szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A General Motors bezárja antwerpeni üzemét - közölte szerdán egy vállalati forrás. A GM már hetekkel korábban arra figyelmeztetett, hogy a több mint 2300 főt foglalkoztató üzem jövője veszélyben van, de mostanáig nem hozott konkrét döntést az ügyben. Most azonban – a forrás szerint – az Opel vezérigazgatója bejelentette, hogy végrehajtják az üzembezárást. A flamand regionális kormány nem kívánta kommentálni a döntést.

Összesen mintegy 8150 európai munkahely megszüntetését tervezi az Opel szanálásának keretében a General Motors. A német források által nyilvánosságra hozott, nem hivatalos terv az elbocsátások kapcsán a szentgotthárdi üzemet egyáltalán nem említi. A terv december elején, azt követően látott napvilágot, hogy a legnagyobb németországi Opel-gyárban, Rüsselsheimben az amerikai anyavállalat újonnan kinevezett európai igazgatója, Nick Reilly ismertette a szanálással kapcsolatos elképzeléseket, illetve a tervezett elbocsátásokat.

Az idézett források által ismertetett részletes tervből az tűnik ki, hogy a General Motors az Opel, illetve a Vauxhall gyártásával foglalkozó európai országokban összesen 8151 munkahely megszüntetését tervezi. Ebből 6851 a termelésre, 1300 az igazgatási területre esik. Az európai munkahelyek száma egyébként a legfrissebb adatok szerint valamivel több, mint 48 ezer, azaz csaknem minden hatodik munkahely szűnik meg.

A termelést érintő elbocsátások leginkább Németországot sújtják. Eszerint Bochumban 1799, Rüsselsheimben 862, Eisenachban és Kaiserslauternben 300-300 munkahely szűnik meg.

Minden bizonnyal bezárják az antwerpeni üzemet, ami 2321 munkahely megszüntetését jelenti. A nagy-britanniai Luton üzeméből 369 alkalmazottat bocsátanak el, míg a spanyol zaragozai gyárból 900-at. A terv szerint az elbocsátások a Lengyelországban lévő gliwicei üzemet nem érintik, míg a szentgotthárdi Opel-üzemről egyáltalán nincs említés.

A detroiti konszern mindenekelőtt ezekkel az intézkedésekkel kíván ismét nyereségessé válni. Eszerint a General Motors 2009-re és 2010-re még mintegy 6 milliárd dollárt meghaladó veszteségre számít. Ezzel szemben az előirányzat szerint 2012-re már mintegy 1 milliárd dollár (661 millió euró) adózás előtti eredmény lesz.

Bizalmas katonai adatokat találtak egy 30 ezer forintért megvásárolt leselejtezett számítógépen

Bizalmas katonai adatokat találtak egy 30 ezer forintért megvásárolt leselejtezett számítógépen

Észak-Korea elárulta, hol tart náluk a járvány

Észak-Korea elárulta, hol tart náluk a járvány

Cristiano Ronaldo lesz az első dollármilliárdos focista

Cristiano Ronaldo lesz az első dollármilliárdos focista