HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?

A 2030-as évek munkaerőpiacát várhatóan három fő tényező alakítja majd: az információtechnológiai átalakulások, a demográfiai változások és a felgyorsuló globalizáció. A valószínűsíthető álláspiaci változásokat bemutató cikksorozatunk második részében a kereskedelem, a kommunikáció és az energiatermelés jövőjéről esik szó.

Kereskedelem 

A korábbiakban...
Cikkünk első részében a mezőgazdaság, az egészségügy és a pénzügyi szektor jövőjéről esett szó.

Társadalmi és technológiai változások | A népességnövekedés következménye a nagyobb mértékű fogyasztás. A környezettudatossággal nő a zöldtermékek és -technológiák iránti kereslet. A fejlett adatelemzés, valamint a természetbarát szempontok érvényesítése új szolgáltatásmodellek kidolgozására inspirálják a kereskedőket. Ezek a modellek lehetővé teszik a fogyasztók pontos profilírozását, a profilnak megfelelő egyedi termékek előállítását. A márkaépítés szintén átalakul: a márkafejlődést alulról felfelé érvényesülő, fogyasztóközpontú szempontok mozgatják majd. A vásárlói igények automatizált elemzésével – minimális emberi beavatkozás mellett – cégen belüli további almárkák generálódhatnak.

Változások az álláspiacon | A nagyobb fogyasztás alacsonyan illetve magasan kvalifikált kereskedelmi szakmák – például az eladóasszisztensek illetve az adatelemzők – iránti keresletet is növelheti. A terület számítógépesítése és a többcsatornás (on- és offline) kereskedelem hatására folytatódik az eddigi tendencia: kevesebb lesz a klasszikus bolti eladó, több az internetes értékesítő, valamilyen szintű digitálisírás-tudás viszont mindegyiknél alapkövetelmény lesz. Ugyanígy fontos marad az is, hogy a vásárló élményként élje át a boltban töltött időt, térjen vissza, legyen hűséges a márkához. A fizetési folyamatok automatizálásával a hagyományos pénztárosi állás is a veszélyeztetett kategóriába kerülhet.

Új állások | Az eladó-vásárló interakció gördülékenységét, a termék és a fogyasztó egymásra találását egyszerre készíti elő majd hacker, adatbányász, PR-os, biztonsági szakember és személyes webmenedzser. Mások kizárólag az eladásra mint élmény megélésére alakítanak ki módszereket. A mérnöki, matematikusi és szociológusi erényekkel rendelkező egyszerűség-szakértő a kereskedelmi folyamatokat racionalizálja, például az ötlépcsős eladásokat két-három lépcsősre redukálja. A játékosítás kereskedelmi térhódításával a nagyobb üzletláncok és cégek gamifikációs szakértőket alkalmaznak. Az értékesítési helyszínek és a termékek környezetbarát jellegét zöldszakértő garantálja és ellenőrzi majd.

Kommunikáció, média

Társadalmi és technológiai változások | A médiumok konvergenciája, a dolgok internete és a számtalan hordható/viselhető technológia együttes hatásaként a fizikai és a virtuális valóság, az offline és az online közegek teljesen egybemosódnak. Ez a végtelenbe tartó sávszélességű közeg folyamatosan termel ki új médiaformákat, a hagyományosak – például a rádió és a televízió – pedig a közeg követelményrendszereihez igazodva alakulnak át, élnek tovább. A társadalom minden szegmense aktív és interaktív médiafogyasztó, az online oktatás és a játékosított tanulás lassan háttérbe szorítja a klasszikus osztálytermeket.

Változások az álláspiacon | Az egészségügy mellett várhatóan a média és a kommunikáció kínálja majd a legtöbb teljesen új állást. E szektorban lesz a legjellemzőbb, hogy a munkavállalók egy-egy programra szerződnek, és miután az lezárul, újat keresnek. Az állások fele várhatóan távmunka lesz, amiben ez az ágazat a vezető, de a teljesen kevert valóság, az összes érzékszervünket igénybe vevő metaverzumos interakciók képlékennyé tehetik a „hely” fogalmát. A technológiailag képzettebb felhasználók miatt a kritikus online infrastruktúra, azaz az egész metaverzum fenyegetettsége nő, ami a meglévők mellett új tervezői és biztonsági állásokat teremt.

