szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Karácsony előtt néhány nappal veheti csak fel novemberi fizetését több mint 16 ezer pedagógus, a magán- és alapítványi iskolák ugyanis még nem kapták meg állami támogatásukat - közölte az eduline.hu. A minisztérium azt ígéri, péntekre minden intézményfenntartóhoz megérkezik a pénz.

Legkésőbb pénteken megkapják állami támogatásukat a magán- és alapítványi iskolák - közölte az eduline.hu kérdésére a köznevelési államtitkárság. Ez azt jelenti, hogy 16 ezer tanár leghamarabb december harmadik hetében veheti fel novemberi fizetését.

A portál szerdán számolt be arról, hogy késik a magán- és alapítványi iskolákban dolgozó pedagógusok novemberi bére, az intézmények számlájára ugyanis nem érkezett meg az állami támogatás.

Az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének alelnöke, Bak Zsófia akkor azt mondta, az iskolák legalább kilencven százaléka nem tud más forráshoz, tartalékhoz nyúlni, az állami támogatástól függenek, ezért - hiába van december közepe - nem tudják átutalni dolgozóiknak a novemberi munka után járó bért.

A köznevelési államtitkárságon az eduline.hu kérdésére most azt közölték, a késés oka, hogy a "megnövekedett többletigény túllépte a rendelkezésre álló forrásokat". "Az államtitkárság a kormány részére előterjesztést készített, melyben az előirányzat összegének túllépését, a hiányzó források rendelkezésre bocsátását kérte.

A kérés teljesítéséről a kormánynak határozatot kellett hoznia, amelynek közzététele a Magyar Közlönyben tegnap megtörtént. Így azonnal sor kerülhet a decemberi havi átlagbér alapú támogatás folyósítására" - írták. Hozzátették, hogy az Emmi, a gazdasági minisztérium és az államkincstár "mindent elkövet annak érdekében, hogy a fenntartók a lehető leghamarabb hozzájussanak a támogatáshoz".

Összesen 16 ezer pedagógus és 2-3 ezer segítő munkatárs dolgozik magán- és alapítványi oktatási intézményekben, amelyekből körülbelül ezer van az országban - írta a beszámoló.

Az iskolák eddigi támogatási rendszerét éppen ebben a tanévben módosították, az eddigi normatív támogatásokat a tanárok bérére kiterjedő állami támogatás váltotta fel, ez azonban kevés a fenntartáshoz, az alapítványi iskolák jelentős részében, eltérő mértékben ugyan, de a szülőknek kell megfizetniük a többletszolgáltatásokat.

Csütörtöktől másképp járnak a körúti Combinók

Csütörtöktől másképp járnak a körúti Combinók

16 újabb játék jön a Google Stadiára, köztük 2019 egyik legjobbja is

16 újabb játék jön a Google Stadiára, köztük 2019 egyik legjobbja is

Törökországban egy hónap után csökkent ismét ezer alá az új fertőzöttek napi száma

Törökországban egy hónap után csökkent ismét ezer alá az új fertőzöttek napi száma