szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyarországi munkáltatók 70 százaléka nem tervez munkaerő-felvételt, de elbocsátást sem 2010 utolsó negyedévében, ugyanakkor az idei harmadik negyedévhez képest nőtt az elbocsátást tervezők aránya a Manpower munkaerő piaci szolgáltató legfrissebb felmérése szerint.

A megkérdezett szervezetek 13 százaléka szerint várhatóan nő az alkalmazottak száma az utolsó negyedévben, míg a harmadik negyedévben csak a munkáltatók 7 százaléka, 2009 negyedik negyedévében pedig 10 százaléka számolt létszámbővítéssel - mondta Szekeres Katalin, a Manpower Magyarország marketing és toborzási vezetője. A munkáltatóknak ugyancsak 13 százaléka tervez létszámcsökkentést, a harmadik negyedévben csak 4 százalék volt ez az arány, ugyanakkor az előző év utolsó három hónapjában még 14 százalék.

A Manpower munkaerő piaci mutatója - amelyet a létszámbővítést és -csökkentést tervező munkaadók arányának különbségéből számolnak - így a negyedik negyedévre nullán áll, szemben a harmadik negyedéves +3 százalékkal, és az előző év azonos időszaki -4 százalékkal. A reprezentatív felmérést több mint 750 munkáltató megkérdezésével készítették el.

Az iparági összehasonlításban - az egész gazdaság beindulása szempontjából kulcsfontosságú - ipari termelésben a legpozitívabbak a munkáltatók várakozásai, itt 11 százalék a munkaerő piaci mutató értéke, ez 3 százalékpontos növekedést jelent az előző negyedévhez képest. A munkaadók csaknem valamennyi szektorban erősödő foglalkoztatási szándékról számoltak be -. derül ki a felmérésből. A létszámcsökkentést tervező ágazatok többsége szezonhoz kötött, így nem meglepő, hogy nem számolnak munkaerő-felvétellel. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a kereskedelemben - amelyben a karácsony miatt hagyományosan fellendülést hoz az utolsó negyedév - sem terveznek létszámbővítést - mondta G. Nagy Balázs, a Manpower üzletfejlesztési igazgatója.

A sok betöltetlen álláshely egyrészt a magyar munkavállalók alacsony mobilitása miatt van, másrészt azonban sokszor nem illeszkednek a pályázó kvalitásai ahhoz a munkához, amelyre jelentkezik. A munkáltatók gyakran azért nem találnak megfelelően képzett munkaerőt, mert nem tudnak országosan keresni, csak saját régiójukban - derül ki a felmérésből.

Karrier

Miért tabu, hogy ki mennyit keres?

Nyugaton az álláshirdetésekbe gyakran beleírják, mennyi bért tudnak kínálni a munkáért, nálunk viszont általában a jelöltnek kell megmondania, milyen bérre számít. Miért tabu, ki mennyit keres vagy egy cég mennyit kínál egy pozícióért?

Karrier

Egy szokatlan felvételi vizsga

A munkáltatók egyre gyakrabban keresnek felsőfokú üzleti végzettséggel, azon belül is elsősorban MBA-vel (Master of Business Administration) rendelkező munkatársakat, vezetőket. Ebben a versenyben azok, akik jó nevű, színvonalas egyetemre jártak, előnyt élveznek.

MTI Karrier

Munkaerőt toboroz a Skoda

A Volkswagen leányvállalata, a cseh Skoda Auto ismét több száz dolgozót vesz fel, miután augusztusban majdnem ezer fővel bővítette alkalmazotti állományát - erősítette meg a Skoda szóvivője, Jaroslav Cerny a Hospodarské Novinynak.

MTI Karrier

Vengéglátósokat toboroznak Ausztriába

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) Ausztriába, vendéglátóipari területre szervez munkaerő-toborzást október 5-én - olvasható az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján.

hvg.hu Karrier

Ősszel kivirul az álláspiac, de télen már aggódhatunk?

Vége a nyárnak, a szabadságolások után minden visszazökken a rendes kerékvágásba - a munkahelyen is. Hogyan értékelik az elmúlt három hónapot a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó cégek? Várható-e fellendülés a foglalkoztatás terén ősszel? Aktuális kérdések.

10 millió forint fölé kúszott a Suzuki Swace listaára

10 millió forint fölé kúszott a Suzuki Swace listaára

"Ha Gorbacsov keményvonalas vezető lett volna, akár még mindig uralkodhatna"

"Ha Gorbacsov keményvonalas vezető lett volna, akár még mindig uralkodhatna"

Fullajtár Andrea: Döntenem kellett, rámegyek-e testileg és lelkileg a küzdelemre

Fullajtár Andrea: Döntenem kellett, rámegyek-e testileg és lelkileg a küzdelemre