Új állások | A felhasználó VR-élményét, azaz „virtualitás adagját” igény esetén érzékszervösztönző specialisták szabályozzák. A személyek meghalnak, az adatok nem, így virtuális hagyatékunkat digitális régészek kezelik. Az online hírtermelés ökorendszerek feladata, az egyszerűbb anyagokat programok állítják össze és írják meg. Munkájukat szoftverkoordinátor ellenőrzi. A médiaremixer a mai DJ-k és VJ-k utóda, video-, audió-, kép- és szöveges anyagokat dolgoz össze koherenssé. A programok médiakampányát mémdoktorok kivitelezik, a közben termelt információfelesleget adatszemét-menedzserek tüntetik el. Az életnaplózás az egyik leginkább keresett szakma lehet majd, különösen a napi egy teránál több információt termelő „terabájtost” fizetik meg jól. Nő a szabad munkaerőt nyilvántartó tehetségaggregátorok szerepe is.

©

Energiatermelés

Társadalmi és technológiai változások | A klímaváltozás következményeinek csökkentését célzó törekvések hatására a nem fosszilis, megújuló energiaforrások (szél, víz, nap, biomassza stb.) 2030-ban az EU energiafogyasztásának 40 százalékát elégítik ki, viszont a gázfelhasználás is nő. Az elektromos autók és a megújulók lassú térnyerése, a források elosztott használata egyre komolyabb kihívások elé állítja a villamos hálózatok üzemeltetőit. A szektor másik meghatározó jelensége a rugalmasabb, decentralizáltabb termelés, a helyi mikrogridekből összeálló okos energiahálózat elterjedése, amelyhez a befektetőbarát szabályozási környezet kialakítása jelentősen hozzájárul.

A HVG Extra Business cikke

Új állások | Az új energetikai létesítményeket megújulóenergia-mérnökök tervezhetik majd, illetve ők vezetik a helyszíni kivitelezést is. Az integrált tetőrendszer-tervező feladata elsősorban a napelemek hatékony működtetésének, az esővíz hasznosításának, a ház alacsonyabb áramfogyasztásának kialakítása lesz. Az energiabetakarító használati tárgyak felhasználásával gyűjti az emberi kinetikus energiát, amivel például infokommunikációs eszközök, de nagyobb csoportok esetében épületrészek is működtethetők. A zöldszempontokat kíméletlenül érvényesítő szeméttervező munkaköre több ágazatra, köztük az energiaszektorra is kiterjed majd. A környezet és az energiahasználat egyensúlyát hatósági ökoszisztéma-hitelesítők vizsgálhatják.

Változások az álláspiacon | Az álláslehetőségeket a megújuló energiák elterjedése határozza meg, a legtöbb új állás e tendenciának – például a virágzó napelempiacnak – köszönhető. Az automatizálás egyik következményeként háttérbe szorul azonban néhány hagyományos, általában alacsonyabban kvalifikált munkakör, például a mérőóra-leolvasó vagy a bányászati tevékenységek. Mindezek ellenére a változások nem lesznek olyan drámaiak, mint például a mezőgazdaságban vagy a média világában. Az új állásokat betöltők többségét környezetvédelmi szakértő segíti majd a munkájában.

Kömlődi Ferenc írása eredetileg a HVG Extra Business 2015/3-as számában jelent meg. Hasonló cikkeket a HVG Extra Business legfrissebb számában olvashat, amely a hatékonyság, időgazdálkodás és fókuszálás témáját járja körbe. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat is – a kiadónál!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A hivatalos bemutató előtt kiszivároghatott, hogyan néz majd ki az Android 12

A hivatalos bemutató előtt kiszivároghatott, hogyan néz majd ki az Android 12

Janet Jackson 55 éves lett, és megszabadult több fontos ruhadarabjától

Janet Jackson 55 éves lett, és megszabadult több fontos ruhadarabjától

Elkezdheti az abortusz szabályainak szigorítását az amerikai legfelsőbb bíróság

Elkezdheti az abortusz szabályainak szigorítását az amerikai legfelsőbb bíróság