Kínai kézbe kerülhet az egyik legnagyobb magyar vegyipari cég

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ecoline.hu

A BorsodChem Zrt.

A BorsodChem Zrt. (BC) csütörtökön közleményben jelezte, hogy több hónapnyi intenzív tárgyalás után tulajdonosai, a Permira Alapok és a VCP Capital Partners konszenzusra jutottak a stratégiai befektető Wanhua Industrial Grouppal (Wanhua) a vegyipari cég tőkeszerkezetének átstrukturálásáról. A vállalat tájékoztatása szerint a jelenlegi konszenzusos megoldás stabilizálni fogja a BC működését, és pénzügyi rugalmasságot és szilárd alapokat biztosít a vállalat hosszú távú növekedéséhez.

A megállapodás részeként a kínai Wanhua első körben mintegy 30 millió euró kezdeti forrást bocsát a BorsodChem rendelkezésére, majd az átstrukturálási folyamat lezárásakor további 110 millió eurót biztosít a BorsodChem számára. A magyar társaság az új TDI 2 (toluol-diizocianát) üzemének és salétromsavgyárának felépítésére, valamint általános vállalati célokra fogja felhasználni az összesen 140 millió euró új forrást, amely a senior banki hitelekkel azonos feltételekkel bír. Amint az átstrukturálási ügylet lezárul, a Wanhua gyakorolhatja vételi opciós jogát, amellyel a következő 24 hónap során megvásárolhatja a Permira Alapok/VCP BorsodChemben birtokolt teljes részesedését. Az ügyletben résztvevő felek megállapodtak abban, hogy a tranzakció részletei nem nyilvánosak. 

Az új forrás épp időben érkezik, hiszen vállalatunk most készül a korábban leállított beruházási program folytatására – jelezte Wolfgang Büchele, a BorsodChem elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: a BorsodChem elkötelezett a TDI 2 üzem és a salétromsavgyár-beruházások mielőbbi befejezése mellett, s várakozásaik szerint az üzemek megtérülése számottevően tovább javítja a társaság nyereségességét.

Ecoline

Hozzászólások