, 1,2 milliárd képzésre, átképzés támogatásra, csaknem 1 milliárd közhasznú foglalkoztatás támogatására, és negyedmilliárd forint vállalkozóvá válást elősegítő támogatásra.
  
A decentralizált foglalkoztatási alaprészből a munkahelymegőrzés támogatására biztosított 112 millió forintból 37 munkáltató 58 millió forintot nyert eddig.
  
Az "Út a munkához" program keretében közcélú foglalkoztatásra országos szinten 50,5 milliárd forint jut, amelyből a régió három megyéje 17,1 milliárd forintot hívhat le. Ebből és a 2,2 milliárd forint saját forrásból összességében 38.373 munkavállaló közcélú foglalkoztatása valósulhat meg.
 
Az Észak-magyarországi régió - hazai és uniós forrásból - mintegy 29 milliárd forintot költhet a munkanélküliség enyhítésére, csökkentésére, az összeg mintegy 63 ezer ember elhelyezkedési esélyeit javíthatja.

MTI Karrier

Nyáron nőtt a munkanélküliség

Június-augusztusban a 15-74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 800 ezer, a munkanélkülieké 419 ezer volt, ami 9,9 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett - közölte Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

MTI Karrier

OCED: 2011 előtt nem várható a foglalkoztatás javulása

A válságot követően meginduló gazdasági növekedést nem fogja azonnal követni a foglalkoztatás javulása, ez csak késleltetve fog jelentkezni. A jelenleg 9 százalékos uniós munkanélküliségi ráta 2010-re várhatóan 12 százalékra emelkedik, s a kibontakozást csak 2011-re prognosztizálják - mondta kedden Herczog László szociális és munkaügyi miniszter a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet (OECD) rendkívüli miniszteri értekezletét követően Párizsban.

MTI Itthon

Minden ötödik embert elküldenek a városházáról Esztergomban

Harminccal csökkentik az esztergomi polgármesteri hivatal 156 fős létszámát, a leépítést a kormányzati támogatás csökkenésével és az áfaváltozás miatti önkormányzati többletkiadásokkal indokolták - derül ki az MTI birtokába került képviselő-testületi előterjesztésből.

MTI Karrier

Több mint 25 ezer álláskereső Somogyban

Somogyban több mint 25 ezer álláskeresőt tartottak nyilván augusztusban a megyei munkaügyi kirendeltség legfrissebb adatai szerint; ez hozzávetőleg azonos az egy hónappal azelőtti állapottal, ám négyezerrel több, mint egy évvel ezelőtt.

Előre tudhatták az ausztrál hatóságok, hogy bozóttüzek jönnek

Előre tudhatták az ausztrál hatóságok, hogy bozóttüzek jönnek

Június közepén nyithatnak a boltok Nagy-Britanniában

Június közepén nyithatnak a boltok Nagy-Britanniában

A koronavírus-járvány második hullámára figyelmeztet a WHO

A koronavírus-járvány második hullámára figyelmeztet a WHO