Megugró nyereségek - Milyen részvényt érdemes venni?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ecoline.hu

Az ING Investment Management (ING IM) globális vagyonkezelő szakértői szerint a vállalati eredmények rég nem...

Az ING Investment Management (ING IM) globális vagyonkezelő szakértői szerint a vállalati eredmények rég nem tapasztalt szintű csökkenése után idén 4-5 százalékos eredménybővülés várható. A folyamattal párhuzamosan a vállalati szektorban végbemenő költségcsökkentések pozitív hatásai következtében akár 30 százalékkal is növekedhetnek az európai és amerikai cégek profitjai. Különösen igaz ez a ciklikus iparágak részvényeire (pl. az autóipar vagy a technológiai szektor) és a pénzügyi vállalkozásokra.

Hatalmas esés, lassú felépülés

Az ING IM szenior részvénystratégája, Patrick Moonen elmondta: a vállalatoknál látott eredmény visszaesés mértéke egészen elképesztő volt, ilyet a 70-es évek óta nem fordult elő. Ennek következtében az amerikai vállalatok egy részvényre jutó eredménye (EPS) akkorát esett, ami tíz éves szinten is csak stagnálásra volt elég.

Természetesen a cégek sajáttőke-arányos nyeresége is igen gyenge volt ebben az időszakban. Az amerikai vállalatok eredményei a hosszú távú növekedési trendvonalat 34 százalékkal múlták alul a tavalyi évben, ami történelmileg is páratlan mértékű esésnek számít.

A múltbeli adatok azt mutatják, hogy az említett trendvonalhoz csak két-három év alatt tud visszaemelkedni a gazdaság, amely várhatóan most sem lesz másként. Még ha 30 százalékos növekedés is valószínűsíthető 2010-ben, akkor is még mindig 20 százalékkal térünk el az eredeti szinttől. Ezért az ING IM szerint 2011-2012-re várható az, hogy a vállalati eredmények növekedési üteme ismét a régi, átlagos szintre emelkedjen.

Ennek valószínűségét növeli az is, hogy a jegybankok várhatón megkezdik kamatemelési ciklusukat, a politika pedig nem fog lemondani az adóterhelés eszközéről, amely a vállalatokat is komolyan érinti majd. Mindezeken túl a következő években várhatóan világátlag alatti lesz a GDP növekedés mértéke a fejlett országokban.

Európai részvényt érdemes venni

Az ING IM úgy látja, hogy az amerikai tőzsde már beárazta a vállalati eredmények idei gyors növekedését, éppen ezért a globális portfolió allokációjában az európai részvények felülsúlyozását ajánlja az amerikaiakéhoz képest. Az ING vagyonkezelő szerint a fejlődő országok részvényeinél csak 20 százalékos eredményjavulást áraztak a piacok, ami jóval elmarad a várt növekedési szinttől. „A fentieket összegezve, szeretnénk megerősíteni optimista részvénypiaci prognózisunkat, amit a cégek eredményeinek növekedésére és különösen az USA-n kívüli részvények kedvező értékeltségi szintjeire alapozunk” – fogalmazott Patrick Moonen.

Energia, egészségügy, technológiai szektor

Az ING Investment Management most is azokat a részvényszektorokat ajánlja, amelyeket eddig is prioritással kezelt: a nyersanyagárak emelkedéséből profitáló energia és nyersanyag iparágak részvényei, az olcsó és minőségi egészségügyi cégek, valamint a fenntartható növekedést biztosító technológiai részvények. A fejlődő piaci növekedést a fogyasztási javakat előállító vállalatok részvényeinek vásárlásával lehetséges kiaknázni.

A pénzügyi szektorral kapcsolatosan még inkább óvatosságra intik a befektetőket, hiszen a kamatcsökkentési periódus véget ért, ami nem kedvez a szektornak, valamint a szabályozási környezet is egyre szigorúbbá lett. A befektetési stílusok közül a magas osztalékhozamú (high dividend) stratégiát ajánlják, amely az ING Investment Management-nél az egyik legjobban teljesítő termékek között van. Ezt az ajánlásukat elsősorban arra alapozzák, hogy az osztalékhozamok egyre kiszámíthatóbbak és az osztalékok növekedési üteme (két számjegyű ráta!) felgyorsult.

A régiókat tekintve a fejlődő térséget kiemelten kezelik, mivel növekedésük fenntarthatónak bizonyult. Gazdasági alapjai nagyon stabilak: magas megtakarítási ráta, alacsony eladósodottság, kedvező fizetési mérleg adatok és alacsony költségvetési hiány, és nem utolsó sorban, a térség részvényei közel 10 százalékos diszkonttal forognak a fejlődő országokéhoz képest.

Ecoline

Hozzászólások