HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ma már szinte teljes körű a hozzáférés az információkhoz és adatokhoz, így minden korábbinál fontosabb a kérdés: mi alapján szűrjük meg a sokféle információt, hogyan építhetünk az adatokból gyakorlati tudást. A HVG Extra Business friss lapszámának cikkei ebben segítenek.

A képre kattintva kedvezménnyel rendelheti meg a lapot!

A gondolkodás, a kreativitás, az együttműködés csak más emberek társaságában fejlődik, leginkább akkor, ha nálunk tapasztaltabbaktól, eltérő szemléletmódúaktól van lehetőségünk ezeket a képességeket elsajátítani. Az így szerzett tudás megkülönböztethető képességeket kölcsönözhet nekünk. A mentorálás ráadásul nemcsak a tudás megszerzése és beépítése során fontos, hanem a minőségi emberi kapcsolatok kialakításában is. Az alábbiakban a HVG Extra Business téli lapszámából válogatunk inspiráló anyagokat, azok fő tanulságaival.

1. A tanuláshoz bizonyos fokú alázat szükségeltetik

Az élet rövid, a tanulásra rendelkezésre álló idő korlátozott, irányítás nélkül értékes éveket vesztegethetünk el – vallja Robert Greene nemzetközileg elismert tanácsadó. Szerinte mindazt, amire szükségünk van, megtanulhatjuk könyvekből, saját tapasztalatból és mások alkalmi tanácsaiból, ám ez a folyamat kétesélyes. A könyvekben található információkat nem a körülményeinkre és személyiségünkre szabták, és kevés tapasztalattal a hátunk mögött nehéz átültetni ezt az elvont tudást a gyakorlatba. Éppen ezért Greene úgy véli, a tanulás leghatékonyabb módja a mentor–tanítvány kapcsolat, aminek járulékos hozadékai is lehetnek. Írásában Greene rámutat, hogy a tanuláshoz bizonyos fokú alázat szükségeltetik. El kell ismernünk, hogy vannak emberek, akik nálunk sokkal jobban ismerik a szakterületünket. Az ő tudásbeli fölényük nem velük született tehetség vagy előjog eredménye, hanem az időé és a tapasztalaté.

2. A tájékozottság segíthet a nehéz döntések meghozatalában

©

A Wikipédia lehetőséget ad arra, hogy kiszolgálja azoknak az embereknek is a kíváncsiságát, akik nem szeretnek olvasni, vagy sok energiát fektetni a tudásba, csak tudni akarnak – állítja Gervai Péter, a magyarországi Wikipédia alapítója. Friss lapszámunk portré anyagában Gervai arról beszél: a Wikipédia aktuális lényege ott keresendő, hogy nincs a kíváncsiság kielégíthetőségének terjedelmi korlátja, így végtelen mennyiségű olvasnivalót kínál. Ráadásul az az előnye is megvan a könyvekkel szemben, hogy a közérthetőséget elsődleges szempontként kezeli, így az átlagember is jól tudja használni. „Nekem az a célom, hogy az emberek a szándékaik szerint tájékozottak legyenek – lehetőleg mindenről, és így tudjanak dönteni” – magyarázza Gervai.

3. A kamuhíreket nem cenzúrával lehet legyőzni, hanem oktatással

A kamuhírekről filozofálás cikkek, tanulmányok és konferenciák kedvelt témája lett a közelmúltban. Ha a kérdéskör szóba jön, jó eséllyel rögtön megjegyzi valaki: az aggasztó jelenség elterjedése Donald Trump amerikai elnök sajátos, az érzelemkeltést a tényeknél is előrébb soroló kommunikációs stratégiájának, valamint az effajta narrációk terjesztésében akaratlanul is segédkező Facebooknak köszönhető. A valóság persze ennél jóval összetettebb. A témával foglalkozni kell, de a kényelmes egyszerűsítésen alapuló hibáztatás helyett inkább az oktatásra fókuszálva. Azon belül is elsősorban a kamuhírekkel, téveszmékkel szemben legvédtelenebb csoportok kritikus gondolkodásának a fejlesztésére koncentrálva – ilyen csoport például az érzelmi töltetű cikkekkel könnyen befolyásolható időseké, továbbá az újfajta online felületeken mankó nélkül kóborló diákoké.

4. A kimagasló teljesítmény titka, hogy mi irányítsuk az életünket

A munkaerőhiány miatt egyre nagyobb a verseny a fiatal tehetségek megszerzéséért. A legjobbak maguk választhatnak a cégek ajánlatai közül, ráadásul – ha nem tetszik nekik a munka – pillanatok alatt odébb is állnak. A vállalatok egymással versenyeznek, hogy a fiatalok igényeinek megfelelő munkakörnyezetet és munkaköröket alakítsanak ki, ezért élményalapú megközelítéseket alkalmaznak, valamint egyre érdekesebb toborzási módszereket vetnek be. Az újfajta szemléletmód egyik eleme a motiválás átalakítása. Daniel H. Pink szerint a Motiváció 3.0 korszakába léptünk, amelyben a pénzbeli ösztönzőknél fontosabb az önirányítás, a szakmai igényesség és a céltudatosság. A kimagasló teljesítmény és az elégedettség titka, hogy mi irányítsuk az életünket, fejlődjünk, tanuljunk, alkossunk és jobbá tegyük a világot – véli a neves szerző. A modern motiváció korában született fiatal generáció számára a pénznél ösztönzőbb, ha a munkáltató meghagyja a szabadságot, fejlődési lehetőségeket kínál és közösségi tereket hoz létre a csapatmunkához.

