Maradhat a mobiltelefon a magyar iskolákban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

Az oktatási jogok biztosa szerint a gond az, hogy a legtöbb szülőnek fogalma sincs, mire is használhatók a technikai újdonságok. A probléma pedig már Magyarországon is jelen van. Az oktatási államtitkárság közoktatásért felelős helyettes államtitkára szerint ezzel a problémával egyelőre nem kell foglalkozni.

Kitiltja az angol iskolákból a mobiltelefont a brit kormány. Magyarországon az oktatási államtitkárságon azt mondják: itthon egyelőre nem kell foglalkozni a problémával - hangzott el az RTL Híradóban hétfőn.

Az egyik nagykanizsai iskola igazgatója szerint benne van ugyan a házirendben, hogy tilos telefont használni, de a diákok ezzel nem törődnek. Bene Csaba, a Zsigmondy Vilmos és Széchenyi István Szakképző Iskola igazgatója azt mondta, várja, hogy legyen az angolhoz hasonló rendelet Magyarországon is.

Cserpák Ferencné, a debreceni Balásházy János Szakközépiskola és Gimnázium igazgatója szerint előfordul, hogy a gyerekek olyan felvételeket készítenek, amelyek személyiségi jogokat sértenek. Ezek felkerülhetnek közösségi oldalakra, aminek beláthatatlan következményei lehetnek.

Az oktatási jogok biztosa szerint a gond az, hogy a legtöbb szülőnek fogalma sincs, mire is használhatók a technikai újdonságok. A probléma pedig már Magyarországon is jelen van. "Gyakran azért vernek meg, azért aláznak meg valakit, hogy azt felvegyék és a közösségi oldalakra feltehessék" - mondta Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa.

Az oktatási államtitkárság közoktatásért felelős helyettes államtitkára szerint ezzel a problémával egyelőre nem kell foglalkozni. "Az angolszász oktatásban fennálló brutalitási viszonyoktól messze vagyunk. Azt gondolom, ez a mobiltelefonos probléma nem jelent nálunk veszélyt" - mondta Gloviczki Zoltán.

A közoktatásért felelős helyettes államtitkár szerint az elektronikai eszközök használata az agressziótól függetlenül problémát okoz az iskolában, de azt az intézményeknek kell a házirendben szabályozniuk, mit engednek és mit nem.