Tetszett a cikk?

Még mindig gondot okoz a vállalatoknak a tehetségek megtartása, a fluktuáció kezelése. Az önként távozás azonban megelőzhető, mindössze fel kell ismerni a jeleket. A felmondást tervezgető alkalmazott ugyanis látványosan "szenved", elégedetlenkedik, nincs jelen lelkileg, teljesítménye, érdeklődése pedig csökken.

Növelni az elköteleződést, feltérképezni a dolgozót mozgató motivációt - számtalan cikk, kutatás mutatott már rá, hogy mit kellene tenniük a vállalatoknak azért, hogy megtartsák tehetségeiket, csökkentsék a fluktuációt. Nem írtunk azonban arról, hogy milyen előjelei vannak annak, ha egy dolgozó a cég elhagyására készül.

Szinte minden távozásnak vannak előjelei, kérdés, hogy észrevesszük-e ezeket - mondta Barcza Ilona, a Budapest Bank Szervezetfejlesztési és képzési vezetője. A felmondási szándék megnyilvánulhat az elkötelezettség csökkenésében, amely már a munkában, az ahhoz való hozzáállásban is látszik. Árulkodó, ha a munkavállaló nem tesz hozzá semmit munkájához, nem áll elő kreatív ötletekkel, elmaradnak olyan másokat is lelkesítő plusz feladatok, amiket eddig szívesen csinált: nem ír cikkeket a vállalat belső újságjába, nem megy el olyan eseményekre, amelyekről eddig sosem hiányzott stb. Vagyis, olyan, mintha lélekben ott sem lenne. „Ezen kívül, ami nagyon feltűnő jel: nem tudja képviselni magát, a titulusát és a céget” - sorolja a szembetűnő jeleket Barcza Ilona.

Jel lehet az is, ha a felmondást tervező dolgozó sokat panaszkodik, elégedetlensége leolvasható az arcáról, amelynek sokszor hangot is ad. De az sem ritka, hogy olvasni kell a sorok között, mivel nem arról fogalmazódik meg kritika a munkáltató felé, ami a valós probléma. Például a dolgozót megbántja a főnöke, de ő arról panaszkodik, hogy elégedetlen a béremelésével, a munkahely kialakításával, az ebédlő választékával stb. Ha azonban a probléma mélyére nézünk, akkor kiderül, hogy valójában nem ezekkel van baja, hanem egy korábbi sérelmet hordoz magában az illető - hoz példát erre Barcza. Mit mond a pszichológus? A cikk folytatását itt olvashatja.

Tartalmi partnerünk a HR Portal.

 

hvg.hu Vállalkozás

Tippek, hogyan csökkenthetik költségeiket a cégek

A válságból kilábaló vállalatok három fő cél tűztek ki: csökkenteni szeretnék az ingatlanok bérlésére és fenntartására fordított költségeiket, növelnék az alkalmazottak létszámát anélkül, hogy nagyobb irodát kellene bérelniük, valamint jelentős előrelépést terveznek a fenntartható működés területén - derül ki egy friss felmérésből.

Igazi otthonmaradós idő lesz a jövő héten

Igazi otthonmaradós idő lesz a jövő héten

Óriási siker: 48 évnyi kutatás után most magyar tudósok találták meg az új részecskét, az Odderont

Óriási siker: 48 évnyi kutatás után most magyar tudósok találták meg az új részecskét, az Odderont

Vasárnap is oltják azokat, akik sms-t kaptak

Vasárnap is oltják azokat, akik sms-t kaptak