5. Ne becsüljük alá magunkat nőként a szakmai életben

Paulien Strijland az a nő, akivel ritkán van lehetőség találkozni. Nem az ő neve szerepel a következő sikertermék bemutatóján, és nem is sztárelőadó. A befolyása mégis meghatározó az utóbbi három évtized digitális termékeinek innovációjára. Friss lapszámunkban a szakembert a technológiai szektorban tapasztalható nemi megkülönböztetésekről kérdeztük. Strijland szerint a nők nagyon alulbecsülik magukat. Míg a férfiak jellemzően nem látják akadálynak állásra jelentkezésnél, ha az elvárásokból csak 70 százalékot teljesítenek, a nők a 30 százalékos hiányra koncentrálva inkább nem jelentkeznek. Ezen a területen rengeteget segíthetnének a nők, ha támogatnák egymást a megfelelő pozíciók megpályázásakor. Nőként tegyünk lépéseket a céljaink felé, bátorítsunk barátokat, felejtsünk el legalább egy bizonytalanságot - javasolja Paulien Strijland. A férfiak számára is vannak tanácsai: segítsék a nőket, ajánljanak mentorálást nekik, keressenek aktívan nőket egy-egy pozícióra, kérjék ki a megbeszéléseken a nők véleményét, és vegyék komolyan a válaszaikat.

6. Igenis közünk van mások tragédiáihoz

"A migrációs válság sok szempontból nehezíti a mi munkánkat is, de azt hiszem, ennek köszönhetően legalább egyvalamit világnézettől függetlenül mindenki megérthetett: nem függetleníthetjük magunkat a távoli tájak történéseitől" - meséli kollégánknak Mészáros Antónia ex-tévés, aki a közelmúltban egy éles váltás után az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója lett. Szerinte igenis közünk van mások tragédiáihoz: ha valakit netán nem is motivál az együttérzés, attól még legalább felismerheti, hogy ha nem segít ott, ahol a legnagyobb a baj, akkor a kilátástalan helyzetbe került emberek kénytelenek a kitörés messze vezető útjait keresni. Az interjúban Mészáros Antónia arról beszél: élvezi, hogy nemzetközi kontextusban dolgozik, ugyanakkor hazai célokért is, és jó megélni, hogy energiája és lelkesedése másokra is hatással lehet.

7. Merjünk szembemenni a társadalmi nyomással

Itthon még ritkaságszámba megy, hogy az apa maradjon otthon a kisgyerekkel. Pedig az általunk megkérdezettek tapasztalata azt mutatja, hogy a mókuskerékből kicsit kiszálló, gyerekező apák hosszú távon megerősíthetik a családot. Szél Dávid pszichológus, az Apapara nevű oldal írója arról beszél: a család szempontjából még akkor is megéri a férfinak otthon maradnia egy-két hónapot, ha az anyagilag kevésbé kifizetődő. "Merjünk szembemenni a társadalmi nyomással, hiszen mi alakítjuk a világot, nincs semmi kőbe vésve" – üzeni feleségével együtt. Berta Gergőnek is voltak félelmei, amikor otthon maradt gyerekével, de gondolkodása átalakításával sikerült megoldani a helyzetet. "Le kellett lassítanom a sebességem, és elfogadni, hogy bár a világ rohan, nem maradok le semmi fontosról, mert a fontos épp az ölemben vigyorog” - meséli újságírónknak.

8. Ha lehetőségünk van megváltoztatni a helyet, ahol élünk, ne hezitáljunk

©

Balogh Péter és felesége, Balogh-Mázi Mária különös álmot dédelget: hogy a segítségükkel tíz éven belül tíz, legalább ezer főt foglalkoztató cég szülessen Magyarországon. Közös tanácsadó cégük, a Baconsult ma több mint húsz startupot mentorál. „Azt gondolom, hogy a techcégek, a startupok, a jó vállalatok buborékot jelentenek. Aki egy Preziben dolgozik, igazából nem is Magyarországon él, csak a GPS-koordinátái vannak itt. Azzal tudunk hatással lenni az országra, hogy ezt a buborékot növeljük. Mert aki ebben él, az többet vár el a politikusoktól is, az próbálja húzni az ország többi részét. Ezzel szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy ne menjenek el” - mesél portré anyagunkban Balogh Péter motivációikról.

A HVG Extra Business téli lapszámának középpontjában a tudásmegosztás és a mentorálás témája áll. Interjúkkal, portrécikkekkel, szakértői anyagokkal próbáljuk bemutatni az életen át tartó tanulás egyik módját, amely megkülönböztethető képességeket kölcsönözhet nekünk. Arról is szót ejtünk, hogy a tudásmegosztás és a mentorálás a minőségi emberi kapcsolatok kialakításában is rendkívüli jelentőséggel bír.

Keresse a magazint az újságárusoknál, vagy rendelje meg kedvezménnyel! Ha pedig érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Utálták a híres Jóbarátok-jelenetet a szereplők

Utálták a híres Jóbarátok-jelenetet a szereplők

Feladtuk a leckét az EU-nak az orosz és a kínai oltással

Feladtuk a leckét az EU-nak az orosz és a kínai oltással

Emlékművet állítanának a koronavírus-járvány áldozatainak – közadakozásból

Emlékművet állítanának a koronavírus-járvány áldozatainak – közadakozásból