HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sosem volt még ennyire egyszerű hozzájárulni az éhezés, a vérhiány vagy akár egy közeli kátyú felszámolásához. Néhány percnyi telefonnyomkodással is segíthetünk közvetlen vagy tágabb környezetünkön.

Járókelő

A bosszantó köztéri problémák megoldását tűzte ki célul a már négy éve működő Járókelő. A szolgáltatás azokat a városlakókat célozza meg, akik rendszeresen belefutnak lakóhelyük gondjaiba, idejük viszont nem nagyon van utánajárni annak, kinek is kell szólni például egy letört szemétláda vagy egy lekopott zebra ügyében. A Járókelő főként önkéntesekből álló csapata fogadja a bejelentést, összegyűjti a probléma megoldásához szükséges infókat, majd továbbítja az illetékes önkormányzatnak, cégnek, szervezetnek. Utána is nyomon követik az ügyet: ha szükséges, akár újraküldik a bejelentést. Sokszor azonban már egyetlen szakszerű megkeresés is elég: a Járókelő saját statisztikája szerint tavaly év végéig közel nyolcezer bejelentés megoldásához járultak hozzá tíz magyar városban.

Véradás – Vöröskereszt

Az elképzelhető összes szempontból végigjárja a véradás tematikáját a Magyar Vöröskereszt meglehetősen leíró nevű alkalmazása (iOS/Android). A program az egyelőre csak érdeklődő vagy kezdő véradókat tudástárral segíti, amelyben a készítők a teljesen általános „Ki lehet véradó?” kérdésen túl olyan speciális eseteket is taglalnak, mint hogy adhat-e vért tetovált és / vagy piercinges személy. (A válasz nem is olyan egyértelmű igen.) Ha már megvan az elhatározás, a Térkép menüpontban jól gondozott adatbázist kapunk: a minden nap készen álló vérfogadó helyek mellett az eseti véradásokat, és mindegyik helyszín nyitvatartását is folyamatosan feltüntetik. A térképen aktuális tartózkodási helyünktől vett 1–25 kilométeres távolságra is szűkíthetünk, és annak alapján is, melyik nap tudnánk menni. Az appot haladó véradóknak is érdemes letölteniük: a naptári számlálót az utolsó alkalomra görgetve megnézhetjük, mikor adhatunk legközelebb vért, és erről emlékeztetőt is kérhetünk.

Jó sztorikra vágyik? Íme 11 cikk, amit mindenképp érdemes elolvasnia!

Tanulságos filmes példák, példaértékű céges sztorik és különleges életutak - a HVG Extra Business friss száma azt járja körül, miként segíthetik a történetek karrierünket, életünket, cégünk sikerét.

Vigyél haza!

Már több mint három éve működik, és közel harmincezer felhasználója van a Telenor és a Vigyél haza! alapítvány közösen kialakított alkalmazásának (iOS/Android). A nevéből azt gondolhatnánk, hogy menhelyi állatok otthonhoz juttatását segítő programról van szó, de ennél jóval többet tud. Egyrészt valóban vannak ilyesmi funkciói: elveszett vagy éppen talált kutyát jelenthetünk be a segítségével, a Kutyát szeretnék menüpontban pedig automatikusan a legközelebbi menhelyes állatokat mutató térkép és lista ugrik fel. Ott tallózva minden kutyáról találhatunk leírást, mikrochipszámmal és persze fotóval kiegészítve. Kutyatulajdonosoknak is hasznos dolgok is kerültek az appba. Ilyen például a kutyabarát szállások és éttermek, valamint kutyafuttatók térképes keresője, valamint az elsősegélyhez segítséget adó, részletesen kidolgozott tudástár. Az appbéli regisztrációnak van egy előnye: felvihetjük saját kutyánk adatait, és ha eltűnne, akkor a mobilunkról riaszthatjuk a környéken lakó felhasználókat, akik a fotó mellett minden adatot rögtön látni fognak a keresett állatról.

Kutató-Mentő Személykeresés App

A Vöröskereszt eltűnt személyek felkutatásában segítő alkalmazása hasonló alapelvre épít, mint a dugók elkerülésében segítő Waze: miért is szerelnénk fel mindenhová érzékelőket, amikor ma már mindenki zsebében ott lapul egy olyan telefon, amelyet használva (névtelenül) pontosan megfigyelhető a rendszerhez csatlakozó felhasználók mozgása? Míg azonban a Waze-nél ezek az adatok a közúti navigációt segítik, a vöröskeresztes alkalmazásban az eltűnt személyek keresését. Az androidos app tulajdonképpen jeladót csinál a telefonunkból: a vonatkozó gomb megnyomása után a rendszer rögzíteni kezdi az adott eszköz tulajdonosának útvonalát. A funkciót akkor kell aktiválni, ha önkéntesként csatlakozunk egy személykereséshez: a kutatás-mentés szakmai irányítói így látni fogják ugyanis, hogy a csatlakozott emberek milyen területet jártak már be. Így aztán sokkal gyorsabban átfésülhet egy-egy területet a csapat, anélkül, hogy minden önkéntes kezébe – igen drága – jeladó berendezést kellene adni.

ShareTheMeal

Az Élelmezési Világprogram által elkészített ShareTheMeal alkalmazás (iOS/Android) elindítása után rögtön hasonló feliratú gombba futunk bele, amelyre rányomva már csak azt kell eldöntenünk, mennyire szeretnénk segíteni. Egyetlen éhező kisgyerek egynapi étkezésének finanszírozása 0,40 euróból jön ki, ami tesztünk idején 123 forint volt. Már ezzel a kis összeggel is boldogabbá tehetjük valakinek egy napját, ráadásul vannak hetes, hónapos és éves lehetőségek is. Az időszak kiválasztása után egy böngészőablakot jelenít meg az app: ebben kell megadnunk bankkártyánk számát, lejárati idejét, valamint a hátoldalán látható háromjegyű biztonsági kódot. A 20 másodperces „procedúrát” ráadásul csak egyszer kell végigvinni, az alkalmazás a következő segítésünknél már ismerni fogja kártyaadatainkat. Így bármikor újra adakozhatunk, vagy egy facebookos bejelentkezés után nyomon követhetjük ismerőseink adományait is – ezzel amolyan jótékonysági versenyre serkentve ismerőseinket. Hogy a közös cél elérése nem is olyan lehetetlen, azt jól szemlélteti, hogy az ENSZ világétkeztetési szervezete szerint már hússzor annyi okostelefon-felhasználó van a világon, mint éhező kisgyerek. Ha tehát mindenki csak háromhetente egyszer rányomna a 123 forintos gombra, a világ már sokkal jobb hely lenne.

Balogh Csaba cikke eredeti formájában a HVG Extra Business 2016/4-es számában olvasható el. Kíváncsi, hogyan segíthetik karrierjét vagy cégének sikerét a történetek, és hogyan aknázzák ki a sztorik erejét a profik? A HVG Extra Business friss számának középpontjában a történetmesélés áll. Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg itt kedvezménnyel!

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Norvégiában vizsgálják, biztonságos-e a Pfizer vakcinája az idős, súlyos beteg emberek esetében

Norvégiában vizsgálják, biztonságos-e a Pfizer vakcinája az idős, súlyos beteg emberek esetében

Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt