szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete szerint megbénul a hazai felnőttképzés a területre vonatkozó jogszabályváltozások miatt, ezért a szervezet azt kéri Bajnai Gordon miniszterelnöktől, hogy a szabályozást haladéktalanul helyezzék hatályon kívül.

A Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében különösen azt a kormányrendeletet kifogásolja, amely szerint az akkreditált képzési programot alkotó modulok önállóan nem képeznek akkreditált programot. Ez a felnőttképzési szakértők szervezete szerint ellehetetleníti a felnőttképzést. Mint kifejtették, a munkaügyi központok leállították a képzéseket, s arra is számítani lehet, hogy leállnak az európai uniós forrásból támogatott munkahelymegőrző képzések is.

Közleményükben kiemelik: egy felnőttképzési intézménynek kiemelten fontos, hogy programjai akkreditáltak legyenek. Ez ugyanis egyrészt számos, a foglalkoztatást elősegítő pályázatnál feltétel, másrészt ennek hiányában lehetetlenné válik a már megítélt munkaerő-piaci támogatások lehívása. A másik fontos ok, hogy ezek a programok áfamentesek, így több ember részt vehet a képzéseken.  A "program" a teljes képzési időt jelenti, egy nyelviskolánál például azt az időszakot, amely alatt a diák az első nyelvórától a felsőfokú nyelvvizsgáig eljut - magyarázzák. Mint írják, a helyzetet a felnőttképzők csak új akkreditácók benyújtásával tudnák orvosolni, amelyek elkészítése és elbírálása hónapokat vehet igénybe és egy-egy képző intézményre akár 10 milliós költséget is róhat. A felkészülésre a felnőttképzési intézmények 8 napot kaptak, s ez nyilvánvalóan nem lehet elegendő. A szakma bízik abban, hogy a szerintük nem kellően átgondolt törvényt visszavonja a kormány - zárul a közlemény.

 

 

MTI Karrier

Mire lesz jó az egyetemi kártya?

Széles körben használható, multifunkciós egyetemi szolgáltató kártya fejlesztésére indított programot a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok centruma (DETEK). A pilot-projekt létrehozására irányuló partnerségi megállapodást a DETEK, az egyetemi könyvtár, valamint a hallgatói önkormányzat vezetői csütörtökön írta alá a fejlesztést támogató vállalatokkal.

hvg.hu Karrier

Felnőttképzés: a legnépszerűbb területek

Bár a válság hatására a felnőttképzési piac is zsugorodik, a pénzügyi és üzleti jellegű képzések továbbra is vezetik a tanfolyamok toplistáját. Kevesebb a magánszemély és több a vállalati képzés a piacon, de így is változatlanul népszerűek a számviteli ügyintézői, a mérlegképes könyvelői, vagy a társadalombiztosítási tanfolyamok.

Illegális foglalkoztatáson kapta a NAV Garancsi István biztonsági cégét

Illegális foglalkoztatáson kapta a NAV Garancsi István biztonsági cégét

Hatalmasat ment ma Kiss Norbert, simán verte az Eb-címvédőt a Hungaroringen

Hatalmasat ment ma Kiss Norbert, simán verte az Eb-címvédőt a Hungaroringen

Beugrott a Dunába a Margit hídról egy 19 éves férfi

Beugrott a Dunába a Margit hídról egy 19 éves férfi