szerző:
MTI

Májusban 556 200 álláskeresőt tartottak nyilván Magyarországon, számuk a válság kitörése óta először csökkent éves összehasonlításban, 2009 májusához képest 1,4 százalékkal - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján közölt legfrissebb munkaerőpiaci statisztikából.

Áprilishoz képest 45 300-zal - 7,5 százalékkal - csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma, és minden magyarországi régióban kevesebb lett a munkakereső. Az ÁFSZ adatai szerint Nyugat-Dunántúlon és Dél-Dunántúlon volt a legnagyobb mértékű relatív csökkenés áprilishoz képest, ahol 9,4  illetve 9,3 százalékkal esett vissza a nyilvántartott álláskeresők száma. Idén májusban a nyilvántartott álláskeresők számának szezonálisan kiigazított értéke 568 300 volt, így a kiigazított adatok szerint májusban 13,8 ezerrel csökkent a számuk. 

A munkaügyi kirendeltségeknél ugyanakkor kevesebb, 40 400 új állást jelentettek be a munkáltatók ami az előző hónaphoz képest négyezres, 9 százalékos), tavaly májushoz képest  pedig 2,1 százalékos csökkenést jelent. Az újonnan bejelentett állások 49,5 százaléka volt nem támogatott álláshely és 50,5 százaléka pedig támogatott foglalkoztatás. Tavaly ilyenkor ez az arány a nem támogatott állások esetében 36,2 százalék, míg a támogatott álláshelyek esetében 63,8 százalék volt. Májusban az új nem támogatott állások legnagyobb részét a fémfeldolgozási termékek gyártása, az egyéb gazdasági szolgáltatás, az építőipar, a mezőgazdaság és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén kínálták a munkáltatók. Az ÁFSZ adatai szerint a májusi zárónapig összesen 26 ezer állás maradt betöltetlen.

A pályakezdő álláskeresők száma 9 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz képest. A májusban a regisztrációba belépő pályakezdők száma az előző hónaphoz képest 8,1 százalékkal csökkent. Egy hónap alatt a számuk minden régióban csökkenést mutatott és Nyugat-Dunántúlon esett vissza a legnagyobb mértékben, 11,2 százalékkal. Arányuk az összes nyilvántartott álláskereső között 8,2 százalékos értéket mutatott, míg tavaly ilyenkor 7,6 százalék volt.

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya májusban 12,7 százalék, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,3 százalék volt. Az előző hónaphoz képest a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke 1 százalékponttal, míg a munkavállalási korú népességhez viszonyított mutatóé 0,6 százalékponttal csökkent.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti munkanélküliségi ráta Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által publikált legfrissebb adata 11,8 százalék, ami a munkaerő-felmérésből a 2010. február- áprilisra, a 15–74 éves népességre vonatkozóan kapott országos adatot mutatja. Ez az érték az egy hónappal korábban publikált adathoz képest stagnálást mutat és 1,9 százalékponttal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

2010. májusban 16 cég, összesen 543 munkavállalót érintő csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi központok kirendeltségein, áprilishoz képest 465 fővel, több mint 46 százalékkal csökkent a bejelentett elbocsátandó létszám. Az egy évvel korábbi, 2009 májusi bejelentések létszámtartalmához képest még jelentősebb, csaknem 80 százalékos volt a csökkenés.

hvg.hu Karrier

A legpiacképesebb diplomák 2010-ben

Informatikus? Könyvelő? Nővér? Melyek azok a szakmák, amelyekben a pályakezdő diplomások leginkább el tudnak helyezkedni 2010-ben? Külföldi és hazai kitekintés.

Megüzente a kormány: Karácsony ne úgy vezesse Budapestet, ahogyan Demszky

Megüzente a kormány: Karácsony ne úgy vezesse Budapestet, ahogyan Demszky

Kövér: Sajtószabadság van, nagyobb is, mint kellene

Kövér: Sajtószabadság van, nagyobb is, mint kellene

Az ár, az időtartam, és a cél sem stimmel a magyar kormány trieszti kikötővásárlásával

Az ár, az időtartam, és a cél sem stimmel a magyar kormány trieszti kikötővásárlásával

4,5 milliárdért vesz villanyautó-töltőket az állam

4,5 milliárdért vesz villanyautó-töltőket az állam

Irattartóban szállította a kokaint a menetrend szerinti busz sofőrje

Irattartóban szállította a kokaint a menetrend szerinti busz sofőrje

Itt az új Honda Jazz és csak hibrid lesz belőle

Itt az új Honda Jazz és csak hibrid lesz belőle