Családi adóval nem lesz egyszerűbb a bevallás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Söralátét nagyságú” személyijövedelemadó-bevallás, elmozdulás a családi típusú adózás felé, a vállalkozások terheinek csökkentése a foglalkoztatás növelése érdekében - csupán néhány a Fidesz által tervezett adóváltozásokból. A valódi adóforradalomhoz radikális változásokra lenne szükség. Lássuk, pontosan mire – Angyal József kommentárja.

Az egykulcsos adórendszer elvetése, a kedvezmények megszüntetése, az egyszerűsítés reális iránynak tűnik. Célszerű lenne megszüntetni az evát, az ekhót, az adójóváírást, az átalányadókat, a szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulást, a vagyonadó megmaradt részét, a cégautóadót, a cafetériautalványokat, a minimum tb-járulékalapot (minimálbér kétszerese, tevékenység piaci értéke), a szuperbruttósítást. Ez valóban az „adóforradalom” kezdete lenne.

A megszüntetendő adónemek egyik része a gazdaság kifehérítését, másik része az egyszerűsítést szolgálná. Ha kedvezmények vannak, akkor mindenki arra törekszik, hogy ő is a kedvezményezettek közé tartozzon. Az adójóváírás (évi 181 ezer forint) az, ami ma 150 ezer forint körül tartja a havi jövedelmeket, és így az szja-bevételek kiesésén túl járulékbevétel-kiesést is eredményez. A bérjövedelmet már régen nem a „munkásosztály” kapja. Az adójóváírás intézménye az, ami miatt sokan keresnek a minimálbér környékén, például a cégek ügyvezetőinek többsége.

Ha tudni szeretné, mire lenne szükség a családi adózáshoz, olvassa el az Adózónán.