HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár önmagukban senkinek nem hoznak csodás fejlődést, nem is teljesen haszontalanok, sőt néha kifejezetten szórakoztatók azok az alkalmazások, amelyek készségeink és képességeink fejlesztését ígérik. Ezekből mutatunk be most néhányat.

AIRbility

A HungaroControl toborzási célból készült, de különböző készségek tesztelésére és fejlesztésére is alkalmas appjában a mindennapi légiforgalom-irányító munkához szükséges készségek kerülnek elő, öt felvonásban. Az „itt a piros, hol a piroshoz” hasonló, de annál azért nagyobb odafigyelést igénylő játékon túl a programban memóriateszt és reakcióidő-próba is van, ami a színlátás mellett azt is méri, mennyire képes a felhasználó elirányítani valamit sok mozgó tereptárgy között. Hogy a toborzást egészen komolyan gondolja a vállalat, arról mi magunk is megbizonyosodtunk, amikor egy 7 ezer pontos cél több mint 73 ezer pontos túlteljesítése után toronylátogatásra szóló meghívót kaptunk a HungaroControl HR osztályától.

Ár: ingyenes

Platform: iOS, Android

NeuroNation

A készség- és képességfejlesztő programoknak motiválóknak, rendszereseknek, valamint célhoz és személyes teljesítményhez igazítottaknak kell lenniük ahhoz, hogy mérhető hatásuk legyen a kognitív funkciókra – erre jutott a németországi Max Planck Társaság tanulmánya. A NeuroNation nevű alkalmazásban először néhány kérdésből és pár szintfelmérőből álló bevezetőn, majd gyors regisztráción kell átesnünk, ami után már „csak” annyi a dolgunk, hogy napi szinten elvégezzük a kifejezetten a korábbi teljesítményünk figyelembevételével kiadott feladatokat. Az agytréner-alkalmazás előfizetés nélkül is használható, de ebben az esetben csak véletlenszerűen kapjuk a napi kihívásokat.

Ár: ingyenes / a vállalt időszaktól függően havi 4-7 euró (a hosszabb időszakokra gyakori leértékelésekkel)

Platform: web, iOS, Android

Eidetic

A több képességre is kiterjedő agytorna helyett az Eidetic egyetlen dolgot állít fókuszba: a memóriát. Azt viszont meglehetősen életszerű módon teszi. Az alkalmazásban mi magunk állíthatjuk be, mit szeretnénk memorizálni: megadhatók a készülékünkből kiválasztva valós telefonszámok, továbbá szavak, számok vagy idézetek is. Az egyes elemekhez beállítható, hogy napi, kétheti vagy havi gyakorisággal szeretnénk-e az anyagot átismételni. Az ingyenes alapverzió csak napi egyetlen elem kikérdezését teszi lehetővé, az app (egyszeri) fizetős formában használható jól.

Ár: ingyenes / 1600 forint

Platform: iOS

Zirkl

A látott dolgok és a kéz mozgásának célzott összekapcsolása sok emberi képességet megalapoz. Szintje befolyással van például az írás elsajátítására vagy a kézügyesség alakulására is. A gyerekeknek mindenképpen hasznos, felnőtteknek pedig kihívást jelentő Zirkl alkalmazásban színekkel négy részre osztott kör jelenik meg, benne pedig egy ide-oda járó mutató. Az egyre gyorsabban mozgó mutató színe folyamatosan változik, és akkor kell a képernyőhöz érni, amikor a színének megfelelő tartományba ér. A kivárásra kár építkezni, a szem-kéz koordinációt fejlesztő alkalmazás az „egy hiba, egy élet” elvét követi: ha a mutató egyszer elhagyja az adott színtartományt, vége a körnek.

Ár: ingyenes

Platform: iOS

Rhythm Trainer

Bármilyen hangszeren játszik is valaki, a jó ritmusérzék elengedhetetlen, de például a táncoláshoz sem árt. Fejlesztésében sokat segíthet a Rhythm Trainer, amely gyorsan felméri használója képességeit, és utána személyre szabva működik: haladásunk alapján figyel arra, hogy kihívást jelentő, de még teljesíthető feladatokat adjon. A fejlesztők szerint napi 10–15 percnyi gyakorlással nemcsak a ritmusérzékünk fejlődhet látványosan, hanem – közvetetten ezáltal – egyre inkább képesek leszünk arra is, hogy hallás után visszajátsszunk ritmusokat. Sőt sok gyakorlással egy idő után a kották ritmusjelzéseit is elsajátíthatjuk. Az alkalmazás zenét tanulóknak különösen hasznos lehet, de tapasztalatunk szerint szórakozásként sem utolsó. Az appban 116 szint van, amelyből az első 14 ingyenes.

Ár: ingyenes / 1000 forint

Platform: Android

King of Math

A King of Math az alapvető matematikai műveletek gyakorlásával fejleszti számolási képességünket – és nem mellesleg a sebességünket. A grafikailag és hangzásban is középkori köntösbe bújtatott játék lényege ugyanis a gyors fejszámolás, ahol a megoldások gyorsaságával egyenes arányban növekszik a pontszámunk. A feladatok az alapműveletekkel indulnak, de később (az alkalmazáson belüli fizetés után) előkerül a geometria, a tört számok és a statisztika témaköre is. A programnak létezik hasonló alapokra épített, de kicsit szebb-jobb második része is.

Ár: ingyenes / 1000 forint

Platform: iOS, Android (csak az első rész)

Nyelvet tanulna? Próbálja ki ezeket az appokat!

A mobilon és weben elérhető nyelvtanulás már jócskán túllépett a digitális szótárfüzet szintjén, a szavak magolásán túl komplexebb lehetőségeik vannak a tanulni vágyóknak. Sőt a legtöbb szolgáltatás már a motivációra is figyel.

Balogh Csaba cikkét teljes terjedelmében elolvashatja a HVG Extra Business 2017/2-es számában.

A magazin friss lapszámában kreatív szakmák gyakorlataiból mutatunk mintát azok számára, akik fejlődni szeretnének, vagy akár csapatot, vállalatot vezetnek folyamatosan megújuló környezetben. A lapban emellett kiemelten foglalkozunk a kreativitáshoz szorosan kötődő dizájntémákkal is. Keresse a magazint az újságárusoknál, vagy rendelje meg itt kedvezménnyel!

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Extra Business Business magazin

11 cikk, amit csak akkor olvasson el, ha sikeres akar lenni

A kreativitás ma már nem csupán a művészi alkotótevékenységek sajátja, alapvető készségként kell magunkénak tudnunk, ha olyan területen dolgozunk, amely folyamatosan fejlődik. Íme néhány tipp a klasszikus kreatív szakmák gyakorlatából.

Orbán, a virológus – az EU-nak nincs oltása ilyen ellen

Orbán, a virológus – az EU-nak nincs oltása ilyen ellen

Sikkasztás gyanúja miatt letartóztatták Siklósnagyfalu polgármesterét

Sikkasztás gyanúja miatt letartóztatták Siklósnagyfalu polgármesterét

Lassulóban a járvány terjedése a briteknél

Lassulóban a járvány terjedése a briteknél