Akiknek jó a gyenge forint: kihasználják a válságot az exportőrök

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ecoline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A forint az elmúlt negyedévben az euróhoz képest 20, míg a dollárhoz...

A forint az elmúlt negyedévben az euróhoz képest 20, míg a dollárhoz viszonyítva több mint 30 százalékot gyengült. A mostani 200 forint körüli zöldhasú például azt jelenti, hogy a magyar cégek valamely exportpiacon realizált egymillió dolláros forgalma majd 60 millió forinttal jelent nagyobb bevételt, mint júliusban, amikor 140 forint körül mozgott az árfolyam.

Egis:  havi 10 millió dollár kitettség

Nem véletlen, hogy azon cégek, amelyek jelentős mértékben exportra termelnek, s az év első háromnegyedében szenvedtek a bivalyerős forinttól, igyekszenek kihasználni a hazai pénz gyengélkedését, s hónapokkal előre lefedezik magukat. Megtette már az első lépéseket például az Egis csoport, amely márciusig kötött határidős ügyleteket – mondta az ecoline.hu-nak Marosffy László a gyógyszergyártó vezérigazgató-helyettese. 

Marosffy László, Egis
©

Az Egisnek dollárban van a legnagyobb kitettsége – évi mintegy 120 millió – így kizárólag az amerikai valutában realizált bevételüket fedezik le, sem a 20 milliós euro, sem a 60 millió dollárnak megfelelő kelet-európai valuta kitettségre nem kötnek ilyen jellegű ügyleteket. A vezérigazgató-helyettes utóbbit azzal indokolta, hogy a cseh- és a szlovák korona, illetve a zloty árfolyama rendszerint a forintéval együtt mozog.

Az elmúlt hetekben a következő fél évre havi 5-6 millió dollárnak megfelelő értékben kötöttek fedezeti ügyleteket - mondta el Marosffy László. Hozzátéve: bár a társaság - üzletpolitikája értelmében – hat hónapra előre a teljes árbevétel 70 százalékáig – ami több mint 20 millió dollár - fedezhetné le magát, általában csak a kitettségnek megfelelő értékben, azaz 10 millió dollárig kötnek határidős ügyleteket, s terveik szerint nem lesz ez másképp ezúttal sem. 

Az Egisnek egyébként volt egy rövidebb egy-másfél hónapos időszaka augusztus-szeptemberben, amikorra kifutottak korábbi fedezeti ügyletei, de még nem kötött újakat. Ennek oka az volt, hogy nem szerették volna rögzíteni az akkori árfolyamot.

Rába: 2009 végéig fedezve

Az elmúlt hetekben kezdett el ismét határidős ügyleteket kötni a Rába is, amely azonban hosszabb távon gondolkodik előre. Steszli Ádám, a társaság befektetői kapcsolattartója elmondta: a járműipari cég fedezeti politikája értelmében két évre előre biztosíthatja be magát, pozíciói 80 százalékáig. 

Ennek megfelelően a Rába már egy korábbi mélypontot kihasznált, hogy a 2008-as esztendőre határidős ügyleteket kössön. Steszli Ádám jelezte: mivel korábbi ügyletekkel már 2009 első hat hónapjára is le voltak fedezve, ezúttal a következő esztendő második felét igyekeztek bebiztosítani. Hozzátette: a két éves határt nem szokták kihasználni, de egy-másfél évre előre gyakran kötnek ügyleteket.

A társaságnak egyébként a tavalyi 60-70 milliós után az idén 90-100 millió dollár kitettsége van. A befektetési kapcsolattartó elmondta: a cégnél erre az esztendőre 182 forintos dollárárfolyammal számoltak, s a fedezeti ügyletekkel az a céljuk, hogy ezt védeni tudják.

A Rába a komoly dollárkitettség miatt egyébként a fedezeti-ügyletek mellett más eszközökkel is próbál védekezni az árfolyamkockázat ellen. Vevőikkel olyan megállapodások megkötésére törekednek, amelyben rögzítik az árfolyamokat, s az ingadozásból eredő kockázatot megosztotják egymás között a felek.

Továbbra sem köt határidős ügyleteket a Richter

Nem változtatott politikáján azonban a Richter, amely az igen gyenge forint ellenére sem kötött határidős ügyleteket az elmúlt hetekben, s nem is tervez ilyen lépést. Beke Zsuzsa a társaság PR vezetője elmondta: a jelenlegi állapot nem értékelhető stabilan forintgyengülésnek, abnormális, hogy a hazai fizetőeszköz árfolyama napon belül akár 6-8 százalékot is mozog a dollárhoz és az euróhoz képest.

A Richternek egyébként most már nincs jelentős dollárkitettsége, mivel a gyógyszergyártó tavaly júliusban legnagyobb nemzeti piacán, Oroszországban is áttért az euró alapú számlázásra. A cég árbevételének legnagyobb része, több mint kétharmada így jelenleg már a közös európai devizában realizálódik, épp ezért az euró-forint árfolyam alakulása a legfontosabb a számukra.

A Richternek az lenne jó, ha az euró-forint kurzus egy a gazdasági teljesítménynek megfelelő szintre stabilan beállna- jelezte Beke Zsuzsa. A gyógyszergyártónál 250-270 forint közötti árfolyamot tartanak ma reálisnak.

Hozzászólások