Nem kell félni a 29 százalékos, egykulcsos adórendszertől

Utolsó frissítés:

Az egyik gazdasági napilap – címoldalon – arról számolt be a közelmúltban, hogy egyes politikai elképzelések egykulcsos adórendszerről gondolkodnak. A munkaanyag az iparűzési adó megszűntetésével, a jelenlegi 10-16 százalékos társasági adó 29 százalékára emelésével számolt, a személyi jövedelemadó egyetlen kulcsa pedig ugyancsak 29 százalék lenne…

Az újságcikk valamilyen elcsípett összeállításból szemezgetett, értelemszerűen szűk terjedelemben. Az osztalék is 29 százalékos terhet viselt volna, no meg a kamat is (jelenleg az egyik 25-35%, a másik 20%). Az egész háttéranyag ismerete nélkül felelőtlenség lenne átfogó értékelésbe kezdeni, mivel az szükségképpen rossz eredményre vezetne. Ugyanakkor az érdekes megfontolások bizony kommentálhatók.

Az egyik ilyen felvetés az iparűzési adót megszüntető, amely az így kieső állami bevételt a társasági adóval pótolná. Ez kissé „rázós”. A társasági adó a vállalkozás nyereségét adóztatja. Ha nincs nyereség, akkor társasági adó sincs. Ez a réteg a hazai vállalkozások közel fele. Lesz ugyan némi elvárt adó, aminek újonnan kialakított szövege most lép hatályba, de ez is megúszható bizonyos nyilatkozatokkal. A társasági adó központi adó, a költségvetést gyarapítja.

A teljes cikket elolvashatja a HVG adózással foglalkozó portálján, az Adózónán.