szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Edinburgh-i Egyetem szakemberei által vezetett kutatócsoport szerint újabb bizonyítékot találtak arra, hogy a depresszióért részben a génjeink a felelősek.

Több száz újabb gént hoztak összefüggésbe a kutatók a depresszióval - derült ki a Nature Neuroscience című folyóiratban publikált új tanulmányból, amely azokra a személyiségtípusokra is rávilágít, akik fogékonyabbak lehetnek a betegségre.

Az Edinburgh-i Egyetem szakemberei által vezetett kutatócsoport három nagy adatbázis információit felhasználva elemezte több mint kétmillió ember egészségügyi adatait és DNS-ét, aminek eredményeként 269 olyan gént azonosítottak, amely összefüggésben áll a depresszióval. (Korábban több gyógyszerről is azt mondták, hogy felelősek lehetnek a depresszió kialakulásáért.)

A kutatók egy újfajta statisztikai módszert alkalmazva azonosították a DNS azon részeit, amelyek megegyeztek a depressziós és például a dohányzó embereknél. Az eredmények azt sugallják, hogy a depresszió kiváltó tényezője lehet a dohányzásnak néhány embernél, ám további vizsgálatokra van szükség az összefüggés megértéshez.

©

A témában született eddigi legnagyobb tanulmány szerint továbbá a szorongással és érzelmi bizonytalansággal járó neuroticizmus depressziót okozhat. Ez az összefüggés segíthet a kutatóknak rávilágítani az olyan személyiségjegyekre, amelyek növelhetik a betegség jelentkezésének kockázatát.

"Ezek az eredmények újabb bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a depresszióért részben a génjeink a felelősek. Reméljük, hogy az eredményeink segítenek megérteni, hogy bizonyos emberek miért hajlamosabbak jobban a depresszióra, mint mások, és, hogy miként tudnánk a jövőben hatékonyabban segíteni a depresszióval és szorongással küzdőkön" – mondta a kutatást vezető Andrew McIntosh, az egyetem professzora.

Izraeli kutatók korábban nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint a lónyugtató ketamin szájon át történő alkalmazása hatékonyan és biztonságosan csökkenti a depressziós tüneteket. Egy hosszú távú amerikai kísérlet pedig azt bizonyította be, hogy a városi zöldfelületek látványa jelentősen csökkenti a környéken élőkben a depressziót.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is ismertető Facebook-oldalát.

Újabb 4 millió maszk érkezik Kínából Magyarországra

Újabb 4 millió maszk érkezik Kínából Magyarországra

Ez történt: előrelépés a koronavírus elleni oltóanyag ügyében

Ez történt: előrelépés a koronavírus elleni oltóanyag ügyében

Igazi tavaszi időt láthatunk az ablakokon keresztül

Igazi tavaszi időt láthatunk az ablakokon keresztül